ΧΑΝΙΑ … Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ

«Αν θες καλή ρακί να πιείς αλλά να μη μεθύσεις,

πάρε το πλοίο τση γραμής στην Κρήτη ν’αρμενίσεις»

Φιλοξενία με φαγητό είναι το μοτό της Κρήτης.

Με την τσικουδιά στην πόρτα και τα φυστίκια μαζί με τα καρύδια με αγνό θυμαρίσιο μέλι, οι Χανιώτες περιμένουν να σε τρατάρουν. Το καλωσόρισμα του ταξιδιώτη συνεχίζεται με καλιτσούνια γεμιστά με μυζήθρα ή μαλάκα (τυρόμαζα από το πρώτο στάδιο της τυροκόμισης της γραβιέρας),   ντάκο με μυζήθρα από αγνά ντόπια υλικά καθώς, κρέας ψημένο με βότανα της κρητικής φύσης και το παραδοσιακό γαμοπίλαφο σβησμένο με μπόλικο στακοβούτηρο. «Σαν στο σπίτι του» νιώθει ο ταξιδιώτης αφού είναι προσκεκλημένος σε όλες τις μεγάλες γιορτές. Τη γιορτή του πορτοκαλιού, την απόσταξη της κρητικής τσικουδιάς, το πάτημα των σταφυλιών. Αθάνατη ιεροτελεστία της παράδοσης με γεύση αιώνων.