ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ – Η ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Προικισμένη από τη φύση και την ιστορία, η Θεσπρωτία έχει πολλά να σας αποκαλύψει αυτό το φθινόπωρο. Ξεκινήστε από τη Ηγουμενίτσα, το σημαντικότερο λιμάνι της Δυτικής Ελλάδος και πύλη της Ευρώπης στην Ανατολή, για να μάθετε την ιστορία της στο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο λαογραφικό μουσείο “Σπίτι της Ρένας”. Κάντε πετάλι στον ποδηλατόδρομο της πόλης που ξεκινά από το λιμάνι για να καταλήξει στην παραλία Δρεπάνου. Απέναντι το Πρασούδι, το νησάκι που ο μύθος λέει ότι σχηματίστηκε από το βράχο που πέταξε ο Κύκλωπας Πολύφημος στον Οδυσσέα. Επισκεφθείτε την έδρα του “Κοινού των Θεσπρωτών”, την Αρχαία Γιτάνη και ανηφορίστε για το Πλαίσιο, το χωριό της κυρά Βασιλικής, της όμορφης νέας που “μάγεψε” τον Αλή Πασά. Προσκυνήστε ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια στην Ήπειρο, τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου, σκαρφαλωμένη σε 300μ υψόμετρο στο όρος Φαρμακοβούνι. Ανακαλύψτε τη βυζαντινή πόλη της Παραμυθιάς, με το ρολόι της, από όπου ξεκίνησε ο ιδρυτής του διάσημου οίκου Bulgari και που στο Γενικό Αρχείο του Κράτους φυλάσσονται ακόμη παμπάλαια συμβόλαια. Επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας Παραμυθιάς και περπατήστε έως το ασκηταριό του Αγίου Αρσενίου ψηλά στο όρος Γκορίλα.

Το παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι συνόδευε τους Θεσπρωτούς στη χαρά και στη λύπη τους. Στην περιοχή διαδόθηκαν, ιδιαίτερα, τα πολυφωνικά σχήματα, με ποιο γνωστό τα αδελφοξάδελφα Κολιούση.

 

Άρωμα φασκόμηλου, θυμαριού και φλαμπουριάς πλημμυρίζει τα πανέμορφα Φιλιατοχώρια ενώ στους κάμπους ευωδιάζουν οι κατάφορτες μανταρινιές.

Απολαύστε λαβράκι, τσιπούρα ή φαγκρί από τη Θεσπρωτική ιχθυοκαλλιέργεια ή ανοικτής θα-λάσσης στα ψαροχώρια της Σαγιάδας και της Πλαταριάς κα-θώς ονομαστές πίτες και αρνί στη γάστρα. Στην Παραμυθιά, γευτείτε τα νοστιμότατα τυριά και το παραδοσιακό γιαούρτι.

Στα κρυστάλλινα δροσερά νερά των Συβότων και της Πέρδικας αποχαιρετίστε το καλοκαίρι όσο ο καιρός το επιτρέπει, κι όταν το Θεσπρωτικό χώμα μυρίσει φθινόπωρο, ξεκινήστε για να ανακαλύψετε καταπράσινα μονοπάτια δίπλα στον μυθικό ποταμό Αχέροντα. Κάντε ιππασία, ράφτινγκ, κανό, ποδήλατο βουνού και διαδρομές μέσα στα στενά του ποταμού. Από τη Γλυκή, ακολουθήστε τη Σκάλα της Τζαβέλαινας για να εξερευνήσετε τα ηρωικά Σουλιοτοχώρια. Ζήστε την ελευθερία του αέρα κάνοντας αεροπτερισμό στην Παραμυθιά.

INFO Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, οι Θεσπρωτοί, όχι μόνο είναι από τους αρχαιότερους κατοίκους της Ηπείρου αλλά και απόγονοι των Πελασγών ενώ κατά άλλους, απόγονοι του Δευκαλίωνα και της Πύρρας από τους οποίους γεννήθηκε ο Έλλην, ο γενάρχης των Ελλήνων.