ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ-HPV- ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Η HPV λοίμωξη είναι η πιο συχνή λοίμωξη των γεννητικών οργάνων σε γυναίκες και άνδρες. Οι HPV ιοί προκαλούν πλήθος αλλοιώσεων, καλοήθων και κακοήθων, στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό και στο στοματοφάρυγα. Πάνω από το 80% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων έχει προσβληθεί από τον ιό HPV.

Η παρουσία του ιού δεν σημαίνει απαραίτητα και την εκδήλωση της νόσου. Υπάρχουν πάνω από 150 τύποι HPV εκ των οποίων μόνο οι 15 μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Στο 92% των γυναικών και των ετερόφυλων ανδρών με καρκίνο στον πρωκτό ή στο στοματοφάρυγγα και στο 99% στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ανευρίσκεται επικίνδυνο στέλεχος ιού HPV.

Πώς μεταδίδεται ο HPV;
Ο HPV εισέρχεται στον οργανισμό από μικροαμυχές που δημιουργούνται κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή.

Πώς εκδηλώνεται η HPV λοίμωξη;
Τα οξυτενή κονδυλώματα που αναπτύσσονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα είναι εμφανή με γυμνό μάτι και με αυτοεξέταση. Οι υπόλοιπες HPV βλάβες είναι επίπεδες, δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και χρειάζονται ειδική ιατρική εξέταση.

Ποιές προληπτικές εξετάσεις υπάρχουν;
• Τεστ- Παπανικολάου ετησίως.
• Κολποσκόπηση.
• Βιοψία.
• HPV DNA test.

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Το βασικό εμβόλιο που προφυλάσσει τον πληθυσμό είναι το εννιαδύναμο που παρέχει προστασία για επτά επικίνδυνα στελέχη HPV και για τα οξυτενή κονδυλώματα.

Συνιστάται στα κορίτσια μετά την ηλικία των εννέα ετών καθώς και στις γυναίκες έως 45 ετών, χωρίς ή ακόμα και με HPV λοίμωξη, ανάλογα με την περίπτωση. Στη χώρα μας είναι δωρεάν για τα κορίτσια έως 18 ετών. Σε χώρες του εξωτερικού γίνεται εμβολιασμός και στα αγόρια.

Οι λοιμώξεις από τους HPV ιούς είναι οι πιο συχνές αλλά μπορεί να προληφθούν. Η συστηματική χρήση προφυλακτικού σε κάθε επαφή, ο προληπτικός εμβολιασμός του πληθυσμού με το εμβόλιο κατά του HPV θα εξαλείψει τη μετάδοση του ιού και κατά συνέπεια τον καρκίνο του τραχήλου, του στοματοφάρυγγα και του πρωκτού.

Βασιλική Χατζηραφαήλ
Χειρούργος Μαιευτήρας Γυναικολόγος,
Ρομποτική, Λαπαροσκοπική Χειρουργική
www.hatzirafail.gr