Τις γιορτινές μέρες που έρχονται, ο ενθουσιασμός και η χαρά συνδυάζονται πολλές φορές με πλούσια γεύματα και εκλεκτά κρασιά. Εννοείται, πως όπως πάντα, στο γιορτινό τραπέζι μπορούμε να πιούμε ό,τι λαχταράμε. Όμως, εδώ προτείνουμε κάποιους συνδυασμούς που θα τονώσουν ακόμη περισσότερο τα γευστικά μας ταξίδια. Έτσι, λοιπόν, η γαλοπούλα που συχνά πρωταγωνιστεί, θα μπορούσε να ταιριάξει με ένα Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο ή Λημνιό. Αν συνοδεύεται από λευκή σάλτσα με ένα Chardonnay βαρέλι, ενώ αν έχει γέμιση με κιμά ένα παλαιωμένο Αγιωργίτικο. Κι αν στη γέμισή μας προσθέσουμε και σταφίδες, τότε ένα ημίξερο ροζέ. Η επιλογή του κοτόπουλου μάς οδηγεί σε έναν Ροδίτη, Chardonnay ή Viogner ενώ αν είναι σε μορφή σούπας τότε ένα Sherry ή Πόρτο. Αν επιλέξουμε χοιρινό, μια ξηρή μαυροδάφνη, ένα Αγιωργίτικο ή ένα Cabernet θα το συνοδεύσουν αρμονικά. Αν το χοιρινό μαγειρευτεί με δαμάσκηνα, τότε Merlot, Pinot Noir ή Λιμνιώνα θα το συντροφεύσουν. Το κότσι θα το συνδυάσουμε με ξινόμαυρο και το μοσχάρι με Shiraz ή Cabernet. Το αρνί και το κατσίκι θα αναζητήσουν κόκκινα με υψηλές οξύτητες για να εξισορροπήσουμε τη λιπαρότητα, όπως Μαυροτράγανο ή Cabernet – Merlo. Αν επιλέξουμε αγριογούρουνο, τότε μια Νάουσα βαρέλι είναι μια εξαιρετική επιλογή. Τέλος, για τα κίτρινα τυριά Αγιωργίτικο ή Tempranillo. Τα γλυκά μας έχουν κι αυτά ιδανικούς συντρόφους στο κρασί. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες με γλυκό Μοσχάτο Σάμου και ημίξερα αφρώδη. Η βασιλόπιτα με ημίγλυκα, ημιαφρώδη και τα σιροπιαστά με Μοσχάτο Λήμνου ή Μοσχάτο Σάμου. Εννοείται, πώς η σαμπάνια έχει κι αυτή την τιμητική της και μπορούμε να επιλέξουμε μία πολύ καλής ποιότητας σε προσιτή τιμή για να προστεθεί στη γιορτινή μας ατμόσφαιρα!
Καλές Γιορτές!
Οινονολόγος
Αντιγόνη Καραμβάλη