ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ…ΚΟΤΑ!

 

ΠΕΡΝΑ ΚΑΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΟΔΕΥΕΙΣ ΠΟΛΛΑ

 

Τα φοιτητικά χρόνια είναι αυτά που μένουν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό μας! Οπότε τώρα που είσαι ήδη μέσα στη φάση, κοίτα να περάσεις όσο καλύτερα γίνεται χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψεις μία περιουσία. Απλά και οικονομικά. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το φοιτητικό πάσο και καλή παρέα:

 

  1. Αν σπουδάζεις σε άλλη πόλη, τις επιλογές τις γνωρίζεις: εστία ή ενοικίαση σπιτιού. Στη δεύτερη περίπτωση, δες αν δικαιούσε φοιτητικό στεγαστικό επίδομα.

 

  1. Αν μένεις σχετικά κοντά στη Σχολή, το περπάτημα και το ποδήλατο είναι ιδανικά, όχι μόνο για την “τσέπη” σου αλλά και για να διατηρείσαι σε φόρμα. Σε άλλη περίπτωση, με το φοιτητικό πάσο πληρώνεις λιγότερα σε λεωφορεία και μέσα μεταφοράς.

 

  1. Ετοίμασε υγιεινά σνακ από το σπίτι. Όχι κάτι περίπλοκο. Ένα φρούτο, ένα τοστ, σουσαμένια κουλουράκια από το φούρνο κι είσαι εντάξει. Θα σου περισσέψουν χρήματα για έναν παραπάνω καφέ.

  1. Αν το μαγείρεμα δεν είναι το φόρτε σου, η φοιτητική εστία παρέχει δωρεάν ή με χαμηλό κόστος φαγητό (όχι απαραίτητα και ωραίο!).

 

  1. Πρότεινε στους φίλους σου βραδιές “πολιτισμού” σε θέατρα και κινηματογράφους με μειωμένο εισιτήριο ή ακόμη πιο οικονομικά, οργάνωσε προβολές ταινιών στο σπίτι. Προμηθευτείτε όλοι μαζί ποπ κορν, μαγειρέψτε κάτι απλό όπως μακαρόνια ή πίτσα και μοιραστείτε τη χαρά, όπως, φυσικά, και τα έξοδα.

  1. Αντί για γυμναστήριο επίλεξε τα δημοτικά γήπεδα που η είσοδος συνήθως είναι δωρεάν.

  1. Ονειρεύεσαι εκδρομούλες στις γύρω περιοχές με τους φίλους; Μετακινήσου οικονομικά με μειωμένα εισιτήρια σε υπεραστικά λεωφορεία ΚΤΕΛ και πλοία για τις αποδράσεις σου αλλά και κάθε φορά που θέλεις να δεις τους δικούς σου.

 

  1. Άδραξε την ευκαιρία να επισκεφθείς όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο.

 

  1. Μάκρυναν τα μαλλιά, φάνηκε η ρίζα και τα νύχια θέλουν φτιάξιμο; Μπορείς να είσαι στην “τρίχα” χωρίς να ξοδεψεις πολλά χρήματα. Βγάζεις το μαγικό χαρτάκι (είπαμε το πάσο) και το δείχνεις σε κομμωτήρια και σαλόνια ομορφιάς που κάνουν ειδικές τιμές σε φοιτητές.

 

  1. Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος! Θέλεις να μιλάς με τους φίλους, την οικογένεια, να μοιράζεσαι φωτογραφίες, να σερφάρεις στο διαδίκτυο αλλά τα χρήματα δεν επαρκούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σου για επικοινωνία. Είσαι φοιτητής, μην το ξεχνάς! Πάρε μία βεβαίωση από τη Σχολή σου και πήγαινε κατευθείαν στην εταιρεία τηλεφωνίας που σου ταιριάζει. Τα φοιτητικά πακέτα, κυρίως της καρτοκινητής, είναι σαφώς πιο οικονομικά, δίνουν αρκετά δεδομένα και λεπτά ομιλίας και επιπλέον προσφορές για αγορές, φαγητό και καφέ σε γνωστά στέκια.

Οι επιλογές πολλές! Για να είναι, ωστόσο, πραγματικά οικονομικές, κάνε πρώτα ένα σχεδιασμό για το τι, πώς και πότε, ανάλογα με τα διαθέσιμα βαλάντια, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου.