Γαβούστημα Καππαδοκών – Οι αλησμόνητες πατρίδες ξανανταμώνουν στην Κρήτη 

Ο κ.Νικόλαος Λέριος, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Περιβάλλοντος, ενός εκ των τριών συλλόγων που διοργανώνει το Γαβούστημα, μιλά στο grtraveller για την εκδήλωση που για 22η φορά φέρνει κοντά τους απανταχού Καππαδόκες. Το Γαβούστημα διοργανώνεται φέτος στις 26 – 28 Αυγούστου 2022 στα χωριά Φαραγγιανά και Αποΐνι της Κρήτης, μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αποϊνίου ” Οι Βάκιωτες” και το Σύλλογο Θυμάτων Σοκαρά. 

Τι είναι το Γαβούστημα Καππαδοκών; Ποιος είναι ο στόχος της διοργάνωσης; 

Το 1997, μετά από συνεργασία όλων των Καππαδοκικών Συλλόγων,  πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλαδική συνάντησή τους στη Μάνδρα Λάρισας. Από τότε, κάθε χρόνο, όλοι οι Καππαδόκες, συναντιόνται σε διαφορετικό μέρος κάθε φορά, σε μία γιορτή αναβίωσης εθίμων, παρουσίασης χορών από τις αλησμόνητες πατρίδες και γνωριμίας με νέους Καππαδόκες. Ο ήχος της μουσικής, οι κινήσεις των χορευτών, τα χιουμοριστικά σχόλια των θεατρικών ομάδων, η ζεστασιά των ανθρώπων που συμμετέχουν και που απλόχερα μοιράζουν ευγένεια, καλοσύνη και φιλικότητα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ειδυλλιακή με αποτέλεσμα, όλοι να δίνουν με περισσό ζήλο το δυναμικό “παρών” τους σε κάθε συνάντηση. Το αξιοσημείωτο των συναντήσεων αυτών είναι η συνεχής επικοινωνία των ανθρώπων που συμμετέχουν και η γνωριμία, πολλές φορές, συγγενών που λόγω της εγκατάστασης των προγόνων τους σε διαφορετικούς τόπους μετά την μικρασιατική καταστροφή, δεν είχαν την ευκαιρία της επαφής. Πέραν όμως των ουσιαστικών λόγων, οι συναντήσεις αυτές δίνουν την ευκαιρία στους κατοίκους των πόλεων και των χωριών, στις οποίες φιλοξενούνται, να γνωρίσουν μία πλούσια παράδοση άγνωστη σε πολλούς. 

 

Από που προέρχεται η λέξη Γαβούστημα και ποια είναι η σημασία της; 

Η λέξη Γαβούστημα, όπως αποδίδεται στα Ελληνικά, προέρχεται από την τούρκικη λέξη Γαβούσμακ. Στα Ελληνικά σημαίνει αντάμωμα, σύναξη, συνάντηση. 

 

Πόσο θα διαρκέσει το φετινό Γαβούστημα και τι είδους δρώμενα βρίσκονται στην ατζέντα; 

Το 22ο Γαβούστημα έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει από 26 έως 28 Αυγούστου 2022 στα χωριά Φαραγγιανά και Αποΐνι. Στις 26 και 27 Αυγούστου οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο θέατρο της Φαραγγιανής Κεφάλας. Έχουν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν χοροί και τραγούδια της Καππαδοκίας και να συμμετέχουν χορωδίες από όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν και παράλληλες δράσεις. Θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με υλικό από σπίτια Ελλήνων της Καππαδοκίας, τοπία και χάρτες. Οι επισκέπτες θα δοκιμάσουν γεύσεις της Καππαδοκίας και τέλος θα ανέβει επί σκηνής ένα χορόδραμα με τίτλο «Καππαδοκία – Κρήτη…….το φως που μας ενώνει», το οποίο αναφέρεται σε εκείνα τα πολιτισμικά στοιχεία που προέρχονται από την Καππαδοκία, έχουν μεταφερθεί στην Κρήτη και παραμένουν μέχρι σήμερα. Στις 28 Αυγούστου 2022, η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο γειτονικό χωριό Αποΐνι. Μετά από την επιμνημόσυνη δέηση, θα διεξαχθεί ολομέλεια προέδρων για να ανατεθεί το επόμενο Γαβούστημα για το επόμενο έτος. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί επιστημονική ημερίδα με εξέχοντες ομιλητές, οι οποίοι θα αναφερθούν στην Μικρασιατική Καταστροφή και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες κατά την εγκατάστασή τους στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα χωριά μας. 

 

Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου για να φιλοξενήσει το 22ο Γαβούστημα Καππαδοκών; 

Το τελευταίο Γαβούστημα είχε διεξαχθεί στη Χαλκίδα τον Αύγουστο του 2019.  Την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, όπου γίνεται ολομέλεια των προέδρων όλων των μελών της ΠΕΚΣ, θέσαμε το αίτημα για να διοργανώσουν οι δύο σύλλογοι το 22ο Γαβούστημα και η ολομέλεια των προέδρων μάς ανέθεσε τη διοργάνωση. Ελπίζουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και να διοργανώσουμε την εκδήλωση φιλοδοξώντας να συνδυάσουμε την κρητική φιλοξενία και τον πολιτισμό, ο οποίος προέρχεται από τους προγόνους μας Καππαδόκες. 

 

Λόγω της πανδημίας, τα τελευταία δύο χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε Γαβούστημα. Με δεδομένο το παραπάνω, αναμένετε μεγάλη προσέλευση φέτος; 

 Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από όλη τη χώρα είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι Καππαδοκικοί σύλλογοι έχουν την επιθυμία και την αδημονία να ανταμώσουν ξανά, έπειτα από τρία χρόνια. Όλοι περιμένουν τη μεγάλη στιγμή της σύναξης. 

Πόσα σωματεία και χορευτικοί σύλλογοι θα συμμετάσχουν στο φετινό Γαβούστημα; Πόσοι Καππαδόκες αναμένονται να παρευρεθούν στο γεγονός; 

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, οι χορευτικοί σύλλογοι που μας έχουν γνωστοποιήσει τη συμμετοχή τους είναι 12. Ωστόσο, αναμένουμε περισσότερους, καθώς η επίσημη ανακοίνωση της διεξαγωγής του 22ου Γαβουστήματος, έγινε μόλις πριν ένα μήνα. Περιμένουμε πάνω από 40 Διοικητικά Συμβούλια να προσέλθουν και η συμμετοχή των Καππαδοκών να ξεπεράσει τους 4.000 ανθρώπους.