ΧΑΝΙΑ ΨΥΧΗ ΚΡΗΤΩΝ

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 5 ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ: ΧΑΝΙΑ ΨΥΧΗ ΚΡΗΤΩΝ

Τα Χανιά έχουν πλούσια γαστρονομική παράδοση, βασισμένη, όπως και η υπόλοιπη κρητική κουζίνα, στα ντόπια προϊόντα. Κρασί και λάδι ελιάς έχουν σημαντική θέση στη διατροφή των Κρητικών από τα μινωικά ακόμη χρόνια και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας τους. Το πρωινό τους ξεκινούσε με την απαραίτητη «κρασοψυχιά», ψωμί που “βάπτιζαν” σε άκρατο
οίνο και συνέχιζαν με μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς και την στάκα, γαλακτοκομικό μεταξύ τυριού και γιαουρτιού. Στα Χανιά θα γευτείτε το γευστικότατο γαμοπίλαφο αλλά και τις φημισμένες σφακιανές πίτες, το χανιώτικο μπουρέκι, τους γεμιστούς κολοκυθανθούς.

Από όλα τα βότανα της Κρήτης, δεν θα μπορούσε να λείψει από τα Χανιά και κυρίως από τα βουνά και τα φαράγγια της περιοχής, το Δίκταμο, με τις ποικίλες θεραπευτικές και τονωτικές ιδιότητες, όπως επίσης και το φλισκούνι, η άγρια μέντα που στην Αγία Ρουμέλη Σφακίων το χρησιμοποιούσαν κατά της διόγκωσης της σπλήνας και το έβαζαν
και κοπανισμένο ως κατάπλασμα σε ερεθισμούς δέρματος. Στα Λευκά Όρη αυτοφύονται το βότανο μαλοτήρα, το τσάι του βουνού της Κρήτης και το σπάνιο φυτό αμπελιτσιά, που από το ξύλο του φτιάχνεται η κρητική κατσούνα.

Τα Χανιά έχουν πλούσια γαστρονομική παράδοση, βασισμένη, όπως και η υπόλοιπη κρητική κουζίνα, στα ντόπια προϊόντα. Κρασί και λάδι ελιάς έχουν σημαντική θέση στη διατροφή των Κρητικών από τα μινωικά ακόμη χρόνια και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας τους. Το πρωινό τους ξεκινούσε με την απαραίτητη «κρασοψυχιά», ψωμί που “βάπτιζαν” σε άκρατο οίνο και συνέχιζαν με μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς και την στάκα, γαλακτοκομικό μεταξύ τυριού και γιαουρτιού. Στα Χανιά θα γευτείτε το γευστικότατο γαμοπίλαφο αλλά και τις φημισμένες σφακιανές πίτες, το χανιώτικο μπουρέκι, τους γεμιστούς κολοκυθανθούς.

Παραδοσιακά ή σύγχρονα καταλύματα, τα Χανιά τα έχουν όλα, με τιμές που ξεκινούν από 40 ευρώ. Όπου κι αν μείνετε μην παραλείψετε να επισκεφθείτε μερικές από τις πολλές ξεχωριστές παραλίες της περιοχής, όπως το Ελαφονήσι, μία μακρόστενη χερσόνησος που συνδέεται με τη στεριά από μία γραμμή άμμου και η εντυπωσιακή λιμνοθάλασσα του Μπάλου με τα πότε καταγάλανα και πότε τυρκουάζ νερά του. Ορειβασία και περπάτημα στα Λευκά Όρη και στο Φαράγγι της Σαμαριάς, αλεξίπτωτο πλαγιάς, καταδύσεις, ποδηλασία και πολλές άλλες δραστηριότητες που θα κάνουν κάθε μέρα σας συναρπαστική.

Στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, από τις ψηλότερες οροσειρές της Κρήτης με εξήντα κορυφές, γεννήθηκαν τα παραδοσιακά ριζίτικα. Η μουσική τους είναι συνήθως σοβαρή και τα τραγούδια καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της ζωής, τη χαρά, τον πόνο, την αγάπη. Τα θέματα τους είναι ηρωικά – επαναστατικά, ιστορικά, της ξενιτιάς, αφηγηματικά, θρησκευτικά, αλληγορικά, της αγάπης, ποιμενικά, κ.λπ. Έχουν διαπιστωθεί σαράντα μελωδίες πάνω στις οποίες εκτελούνται όλα τα ριζίτικα τραγούδια. Για αυθεντικά ριζίτικα και παραδοσιακό γλέντι επιλέξτε το πανηγύρι της Χρυσοσκαλίτισας τον δεκαπενταύγουστο ή του Αγ. Ιωάννη του Ριγολόγου στις 29 Αυγούστου.

INFO
Η κατσούνα, σύμβολο κρητικής περηφάνιας και παράδοσης, είναι η μαγκούρα των βοσκών του νησιού. Κατασκευάζεται από ένα μικρό δέντρο, την αμπελιτσιά, που φυτρώνει μόνο στα Λευκά Όρη και σε ορεινά μέρη της Κρήτης, πουθενά αλλού. Η κατσούνα βοηθούσε τους βοσκούς στο περπάτημα, κυρίως σε ορεινά μέρη και στη βοσκή των ζώων τους ενώ κάποιες φορές γινόταν όπλο
εναντίον του εχθρού.