Μιλώντας για Πελοπόννησο

Tο Μοσχοφίλερο

Μια ποικιλία πολύ διαδεδομένη στην αμπελοκαλλιέργεια. Κυρίως την καλλιεργούμε στην Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και των Ιόνιων νησιών. Στην Μαντίνεια μάς δίνει οίνος ΠΟΠ. Είναι μια ερυθρωπή – ρόδινη ποικιλία που συνήθως όμς παράγει λευκά κρασιά, αλλά και ροζέ, gris de noir, αφρώδη και επιδόρπια. Μας δίνει έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και άνθων, φρέσκων βοτάνων και λευκόσαρκων φρούτων, κρασιά με χαρακτηριστική υψηλή οξύτητα, ελαφρύ μέτριο σώμα και χαμηλό αλκοολικό τίτλο. Δίνει ενδιαφέροντα κρασιά όταν συνδυαστεί με ποικιλίες όπως ο Ροδίτης, Chardonnay, Σαββατιανό αλλά και Gewürztraminer. Τέλος, μπορούμε αρμονικά να το συνοδεύσουμε με ορεκτικά, ελληνικούς μεζέδες, σαλάτες, χορτόπιτες, φρέσκα λιπαρά τυριά, θαλλασινά, ψάρια αλλά και πουλερικά.


Η ποικιλία Αγιωργίτικο (ή Μαύρο Νεμέας) Από τις πιο χαρακτηρστικές ελληνικές ερυθρές ποικιλίες. Την συναντάμε κυρίως στην Πελοπόννησο, όπου στην Νεμέα δίνει κρασιά ΠΟΠ (15.000 στρέμματα καλλιέργειας) αλλά και σε Θεσσαλία, Ευβοια και Στερεά Ελλάδα. Είναι μια χαρισματική ποικιλία και μας δίνει κρασιά που διακρίνονται από τα αρώματα φρούτων όπως φράουλα, κεράσι, βύσσινο, βατόμουρο αλλά και γλυκών μπαχαρικών, όπως κανέλα και γαρύφαλλο. Μέτριο σώμα και ήπιες, γλυκιές ταννίνες ενώ επιδέχεται μακρά παλαίωση και δίνει πολυσύνθετα, βελούδινα κρασιά. Συνδυάζει αρμονικά κρεατικά, κίτρινα πικάντικα τυριά, πίτσες, κρεατόπιτες, ζυμαρικά με πικάντικες σάλτσες.