ΛΕΥΚΑΔΑ – ΟΙ ΑΝΑΤΟΛΕΣ ΣΟΥ ΦΩΣ

Λευκή άμμος, τυρκουάζ νερά, καταπράσινες πλαγιές. Ένα σκηνικό σπάνιας ομορφιάς “δεμένο” με πανάρχαιους θρύλους. Ο Σλήμαν την ταύτισε με την ομηρική Ιθάκη, ενώ ο μύθος λέει, ότι στο ακρωτήριο Λευκάτα τερμάτισε τη ζωή της η αρχαία ποιήτρια Σαπφώ εξαιτίας ενός ανεκπλήρωτου έρωτα. Λέγεται “νησί των ποιητών”, γιατί εδώ γεννήθηκαν οι Βαλαωρίτης και Σικελιανός καθώς και “στεριανό νησί” γιατί συνδέεται οδικώς με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο λιμάνι δεσπόζει το κάστρο της Αγίας Μαύρας, που έχτισε ο Ορσινί και η λιμνοθάλασσα της Γύρας, ένας μοναδικός υδροβιότοπος που φιλοξενεί προστατευόμενα είδη πουλιών. Στην ενδοχώρα θα συναντήσετε γραφικά καντούνια και ανεμόμυλους, ιστορικούς ελαιώνες και καταρράκτες βγαλμένους από όνειρο.

Οι χαρακτηριστικές επτανησιακές μελωδίες είναι κυρίαρχες και στη Λευκάδα. Χορωδίες με κανταδόρους και μαντολινάτα “στολίζουν” το πέρασμά σας στα καντούνια. Μην απορήσετε, όμως, αν ακούσετε και δημοτικά τραγούδια, σαν αυτά της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα χωριά του νησιού.

Τις ανοιξιάτικες βραδιές η θαλασσινή αύρα “σμίγει” με την όμορ-φη μυρωδιά του νυχτο-λούλουδου, φυτό που βρίθει στο νησί. Η μυ-ρωδιά του πεύκου στην παραλία Πευκούλια θα διώξει το άγχος σας ενώ στα ορεινά το ιδιαίτερο άρωμα της παιώνιας, λουλούδι σπάνιας ομορ-φιάς που στη Λευκάδα είναι γνωστό και ως “βο-τάνι της Παναγιάς” θα σας φέρει στο μυαλό όμορφες εικόνες με ρομαντική διάθεση.

Επισκεφθείτε τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού, όπως το Πόρτο Κατσίκη, την Αμμόγλωσ-σα και άλλες, ούτε λίγο – ούτε πολύ, εικοσιπέντε πανέμορφες αφορμές για κολύμπι, θαλάσσια σπορ και αγνάντεμα στα τυρκουάζ νερά του Ιονίου. Γνωρίσετε τα καταπράσινα τοπία, με την πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά της ενδοχώρας περπατώντας ή με το ποδήλατο. Κάντε μία βόλτα στον Ενετικό Ελαιώνα, με ελαιόδεντρα που χρονολογούνται αιώνες πριν και θαυμάστε τους καταρράκτες του Δημοσάρη.

Η φακή της Εγκλουβής εί-ναι ίσως το πιο διάσημο Λευκαδίτικο προϊόν. Γευτείτε τη μοναδική της γεύση στις ταβέρνες του νησιού καθώς επίσης – συκώτι στη σούβλα, και ψάρια σαβόρο. Για επι-δόρπιο δοκιμάστε ένα είδος χαλβά, τη λαδόπιτα.

INFO Το Νυδρί οφείλει τον κοσμοπολίτικο αέρα του στον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, που το 1963 αγόρασε το Σκορπιό, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Το άγαλμά του βρίσκεται στην παραλία της περιοχής με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα