Κέντρο (Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Αττική) – ΣΤΗ ΓEΦΥΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕIΡΟΥ

Από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα έως την Αττική, εξερευνούμε γειτονιές με ιστορία και μοναδικές ομορφιές. Παίρνουμε το ποδήλατό μας και ρολάρουμε κατά μήκος του ποταμού Πηνειού στη Λάρισα μέχρι το πάρκο του Αλκαζάρ. Περπατάμε στους άνετους δρόμους της Ναυπάκτου με τα πλατύφυλλα πλατάνια. Ανακαλύπτουμε τις ιστορικές γειτονιές του Μεσολογγίου.

Ακολουθούμε τον αγαπημένο περίπατο του Κωστή Παλαμά από το σπίτι του έως τον Ανεμόμυλο – τόπος θυσίας του Ιωσήφ των Ρωγών και συνεχίζουμε για τα σπίτια των Μαλακάση και Ακακίας Κορδόση. Επισκεπτόμαστε τον Κήπο των Ηρώων, εκεί που πολέμησαν γενναία και θάφτηκαν οι Μεσολογγίτες πολεμιστές.

Ακολουθούμε τα χνάρια πρωθυπουργών της Ελλάδος – Τρικούπη, Δεληγεώργη και Βάλβη. Στην Αθήνα, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται, πάντοτε θα μας γοητεύουν οι διαδρομές προς την Πλάκα, με τα νεοκλασικά αρχοντικά, τα πλακόστρωτα στενά, και τα γραφικά Αναφιώτικα, με το νησιώτικο ύφος τους, κάτω από τη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Οι γειτονιές της Κηφισιάς διατηρούν την αρχοντική και φυσική τους ομορφιά ενώ οι παραλίες της Βούλας και της Βάρκιζας μάς μεταφέρουν σε πιο εξωτικά μέρη που ακόμη και το χειμώνα παραμένουν γοητευτικές.

Επιλέγουμε δημοτικά τραγούδια που κυριαρχούν στην παράδοση της Θεσσαλίας και της Ρούμελης – όπως λέγεται αλλιώς η Στερεά Ελλάδα, ή νησιώτικα από το Πήλιο και την Κάρυστο με το γνωστό Καβοντόρικο.

Αρώματα από το ευεργετικό τσάι του βουνού που φύεται στα βουνά της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδος και της Αττικής. Φασκόμηλο και ρίγανη από τις παρυφές του Ολύμπου, της Οίτης και της Δίρφυς για να νοστιμίσουν τα φαγητά μας και με το αφέψημά τους να μας ζεστάνουν τις χειμωνιάτικες μέρες. Το άρωμα των νεραντζιών που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Αθήνας και του γιασεμιού από τις γειτονιές του Λυκαβηττού.

Στην Κεντρική Ελλάδα, το χοιρινό κρέας έχει την τιμητική του το χειμώνα. Το συν-δυάζουμε με μανιτάρια από τη Δίρφυ, ξερά σύκα από την Κύμη ή τους Ταξιάρχες, Αραχωβίτικη φορμαέλα, γραβιέρα Αγράφων Καρδίτσας, δαμάσκηνα Σκοπέλου και κάθε λογής ζαρζαβατικό από το Θεσσαλικό κά-μπο. Υποδεχόμαστε τα Χριστούγεννα με παραδοσιακή Τρικαλινή “γουρνάδα” – ψητό χοιρινό κρέας και Ευβοιώτικο κοντοσούβλι. Συνοδεύουμε με τις περίφημες Θεσσαλικές χορτόπιτες και τα τηγανόψωμα Χαλκίδος με την πλούσια τυρένια γεύση τους. Απαραίτητο συμπλήρωμα στο χριστουγεννιάτικό μας γεύμα οι λαχταριστοί κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και ο μπακλαβάς.

Δασικοί δρόμοι και μονοπάτια απαράμιλλης ομορφιάς που οδηγούν σε χιονισμένες βουνοκορφές, στους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων, αριστουργήματα της φύσης. Περπατάμε σε πέτρινα τοξωτά γεφύρια μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο με έλατα, στα χωριά των Τρικάλων. Ανεβαίνουμε με προσοχή τα χιονισμένα χωριά του Πηλίου μέσα από διαδρομές με καστανιές, πλατάνια και βελανιδιές. Εξερευνούμε τα δασικά μονοπάτια του Παρνασσού ξεκινώντας από την Αράχωβα και ανακαλύπτουμε μονοπάτια δίπλα στο σπίτι μας, όπως στον Υμηττό και στην Πάρνηθα στην Αττική.

INFO Ξέρετε «ποιό είναι το όν που έχει φωνή, το πρωί περπατά με τέσσερα πόδια, το μεσημέρι με δύο και το βράδυ με τρία;» Πιθανολογείται ότι ένα τέτοιο αίνιγμα έθετε η Σφίγγα, το μυθικό τέρας με γυναικείο κεφάλι, φτερά και σώμα λιονταριού, σε όσους κατευθύνονταν προς την Αρχαία Θήβα και όποιος δεν το έβρισκε, δεν είχε καλό τέλος. Ο μόνος που απάντησε σωστά ήταν ο Οιδίποδας, ο μετέπειτα βασιλιάς της πόλης. Η απάντηση που οδήγησε τη Σφίγγα στο γκρεμό και, φυσικά, σε λύτρωση των περαστικών ήταν “άνθρωπος”.