ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Πολύ συχνά η αιτία επίσκεψης στον γυ-ναικολόγο είναι ο χρόνιος πόνος στην κοι-λία και ο έντονος πόνος στη περίοδο. Κατά την εξέταση αποκαλύπτεται η ύπαρξη ενδο-μητρίωσης που είναι πολύ συχνή καλοήθης νόσος η οποία προσβάλλει νεαρές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η ενδομητρίωση αρχικά εμφανίζεται με πόνο μόνο στην περίοδο, αλλά σύντομα μπορεί η γυναίκα να πονάει όλο και περισσότερες μέρες του μήνα, αναλόγως με την εξάπλωση της ενδομητρίωσης μέσα στην κοιλιά.

Τι είναι ενδομητρίωση;
Στην ενδομητρίωση, κύτταρα του ενδο-μητρίου (της εσωτερικής κοιλότητας της μήτρας) αναπτύσσεται σε περιοχές έξω από τη μήτρα, δηλαδή στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης και εξαπλώνεται συνέχεια .

Που εμφανίζεται;
1) Στις ωοθήκες
2) Πίσω από τη μήτρα
3) Επάνω στους συνδέσμους της μήτρας
4) Στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη, στον κόλπο
5) Στο περιτόναιο, διάφραγμα, πνεύμονα, τομή καισαρικής

Πως γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης;
Με απλή γυναικολογική εξέταση και υπε-
ρηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών. Σπα-νίως μπορεί να χρειαστεί μαγνητική το-μογραφία, κολποσκόπηση, κυστεοσκόπηση.

Ποιά είναι η θεραπεία της ενδομητρίωσης;
Η θεραπεία είναι φαρμακευτική, ή χει-ρουργική, ή συνδυασμός και των δύο.

Φαρμακευτική αγωγή
Γίνεται χρήση χαπιών αντισυλληπτικών ή προγεστερόνης. Επίσης υπάρχουν ενέσιμα σκευάσματα που προκαλούν τεχνητή εμ-μηνόπαυση (σταματάνε τη περίοδο) και δίδονται συνήθως για έξι μήνες, κυρίως μετά από χειρουργική επέμβαση ή πριν από προσπάθεια τεκνοποίησης.

Χειρουργική θεραπεία
Η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης είναι η απλή ή ρομποτική λαπαροσκόπηση. Με τη μέθοδο αυτή γίνονται 3-4 πολύ μικρές τομές στην κοιλιά. Με τον τρόπο αυτό έχουμε ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα της ασθενούς, καθαρίζονται όλες οι περιοχές της κοιλιάς που έχουν ενδομητρίωση (ωο-θήκες, σάλπιγγες, έντερο, ουρητήρες ου-ροδόχος κύστη, σύνδεσμοι της μήτρας). Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο αφού συρράπτονται με την τεχνική της πλαστικής χειρουργικής.
Υπάρχει σημαντική μείωση των μετεγχει-ρητικών συμφύσεων μεταξύ των οργάνων μέσα στην κοιλιά. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι εντυπωσιακά μικρός και η έξοδος της γυναίκας από το νοσοκομείο γίνεται μετά από 24 ώρες, ακόμα και σε χειρουργεία 6-7 ωρών. Η επάνοδος στην καθημερινότητα γίνεται σε 2-3 μέρες. Αντιθέτως σε ένα ανοιχτό χειρουργείο με μεγάλη τομή στη κοιλιά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με τη τομή ενώ η ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για περισσότερες μέρες και η επάνοδος της στη καθημερινότητα της αργεί.

Βασιλική Χατζηραφαήλ
Χειρούργος Μαιευτήρας Γυναικολόγος,
Ρομποτική, Λαπαροσκοπική Χειρουργική
www.hatzirafail.gr