Άρτα – ΜΕ ΦOΝΤΟ ΤΑ ΤΖΟΥΜEΡΚΑ

Στο φθινοπωρινό τοπίο, η Άρτα με τα βυζαντινά της μνημεία, το -δεμένο με θρύλους- τετράτοξο γιοφύρι της και τη φυσική ομορφιά της, συνδυάζει το μοντέρνο με το παραδοσιακό. Περπατήστε στην πόλη που γέννησε τον σπουδαίο ζωγράφο Μόραλη. Απολαύστε τη θέα από το Κάστρο της, που έχτισαν οι Κομνηνοί και έμελλε να γίνει τόπος φυλάκισης για τον ήρωα της Επανάστασης, στρατηγό Μακρυγιάννη. Επισκεφθείτε βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, όπως η Παναγία των Βλαχερνών και ο Άγιος Δημήτριος του Κατσούρη που είναι και το αρχαιότερο μνημείο της Άρτας. Ανακαλύψτε τα πανέμορφα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων με τους νερόμυλους και τις πηγές με τα μεταλλικά νερά, ανάμεσα σε πεύκα και έλατα, όπως το Βουργαρέλι με το λιθόκτιστο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, την παραμυθένια Θεοδωριάνα και την κωμόπολη Κομπότι, γενέτειρα του ιδρυτή της Φιλικής Εταιρίας, Νικόλαου Σκουφά. Θαυμάστε την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, που δημιουργήθηκε από την κατασκευή του ομώνυμου υδροηλεκτρικού φράγματος.

Η Ηπειρώτικη μουσική παράδοση και οι χοροί μένουν ακόμη ζωντανοί στα ορεινά χωριά, όπως στη Θεοδωριάνα.

Η ύπαιθρος της Άρτας είναι πλημμυρισμένη από τις ευωδιές των χυμών των εσπεριδοειδών και του ακτινίδιου, του “πράσινου χρυσού” της περιοχής.

Απολαύστε το ούζο με εκλεκτούς ψαρομεζέδες με θέα τον Αμβρακικό κόλπο. Γευτείτε τις περίφημες ζαρκόπιτες (πίτες χωρίς φύλλα), αυγοτάραχο, μοσχάρι με πορτοκάλι στη γάστρα, μπουμπάρια και πιλάφι με γαλοτύρι και πετιμέζι. Νόστιμα γλυκά του κουταλιού και λαδοραβανί.

Κάντε ράφτινγκ στον Άραχθο και κανό-καγιάκ στον Αμβρακικό κόλπο. Προχωρήστε στα ενδότερα για να εξερευνήσετε το πανέμορφο το-πίο. Ορειβατικές και περιπατητικές διαδρομές ενώνουν τα γραφικά χωριά και περνούν μέσα από τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, ενώ ανεπανάληπτη εμπειρία αποτελεί η ιππασία και η αεροπτερισμός στις πλαγιές των Τζουμέρκων.

INFO Το ιστορικό τετράτοξο γεφύρι της Άρτας στον ποταμό Άραχθο είναι ίσως το πιο γνωστό αξιοθέατο της περιοχής. Ο μύθος λέει ότι για να καταφέρει να στεριώσει χρειάστηκε να θυσιαστεί η γυναίκα του πρωτομάστορα. Μια άλλη εκδοχή, όμως, υποστηρίζει ότι το γεφύρι έγινε κατά παραγγελία των Τούρκων και ότι οι μάστοροι που το έχτιζαν τη μέρα το γκρέμιζαν τη νύχτα για να μην περάσει ο τουρκικός στρατός. Οι Τούρκοι όμως το έμαθαν και συνέλαβαν τον πρωτομάστορα και τη γυναίκα του και τους σκότωσαν προς παραδειγματισμό.