Μανώλης Κεφαλογιάννης: Στην Ευρώπη είμαστε Πρωταγωνιστές

 

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., κ.    στο grtraveller

 

Πέρασαν ήδη 43 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε ΕΟΚ. Μια απόφαση που δίχασε την κοινή γνώμη και αποτέλεσε και μετέπειτα αντικείμενο συζήτησης για το αν πρέπει να μείνουμε εντός ή εκτός αυτής. Με αφορμή τις φετινές ευρωεκλογές, συζητήσαμε με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη για το τι έχει να προσφέρει η ΕΕ στους πολίτες της σήμερα και ποια τα οφέλη για την Ελλάδα. Στη συνέντευξή στο grtraveller, ο κ. Κεφαλογιάννης μιλά για την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ανάγκη για ενιαία εξωτερική πολιτική και άμυνα, και αποκαλύπτει το όραμά του για το μέλλον της ΕΕ.

Τι έχει να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους πολίτες της και πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε την προσφορά αυτήν ως ευρωβουλευτής;

Σήμερα 43 χρόνια μετά έχει δικαιωθεί πλήρως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ιστορική του στρατηγική επιλογή για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ώρα που οι λαϊκιστές της εποχής κραύγαζαν συνθήματα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Όπως έχει δικαιωθεί και η ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι τα πολιτικά οφέλη από την ένταξή μας θα είναι πολύ περισσότερα από τα οικονομικά. Που ασφαλώς δεν είναι καθόλου αμελητέα.

 

‘ την επόμενη περίοδο θα εισρεύσουν στη χώρα πάνω από 60 δισεκατομμύρια

από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από το Ταμείο Ανάκαμψης ‘

 

Μόνο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν καρπωθεί πάνω από 130 δισεκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια ενώ για τη νέα περίοδο οι εισροές θα είναι πάνω από 19 δις ευρώ που σημαίνει ότι η χώρα μας, οι παραγωγοί μας θα πάρουν το ίδιο ποσό με την προηγούμενη περίοδο. Ενώ την επόμενη περίοδο θα εισρεύσουν στη χώρα πάνω από 60 δισεκατομμύρια από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνομοθετεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και το 80% των νομοθετημάτων που ψηφίζονται στην Ελληνική Βουλή αποτελούν κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς. Γι’ αυτό θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό οι ευρωβουλευτές να έχουν επαφή με τις κοινωνίες. Να δίνουν λόγο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Γι΄αυτό ήμουν και είμαι υπέρ του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές. Κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει σε πολλά κράτη μέλη. Με αποτέλεσμα οι ευρωβουλευτές αυτών των χωρών να είναι δυστυχώς αποκομμένοι από την κοινωνία. Να έχουν χάσει την επαφή τους με αυτή. Να έχουν γίνει «δημόσιοι λειτουργοί πολυτελείας» Παρόλα αυτά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει ο δημοκρατικότερος θεσμός της Ένωσης. Οι αποφάσεις του επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.

 

 

Πόσο κοντά πιστεύετε ότι βρισκόμαστε σε μια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την οικονομία, την πολιτική και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο δεν κάνει βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα παραμένει ένας οικονομικός γίγαντας και ένας πολιτικό νάνος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε, χάριν στον οραματισμό των ιδρυτών, πάνω στις στάχτες δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Και πράγματι μας έχει χαρίσει 80 χρόνια ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας. Αλλά ακόμη και σήμερα παραμένει μία οικονομική ένωση και όχι μία πολιτική. Θα πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα μπροστά. Να αποκτήσει επιτέλους κοινή φωνή, κοινή εξωτερική πολιτική, κοινή άμυνα και ασφάλεια. Κοινό στρατό που θα προφυλάσσει τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Για να μπορεί έτσι να έχει λόγο και ρόλο στις πολύ σοβαρές γεωπολιτικές εξελίξεις. Σήμερα στη γειτονιά μας ζούμε δύο πολέμους. Τη δεύτερη εισβολή στην Ευρώπη, τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωσή της. Αλλιώς θα είμαστε όλοι κατώτεροι των περιστάσεων.

Πριν από δέκα χρόνια, περάσατε το “κατώφλι” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ποιες δράσεις και πρωτοβουλίες σας, ως ευρωβουλευτής, επηρέασαν θετικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα την Ελλάδα;

Ασφαλώς μέσα σε λίγες γραμμές δεν θα μπορούσα να παρουσιάσω το έργο μίας ολόκληρης δεκαετίας. Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε ορισμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για να καταδείξω ότι στην Ευρώπη δεν είμαστε περιπατητές αλλά στην Ευρώπη είμαστε πρωταγωνιστές. Με τροπολογίες που είχα την τιμή να καταθέσω και υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καταδικάσαμε και ζητήσαμε την άμεση ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που απεμπολεί τα κυριαρχικά δικαιώματα, το δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, των νησιών μας και έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που έχει υπογραφεί και κυρωθεί από πάνω από 150 χώρες, κάτι που την καθιστά εθιμικό δίκαιο δηλαδή είναι απολύτως εφαρμοστέα ακόμη και από τις λίγες χώρες που δεν την έχουν υπογράψει και κυρώσει. Το Δίκαιο της Θάλασσας που σαφώς ορίζει στο Άρθρο 121 ότι τα νησιά που έχουν οικονομική ζωή έχουν το ίδιο δικαίωμα σε ΑΟΖ με τις ηπειρωτικές περιοχές.

 

 

Καταστήσαμε τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης, μία συνθήκη που μας χάρισε 100 χρόνια ειρήνης, ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μία Συνθήκη που σαφώς ορίζει την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο ως Ελληνική Εθνική Μειονότητα και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ως θρησκευτική. Για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία κάτι που συνδέεται άμεσα με το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στον Δήμο της Χειμάρρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές. Στάλθηκε έτσι από τις Βρυξέλλες, ένα ξεκάθαρο ηχηρό μήνυμα, ότι οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της Ελληνικής Μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές, ούτε από την Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Αλβανία περνάει από την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της. Συμβάλλαμε στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που παράνομα κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ήμουν μάλιστα, ως πρόεδρος της Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας ο μόνος Ευρωπαίος αξιωματούχος που τους επισκέφθηκε στις φυλακές κατόπιν ειδικής άδειας των τουρκικών αρχών. Είχα την τιμή να είμαι εισηγητής 7 Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Του πρώτου νομοθετήματος για την Πράσινη Συμφωνία. Που αφορά κυρίως τις περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη. Ένα νομοθέτημα που στόχο έχει να προχωρήσουμε σε μία περιβαλλοντική Ευρώπη χωρίς να αφήσουμε κανέναν πολίτη πίσω.

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πώς θα συμβάλετε στην υλοποίηση του αν επανεκλεγείτε;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα επόμενα χρόνια πρέπει να ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα. Με σημαντικότερο το θέμα του δημογραφικού. Η Ευρώπη, η Ελλάδα γερνάει. Αρκεί να σας αναφέρω ότι την προηγούμενη χρονιά στην Ελλάδα είχαμε 130.000 θανάτους και 75.000 γεννήσεις. Και το 20% των γεννήσεων από ανθρώπους που δεν είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα. Δεύτερο κορυφαίο ζήτημα το θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και κυρίως το θέμα της κοινής άμυνας, του ευρωστρατού που θα φυλάει τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Δύο μεγάλα ζητήματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε.