ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV/ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΔΩΡΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ HPV ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ  

Βασιλική Χατζηραφαήλ
Ρομποτική και λαπαροσκοπική χειρουργός
Εξειδικευμένη στην ενδομητρίωση

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV
ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ!
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΔΩΡΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ HPV ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ

 

Ευχάριστα νέα έρχονται για τα αγόρια της χώρας μας καθώς το υπουργείο υγείας ενέταξε  στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών τον εμβολιασμό των αγοριών ηλικίας 9 έως 18 ετών με το εμβόλιο κατά του κατά HPV. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν παροχή του εμβολίου και για τα αγόρια αυτής της ηλικίας, όπως ακριβώς ισχύει και στα κορίτσια.

Το εμβόλιο κατά του HPV αναπτύχθηκε για πρώτη φορά για να βοηθήσει την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Η ιατρική κοινότητα πλέον γνωρίζει ότι το εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV και στους άνδρες.

Οι HPV ιοί προκαλούν πλήθος αλλοιώσεων, καλοηθών και κακοηθών, στα γεννητικά όργανα ,στον πρωκτό και στο στοματοφάρυγγα. Πάνω από το 80% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων έχει προσβληθεί από κάποιο τύπο HPV . Η παρουσία του ιού δεν σημαίνει απαραίτητα και την εκδήλωση της νόσου. Υπάρχουν πάνω από 150 τύποι HPV εκ των οποίων μόνο οι 15 μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Στα περισσότερα περιστατικά του καρκίνου του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα  ανευρίσκεται επικίνδυνο στέλεχος ιού HPV.

Όλες οι γυναίκες στον ετήσιο έλεγχο τους κάνουν το τεστ Παπανικολάου και αν έχουν κάποια προσβολή από HPV ιό θα φανεί σε αυτό. Όμως οι άντρες δεν κάνουν καμιά προληπτική εξέταση για να δουν αν έχουν προσβληθεί. Αυτό κάνει πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους. Η θεραπεία αυτών των καρκίνων μπορεί να είναι πιο δύσκολη επειδή δεν εντοπίζονται νωρίς. Όμως το εμβόλιο κατά του HPV μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τους.

Τι είναι το εμβόλιο HPV και πως προστατεύει;

Το εμβόλιο για τον HPV  είναι εμβόλιο που περιέχει πρωτεΐνες του περιβλήματος του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και προστατεύει προλαμβάνοντας τη λοίμωξη από ορισμένους τύπους του ιού HPV.

Παρέχει προστασία από το 90% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας, των γεννητικών κονδυλωμάτων και από το 85% των προκαρκινικών αλλοιώσεων της πρωκτογεννητικής περιοχής και στοματοφάρυγγα, που σχετίζονται με τον ιό HPV.

Γιατί είναι σημαντικός ο προληπτικός εμβολισμός τόσο των γυναικών όσο και των αντρών;

Και τα δύο φύλα μπορούν να φέρουν τον ιό HPV και να τον μεταδώσουν χωρίς καν να το γνωρίζουν. Ο συστηματικός εμβολιασμός έναντι του HPV, ειδικά στις ηλικίες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι ερωτικές επαφές, μπορεί να οδηγήσει σε εξάλειψη των σχετιζόμενων με τον ιό καρκίνων .Άντρες και γυναίκες που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύονται από τα οξυτενή κονδυλώματα, τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα και του πρωκτού, στις περιπτώσεις που σχετίζονται με τον ιό HPV. Επιπλέον, οι γυναίκες προστατεύονται από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.