ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

Δυο φαράγγια στην Ανατολική Κρήτη που ξεχωρίζουν για την άγρια και εξωπραγματική ομορφιά τους. Δύο θαύματα από τα πολλά της κρητικής γης που θα σας μεταφέρουν σε παραδεισένια τοπία, κρυμμένα σε απότομους βράχους και στενά περάσματα.

 

 

Το Φαράγγι του Χα: Αναζητώντας το χρυσό άρμα

Στην Ανατολική Κρήτη, σε απόσταση μισής ώρας από τον Άγιο Νικόλαο, ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ευρώπης αποκαλύπτεται σε έμπειρους και τολμηρούς επισκέπτες. Θρύλοι με Σαρακηνούς πειρατές συνδέονται με το όνομά του και ένας μυστήριος μύθος με ένα χρυσό άρμα που το σέρνουν εκατό χρυσά άλογα καλά κρυμμένο στην καρδιά του φαραγγιού εξάπτει τη φαντασία. Ξεκινώντας κάτω από το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Άννας, και έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, ετοιμαστείτε για την πιο εντυπωσιακή κατάβαση της ζωής σας, στο φαράγγι του Χα. Λιμνούλες και καταρράκτες, σπάνια φυτά, μεταναστευτικά πουλιά και θηλαστικά συνθέτουν ένα μοναδικό υδροβιότοπο κρυμμένο στα στενά τοιχώματα του. Αν πάλι, η κατάβαση δεν είναι για εσάς, μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση της μαγείας του, προσεγγίζοντάς το από την έξοδο, – που από μακριά μοιάζει σαν μαχαιριά, κοντά στο χωριό Μοναστηράκι. Ακολουθήστε τον εκκωφαντικό ήχο του νερού που πέφτει από ύψος 215 μέτρων σχηματίζοντας τον μεγαλύτερο καταρράκτη του φαραγγιού. Ακόμα κι αν δεν βρείτε το εκθαμβωτικό χρυσό άρμα του μύθου, θα έχετε ήδη θαμπωθεί από τη σπάνια ομορφιά του Χα.

 

Το Φαράγγι του Ρίχτη: Από την όαση του πράσινου στην αγκαλιά του γαλάζιου

Ένα τοπίο ονειρικό με πυκνή βλάστηση, πλατάνια, πεζούλες με καστανιές, κισσούς, τρεχούμενα νερά να οδηγούν στον ομώνυμο καταρράκτη, μέσα από φιδογυριστά σκαλοπάτια. Το φαράγγι του Ρίχτη απέχει μόλις 25 χλμ από τη Σητεία και μέχρι τα Έξω Μουλιανά η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο. Από το χωριό συνεχίζετε με τα πόδια προς το μονότοξο γεφύρι του Λαχανά, περνώντας από ένα κατάφυτο περιβάλλον με μισογκρεμισμένους νερόμυλους να γίνονται ένα με τη φύση. Φορέστε αθλητικά παπούτσια, καπέλο και έχετε μαζί σας ένα σακίδιο με νερό, πετσέτα και μαγιό καθώς για όσους θέλετε να προχωρήσετε πέρα από τον καταρράκτη, στο τέλος του φαραγγιού, σάς περιμένει η θάλασσα. Η παραλία του Ρίχτη, για δροσερές βουτιές στα αφρισμένα νερά της, για να πάρετε δυνάμεις για την επιστροφή. Η διαδρομή από τα Έξω Μουλιανά έως το φαράγγι είναι περίπου 3 χλμ, κι άλλα τόσα έως την παραλία. Αν θέλετε, βέβαια, μπορείτε να ξεκινήσετε αντίστροφα. Από την παραλία να εισχωρήσετε στον μαγευτικό αυτό επίγειο παράδεισο. Θα βρεθείτε πιο σύντομα στον καταρράκτη αλλά αν σταματήσετε εκεί τότε θα χάσετε τις υπόλοιπες ομορφιές του. Η επιλογή είναι δική σας.