Βήματα υγείας επί…ποδός

Δρ Γεώργιος Αλ. Τσακωτός MD, MSc, PhD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών
www.tsakotos.gr

Ένα σωστό και με κατάλληλα υλικά κατασκευασμένο υπόδημα επηρεάζει την καλή λειτουργία και υγεία του ποδιού.

Το πόδι μας δέχεται καθημερινά πολλά και επαναλαμβανόμενα φορτία, λόγω της πολύωρης όρθιας στάσης και της βάδισης.

Η καταπόνηση και οι πιθανές βλάβες στο πόδι και στο πέλμα έχουν επιπτώσεις και σε άλλες αρθρώσεις, όπως στα γόνατα, στα ισχία καθώς και στη σπονδυλική στήλη. Συχνά κάποιο ακατάλληλο υπόδημα ευθύνεται για πόνο στην οσφύ ή στα γόνατα.

Τα ακατάλληλα υποδήματα μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά παθολογικών καταστάσεων στον άκρο πόδα, όπως, νεύρωμα Morton, μεταταρσαλγία, κάλους, προβλήματα στα νύχια, τενοντίτιδα Αχιλλείου, πελματιαία απονευρωσίτιδα, αρθρίτιδα των δακτύλων και των αρθρώσεων του ταρσού, σφυροδακτυλία, βλαισό μέγα δάκτυλο (”κότσι”), ακόμη και κάταγμα κόπωσης των μεταταρσίων.

Οι παθολογικές αυτές καταστάσεις, δυσκολεύουν την καθημερινότητα, περιορίζουν τις δραστηριότητες και επηρεάζουν γενικά την ποιότητα της ζωής μας. Απαιτούν μακροχρόνιες συντηρητικές θεραπείες ή ακόμη και χειρουργική αποκατάσταση.

Τα κατάλληλα υποδήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε ανθρώπους με παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, που η συχνότητά του όλο και αυξάνεται στις μέρες μας, με διάφορες δερματοπάθειες, νευροπάθειες και αυτοάνοσα νοσήματα, που επηρεάζουν και το δέρμα, δημιουργώντας έλκη, τα οποία  πολλές φορές δύσκολα επουλώνονται. Είναι υψίστης σημασίας, σε αυτές τις παθολογικές καταστάσεις, τα μαλακά και με καλή και σωστή εφαρμογή υποδήματα, που έχουν κατάλληλο μήκος και πλάτος, σταθερή σόλα που υποστηρίζει σωστά την ποδική καμάρα, και έτσι δεν προκαλούν περαιτέρω πίεση και τραυματισμό στο δέρμα.

Το καλό υπόδημα είναι εξίσου σημαντικό και στα παιδιά, για να απορροφούνται και να κατανέμονται σωστά τα φορτία που ασκούνται στον αναπτυσσόμενο σκελετό τους. Πρέπει να είναι προτεραιότητα για τους γονείς το καλό παπούτσι για τα παιδιά τους.

Συμπερασματικά, ένα υπόδημα με καλή ποιότητα υλικών, με σωστή ευκαμψία, με πάτο που απορροφά τους κραδασμούς , που υποστηρίζει καλά την ποδική καμάρα και έχει άνετη εφαρμογή, είναι πολύτιμος σύμμαχος για την καλή λειτουργία και υγεία του ποδιού μας.