ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΓΗ – ΕΝΑ ΕΠΟΣ…

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΓΗ – ΕΝΑ ΕΠΟΣ…

 

…βλέπεις 

 

Αυτό το καλοκαίρι αφήστε το βλέμμα να ταξιδέψει στο απέραντο γαλάζιο της Ολυμπιακής Γης. Στις θάλασσες, τα ποτάμια και τις λίμνες της. Χαρείτε το πράσινο στα κατάφυτα βουνά της. Θαυμάστε τη φυσική ομορφιά, που δεν περιγράφεται με λόγια. Νιώστε δέος διασχίζοντας τη Γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, σαν να πετάτε πάνω από το πέλαγος κατευθείαν στην αγκαλιά της γαλήνιας, ονειρικής λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και της καταπράσινης και επιβλητικής Ναυπάκτου. Και ένα άλλο δέος, αλλιώτικο, αντικρίζοντας τον Ερμή του Πραξιτέλη στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, στον τόπο που γεννήθηκε το ιδεώδες του αθλητισμού και της άμιλλας. Ατενίστε την ασύγκριτη φυσική ομορφιά στα γραφικά χωριουδάκια της Ορεινής Ναυπακτίας και τις απίστευτες εναλλαγές τοπίων με τις κατάφυτες πλαγιές, τα άφθονα νερά και τα παραμυθένια χωριά της Ορεινής Αχαΐας. Ανακαλύψτε την ευεργετική δροσιά στους καταρράκτες της Νέδας και τη λίμνη Καϊάφα. Επισκεφτείτε τη γραφική Ανδρίτσαινα και τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Περιηγηθείτε σε αστικά μονοπάτια της Πάτρας, του Πύργου και του Αγρινίου, εκεί που η ιστορία συναντά τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Αγναντέψτε το πέλαγος από την απέραντη χρυσή ακτογραμμή της Ηλείας, τις εκπληκτικές παραλίες της Αχαΐας και τις δαντελωτές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Μα, πάνω από όλα, κρατήστε για πάντα μέσα σας κάθε στιγμή από αυτές που αφεθήκατε ατενίζοντας τα επικά ηλιοβασιλέματα της Ολυμπιακής Γης.

 

… ακούς

Απολαύστε το θρόισμα των φύλλων και τον κυματισμό των νερών. Ακούστε τα σπάνια πουλιά στους υγροβιότοπους. Τις μουσικές των ανθρώπων, παραδοσιακές, μέσα στους αιώνες. Και πάνω από όλα, μια επική, ιερή σιωπή, τη στιγμή που η Πρωθιέρεια ανάβει τη φλόγα στην Ολυμπία.

…Οσφρένεσαι

Χαρείτε τις ευωδιές της φύσης και τα αρώματα των εκλεκτών εδεσμάτων. Τα γοητευτικά αρώματα των οίνων, των φρούτων, της ελιάς και του λαδιού της.

…γεύεσαι

Γευτείτε την ίδια τη νοστιμιά: αφρίνα – αλάτι, λευκό, λαμπερό και φίνο, από τη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Ελιές από την Ηλεία, σταφύλια και σταφίδες από την Αχαΐα και την Ηλεία. Εδώ θα καταλάβετε τη διαφορά της γάμπαρης του Αμβρακικού, θα ερωτευτείτε τη Γραβιέρα Αμφιλοχίας, θα «κολλήσετε» με τις φράουλες της Ηλείας, θα νοιώσετε τη Μαυροδάφνη Πατρών να μαγεύει τις στιγμές σας. Και, πάνω από όλα, θα κρατήσετε για πάντα στους γευστικούς σας κάλυκες τη μοναδική αίσθηση που αφήνει το αυγοτάραχο Μεσολογγίου.

…αγγίζεις

Σκαρφαλώστε και πατήστε σε κάστρα επιβλητικά, στην Πάτρα, στην Κυλλήνη, στη Βόνιτσα και σε αρχαία θέατρα μοναδικά, ιδιαίτερου κάλλους, στις Οινιάδες και στην Ήλιδα. Αγγίξτε τα κανόνια των Ηρώων στο Μεσολόγγι. Περιεργαστείτε τα δίχτυα των ψαράδων στη Λιμνοθάλασσα. Ανοίξτε την πόρτα του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», του αρχιτεκτονικού στολιδιού της Πάτρας, μια μικρογραφία της «Σκάλας του Μιλάνου». Αφήστε την άμμο να τρέχει ανάμεσα στα δάχτυλά σας στη Λακόπετρα, την Πάλαιρο και τη Ζαχάρω. Απλώστε το χέρι σας και πάρτε δύναμη, περνώντας κάτω από την πέτρινη αψίδα που οδηγεί στο Στάδιο της Ολυμπίας.