ΈΒΡΟΣ _ Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Βλέπεις:

Ετοιμαστείτε για μοναδικές εικόνες κι εμπειρίες με φόντο το πράσινο και το βαθύ πορτοκαλί του Φθινοπώρου. Περπατήστε στον παραλιακό δρόμο της Αλεξανδρούπολης με το διάσημο Φάρο, που έφτιαξαν οι Ρώσοι το 1878. Από εκεί θα ατενίσετε το θρακικό πέλαγος και την πανέμορφη Σαμοθράκη. Γνωρίστε τη λαογραφική παράδοση του Έβρου στο Εθνολογικό Μουσείο και την πλούσια βιοποικιλότητα του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Στις Φέρες θα συναντήσετε το μεγαλοπρεπές βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Κοσμοσώτειρας με τον πεντάτρουλο ναό και τις υψηλής τέχνης αγιογραφίες. Ανακαλύψτε τα μυστικά της παραγωγής του φημισμένου μεταξιού στο Σουφλί στα δύο μουσεία του και στο βιομηχανικό συγκρότημα Τζίβρε. Ανεβείτε στην κορυφή του λόφου του Διδυμοτείχου, τη γενέτειρα Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, για να επισκεφθείτε το κάστρο Καλέ και να απολαύσετε τη μοναδική θέα. Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει το μεγαλύτερο τέμενος των Βαλκανίων, του Βογιαζήτ, που βρίσκεται υπό αναστήλωση. Περιπλανηθείτε στη νεότερη πόλη της Ελλάδος, την Ορεστιάδα με τη διάσημη πλατεία της και εξερευνήστε το νησί των μυημένων, τη Σαμοθράκη, με τις σπάνιες φυσικές ομορφιές και το Ιερό των Μεγάλων Θεών, όπου τελούνταν μυστηριακές τελετές.

Tα χρώματα του φθινοπώρου στο χωριό Φυλάκιο, Ορεστιάδα

 

Tο φημισμένο μετάξι στο Σουφλί  (Πηγή φωτογραφίας: Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας και Θράκης)

Ακούς:

Εβρίτικη παραδοσιακή μουσική με τη συνοδεία της γκάιντα, ανεμιγμένη με σύγχρονους ρυθμούς που συνεχίζουν το ταξίδι της στους αιώνες. Περπατώντας στα σοκάκια της Καρωτής, ένα από τα χωριά των Μάρηδων – ενός γνήσιου θρακικού φύλου, θα ακούσετε τα τραγούδια τους, που κάθε εποχή έχει τα δικά της και παλαιότερα συνόδευαν τις δουλειές του αργαλειού και της επεξεργασίας μεταξιού. Εκεί γεννήθηκαν οι θρυλικοί μουσικοί της θρακιώτικης δημοτικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης και Καρυοφίλλης Δοϊτσίδης. Χορέψτε ζωηρούς χορούς, όπως το διονυσιακό ζωναράδικο, το ζωηρό μπαϊντούσκα και τον σατυρικό “λαΐσιο” (λαγίσιο) που όταν τον χορεύουν ένας κάνει το λαγό κι άλλος τον κυνηγό.

Συγκρότημα χορού στο χωριό Κριός στην Ορεστιάδα                                                                                                                                     

(Από το φωτογραφικό αρχείο τoυ σωματείου Ελληνικοί χοροί – «Δόρα Στράτου». www.grdance.org)

 

 

Οσφραίνεσαι:

Το χαλαρωτικό άρωμα της λεβάντας, τις μεθυστικές μυρωδιές των μπαχαριών, του μελιού και των δεκαέξι μοναδικών ποικιλλιών σταφυλλιών, όπως ο Μπογιολάμας, η Κερνατσούδα και ο Καρναχαλάς.

 

Γεύεσαι:

Απολαύστε μυρωδάτο τσίπουρο Σουφλίου με καβουρμά. Γευτείτε τα ζουμερά λουκάνικα Σουφλίου, κατσικάκι και τη διάσημη από τα ρωμαϊκά χρόνια, μυζήθρα Σαμοθράκης, ψάρια και θαλασσινά από το Θρακικό πέλαγος, τραχανά κόκκινο και πέτουρα (χυλοπίτες). Γλυκαθείτε με ρετσέλια, πραούστι Σαμοθράκης και καρυδάκι γλυκό Σουφλίου.

 

Ρετσέλια από κυδώνι και μήλο. Παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού στον Έβρο.

 

Αγγίζεις:

Ακολουθήστε ένα από τα πολλά μονοπάτια πεζοπορίας στο δάσος της Δαδιάς και παρατηρήστε τα πάνω από 30 είδη αρπακτικών πτηνών να ζουν αρμονικά σε ένα καταπράσινο τοπίο.  Πριν ξεκινήσετε για τη βαρκάδα στο περίφημο Δέλτα του Έβρου, έναν μοναδικό υγροβιότοπο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, είναι απαραίτητο να περάσετε από το Κέντρο Πληροφόρησης στην Τραϊανούπολη, τη φημισμένη πόλη της αρχαιότητας με τα ιαματικά λουτρά και τον αρχαιολογικό χώρο Χάνα – στάση, άλλοτε, των καραβανιών. Ο ποταμός Άρδας, το φθινόπωρο “ξεκουράζεται” από τα καλοκαιρινά ρίβερ πάρτι (river party) και χαρίζει στιγμές ησυχίας και απόλυτης επαφής με τη φύση. Εξερευνήστε μοναδικά χωριά με φιλόξενους ανθρώπους, όπως το βορειότερο χωριό της Ελλάδος, το Ορμένιο. Αφεθείτε στην άγρια ομορφιά της Σαμοθράκης με τις εντυπωσιακές Βάθρες.

 

Αρχαιολογικός Χώρος Μεσημβρία-Ζώνη. Από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον Έβρο

(Πηγή :  φωτογραφίας: Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας και Θράκης)

 

  Οι βάθρες της Σαμοθράκης. Φυσικές λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά σε βαθύ πράσινο χρώμα που σχηματίζονται από τους καταρράκτες που κυλούν ανάμεσα σε πλαγιές από πλατάνια