Κορινθία – Η ΠYΛΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝHΣΟΥ

Με τα φτερά του μυθικού Πήγασου, που έφερε στην Ακροκόρινθο ο Περσέας και τιθάσευσε ο Βελλεροφόντης, περιηγηθείτε στην όμορφη Κορινθία. Σε λιγότερο από ώρα, θα βρεθείτε σε μαγευτικές παραλίες με καταγάλανα νερά, μικρούς καταπράσινους παραδείσους και μνημεία που μαρτυρούν τους μύθους και την ιστορία αυτού του τόπου. Το διάσημο Λουτράκι με τα ιαματικά νερά, τη Λίμνη Βουλιαγμένη και τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα στο Ηραίο. Η Αρχαία Κόρινθος, όπου συνυπάρχουν ο Ναός του Απόλλωνα με το Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Η Νεμέα, που ο Ηρακλής σκότωσε το φοβερό λιοντάρι και η λίμνη Στυμφαλία που ο ημίθεος ήρωας κυνήγησε με τα βέλη του τα αιμοβόρα πουλιά. Η διώρυγα της Κορίνθου παραμένει ένα από τα θαυμαστά ανθρώπινα κατορθώματα και δίπλα της η Δίολκος, διάδρομος έλκυσης πλοίων που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για 1.600 χρόνια. Περιηγηθείτε σε βυζαντινά μοναστήρια χτισμένα μέσα
σε βράχους και περικυκλωμένα από πράσινο, στο Χιλιομόδι και στον Ταρσό και θαυμάστε το σπίτι του Σικελιανού, στην άκρη του δάσους του Πευκιά, στο Ξυλόκαστρο.

Στην Κόρινθο, που “γέννησε” δύο σημαντικούς δεξιοτέχνες του κλαρίνου, τον Νίκο Ρέλια, εμπνευστή του σήματος της ελληνικής ραδιοφωνίας και τον Κώστα Κοντογιώργο, η δημοτική μουσική παραμένει ζωντανή, κυρίως στις θρησκευτικές γιορτές, όπως τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου.

Οι μυρωδιές της ρίγανης, του θυμαριού και των μανιταριών αναδύονται στα ορεινά ενώ στις πεδιάδες της, ευωδιάζουν πορτοκαλιές, λεμονιές, βερυκοκιές και καρυδιές.

Βουτήξτε στα δροσερά νερά του Κορινθιακού Κόλπου, στο Κιάτο, το Ξυλόκαστρο, το Βραχάτι και το Λουτράκι. Για πιο κοντινή απόδραση προτιμήστε την παραλία των Αγίων Θεοδώρων, ενώ για
πεζοπορία και μοναδικές εμπειρίες μέσα στη φύση, επισκεφθείτε την “Κορινθιακή Ελβετία”, όπως ονομάζεται, το απίστευτης ομορφιάς, οροπέδιο Φενεού με θέα στην τεχνητή λίμνη Δόξα.
Ακολουθήστε τα μονοπάτια της Ζήρειας και “ανεβάστε” την αδρεναλίνη σας στον Ισθμό με μπάντζι τζάμπινγκ.

Γευτείτε παραδοσιακά πιάτα με ψάρι, κρέας και κορινθιακή σταφίδα. Απολαύστε όσπρια Φενεού, σπιτικές χυλοπίτες με κόκκορα και συνοδεύστε με αγιωργείτικο κρασί Νεμέας.

INFO Τη διάνοιξη του Ισθμού οραματίστηκε πρώτος ο Περίανδρος, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, το 602π.Χ. και ολοκλήρωσε ο Ούγγρος στρατηγός Στέφανος Τυρρ το 1893 μ.Χ. Το έργο διήρκησε 11 χρόνια, απασχόλησε 2.500 εργάτες και χρησιμοποιήθηκαν τα τελειότερα μηχανήματα της εποχής.