ΡΕΘΥΜΝΟ ΠΑΘΟΣ ΚΡΗΤΩΝ

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 5 ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ: ΡΕΘΥΜΝΟ ΠΑΘΟΣ ΚΡΗΤΩΝ

Το κάστρο Φορτέτσα με την εντυπωσιακή θέα, το παλιό ενετικό λιμάνι με το φάρο και την παλιά πόλη συνθέτουν το μεσαιωνικό ύφος της πόλης. Λίγα χιλιόμετρα μακριά είναι η μονή Αρκαδίου, ένα σύμβολο θυσίας, ανδρείας και ελευθερίας, που βρίσκεται στις πλαγιές του Ψηλορείτη και αποτέλεσε ορμητήριο και στρατηγείο των Κρητικών στην προσπάθειά τους να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό. Αξίζει να επισκεφθείτε τα μικρά γραφικά χωριουδάκια της περιοχής για να γνωρίσετε την αυθεντική Κρήτη, όπως τα ηρωικά Ανώγεια και τις φυσικές ομορφιές στις πηγές της Αργυρούπολης, στο δρόμο προς τα Χανιά.

Η “κουκουβάγια”, η ρεθυμνιώτικη παραλλαγή του ντάκου σερβίρεται σε κάθε εστιατόριο και ταβέρνα της περιοχής. Η διαφορά είναι στο κρίθινο παξιμάδι. Φυσικά, υπάρχει και η ρίγανη από τον Ψηλορείτη που δίνει ξεχωριστή γεύση. Το απάκι, φέτες από καπνιστό χοιρινό ψαρονέφρι, επίσης κυριαρχεί στην ρεθυμνιώτικη κουζίνα καθώς επίσης στα χωριά του Ψηλορείτη συνηθίζεται το αντικριστό, σιγοψημένο κρέας στερεωμένο με βέργες γύρω από τη φωτιά. Για γλυκό επιλέξτε τα γνωστά λυχναράκια με μυζήθρα ή λαχταριστούς ρεθυμνιώτικους λουκουμάδες.

Στις πλαγιές του Ψηλορείτη φυτρώνει επίσης το ευεργετικό δίκταμο, το οποίο εκτός από τις λοιπές ιδιότητές του, ο Ιπποκράτης το συνιστούσε στις γυναίκες για να έχουν εύκολο και ανώδυνο τοκετό. Επίσης, στο μεγάλο υψόμετρο του πολυτραγουδισμένου βουνού φυτρώνει η μαλοτήρα, το τσάι της Κρήτης με αντιμικροβιακές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Επίσης, η μαντζουράνα, γνωστή από την αρχαιότητα, στους Έλληνες, Ρωμαίους, Αιγύπτιους και Άραβες, για τους οποίους υπήρξε το σύμβολο της ευτυχίας. Τα τρία αυτά βότανα φυτρώνουν μόνο στα Λευκά Όρη, στον Ψηλορείτη και στα Δικταία Όρη και πουθενά άλλου στην Ελλάδα.

Στο Ρέθυμνο θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία και δωμάτια από 35 ευρώ, μέσα στην πόλη ή δίπλα στο κύμα στις γειτονικές παραλίες του εξωτικού Μπαλί, της Αγίας Γαλήνης και στην καταπράσινη Πρεβέλη, όπου μπορείτε παράλληλα με τις βουτιές στη θάλασσα, να σχεδιάσετε τις εξορμήσεις σας στις γύρω περιοχές. Ποδηλατάδα μέσα στην πόλη, ορειβασία και αναρρίχηση στον Ψηλορείτη και. Αναμιχθείτε με τους ντόπιους κυρίως στα χωριά στους πρόποδες του Ψηλορείτη για να γνωρίσετε αυθεντικούς Κρητικούς και την Κρητική φιλοξενία που όμοιά της δεν θα βρείτε σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι περισσότεροι Λυράρηδες που έκαναν γνωστοί την κρητική μουσική σε Ελλάδα και εξωτερικό γεννήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου, με τα Ανώγεια να πρωτοστατούν. Μουντάκης, Καλογρίδης, Σκορδαλός αλλά και οι μεταγενέστεροι Ξυλούρης, Ψαραντώνης, Σκουλάς. Ο αείμνηστος Ξυλούρης, ο Αρχάγγελος της Κρήτης, με την εκστατική φωνή του, μας καθήλωσε με τον “Ερωτόκριτο”. Ο Ψαραντώνης, αδελφός του Ξυλούρη, έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και συνεργάστηκε με τον γνωστό Αυστραλό μουσικό της ροκ σκηνής, Νικ Κέιβ. Συνδυάστε τα παραδοσιακά κρητικά ακούσματα με άφθονο γλέντι, κρασί και φαγητό στα πανηγύρια της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο.

INFO
Η κρητική λύρα “ντύνει” με τους ήχους της τα παραδοσιακά κρητικά τραγούδια, τα ριζίτικα και τις μαντινάδες. Είναι τρίχορδο όργανο σε σχήμα αχλαδιού με δοξάρι. Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για το πως και πότε έφθασε στην Κρήτη, με επικρατέστερη από την Κωνσταντινούπολη κατά τη βυζαντινή περίοδο. Η λύρα που χρησιμοποιείται σήμερα, κατασκευάστηκε πρώτη φορά
από τον Ρεθυμνιώτη Μανόλη Σταγάκη το 1940.