Ο αθλητικός τουρισμός σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας

ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ ΓΕΝΙΚΟY ΓΡΑΜΜΑΤEΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟY, Κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΥΡΩΤA ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΚΥΡΙΚΟ

Για πολλούς είναι ο «κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Ο Ολυμπιονίκης Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς ισορροπώντας με ακρίβεια στο κοστούμι του πολιτικού και την ενδυμασία του αθλητή μάς μιλά για τις προτεραιότητες και τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας αλλά και τα δικά του όμορφα ταξίδια!

Ποιες είναι οι σημαντικότερες συνέπειες του κορωνοϊού στον Αθλητισμό;

Η αναβολή και η ματαίωση σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων καθώς και οι περιορισμοί που τίθενται πλέον σε αυτά που ξέραμε. Αν πριν μερικά χρόνια λέγαμε ότι μπορεί να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή να νεκρώσει η αθλητική δραστηριότητα για 2 μήνες σε όλον τον κόσμο, κανείς δεν θα το πίστευε. Επίσης μια άλλη σημαντική επίπτωση είναι η ζημιά που γίνεται όχι μόνο στην κορυφή της αθλητικής πυραμίδας, αλλά και στη βάση της, με χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία να μην μπορούν να έχουν δραστηριότητα και πόρους λόγω των μέτρων.

Πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στους κανόνες ασφάλειας των επιστημόνων με το πάθος και τον αυθορμητισμό των αθλητών;

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και για αυτό όπως έχετε δει κάνουμε ένα προσεκτικό και σταδιακό άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να υπάρξει σταδιακή μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα. Είναι δύσκολη αυτή η χρυσή τομή αλλά επειδή ακριβώς ο αθλητισμός σε διδάσκει πειθαρχία και προσαρμογή στις καταστάσεις, θα τα καταφέρουμε να τη βρούμε. Απλώς θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες και νέες συνήθειες. Ειδικά στα ομαδικά αθλήματα. Θα είναι αυτό όμως μια “προίκα” και για το μέλλον και όταν απαλλαχτούμε από τον κορωνοϊό κάποιοι υγειονομικοί κανόνες καλό είναι να μείνουν γιατί υπάρχουν και άλλες ιώσεις.

Ποια είναι η επόμενη μέρα του αθλητισμού με το κίνδυνο ενός νέου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο;

Θα είμαστε σαφώς πιο έτοιμοι. Τα πρωτόκολλα ήδη υπάρχουν ή φτιάχνονται και δοκιμάζονται. Ο κόσμος και η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και είναι σε εγρήγορση. Οι συμπεριφορές μας έχουν ήδη προσαρμοστεί. Τώρα αν τα παιχνίδια θα γίνονται πιο βουβά, χωρίς θεατές και χωρίς αγκαλιές αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το συνηθίσουμε μέχρι να βγει το εμβόλιο. Πάντως, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στον αθλητισμό που κάνουμε, σε σχέση με τον αθλητισμό που βλέπουμε.

Ποιες ήταν οι βασικές προτεραιότητες σας όταν αναλάβατε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού; Ποιες έχουν πραγματοποιηθεί;

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει έναν επιτελικό ρόλο στον ελληνικό αθλητισμό. Οι προτεραιότητές μου ήταν από την αρχή να δούμε εξίσου και τον πρωταθλητισμό και τον αθλητισμό που τα θεωρώ συγκοινωνούντα δοχεία. Η πυραμίδα του αθλητισμού για να έχει ψηλή κορυφή χρειάζεται μια πλατιά βάση, ώστε το οικοδόμημα να είναι στέρεο. Αν δεν προσέξουμε τις υποδομές, αν δεν προσέξουμε τα βασικά κύτταρα του αθλητισμού που είναι τα ερασιτεχνικά σωματεία, αν δεν οργανώσουμε το σύστημα ώστε κάθε ευρώ που πηγαίνει στον αθλητισμό να πιάνει τόπο, τότε θα κτίζουμε στην άμμο. Στο κομμάτι αυτό η δημιουργία του συστήματος αξιολόγησης των Ομοσπονδιών ΧΙΛΩΝ που συνδέεται και με τη χρηματοδότηση είναι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι: σε 6 μήνες θητείας έγινε κάτι για το οποίο άκουγα από τότε που ήμουν αθλητής. Επίσης, ως πρώην αθλητής και εγώ, θεωρώ ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος των αθλητών στη σημερινή κοινωνία, ότι έχουν πολλά να πουν στα νέα παιδιά ή και σε ενήλικους για την “προίκα” που σου δίνει ο αθλητισμός και είναι χρήσιμη σε όλη σου τη ζωή. Και αυτό είναι κάτι που υλοποιείται με τη δράση «Ζήσε Αθλητικά» της ΓΓΑ στην οποία πρώην και νυν πρωταθλητές συνεισφέρουν. Τέλος, εκτός από τον αθλητισμό που κάνουμε υπάρχει και ο αθλητισμός που καταναλώνουμε και ο οποίος έχει συγκεκριμένες παθογένειες όπως η χειραγώγηση αγώνων, ένα θέμα που διαρκώς ανεβαίνει στη διεθνή αθλητική ατζέντα και η Ελλάδα πρέπει να δει το πρόβλημα κατάματα και να το αντιμετωπίσει. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει με την κύρωση της σύμβασης Macolin, μένουν όμως ακόμα αρκετά.

Αθλητισμός σημαίνει πολιτισμός, προσφορά και αλληλεγγύη. Για ποιες δράσεις του Υφυπουργείου Αθλητισμού νιώθετε υπερήφανος;

Oι δράσεις που έχουμε κάνει τελευταία μέσω του «Ζήσε Αθλητικά» με τις αιμοδοσίες ή τη συλλογή χρημάτων από αθλητικές δημοπρασίες για το σύστημα υγείας είναι κάτι που αποδεικνύει την κοινωνική προσφορά του αθλητισμού. Θα ακολουθήσουν και δράσεις σε σχολεία όπως το πρόγραμμα «Το Σχολείο του Αθλητισμού» όπου γνωστοί πρωταθλητές θα μιλούν και θα συζητούν με τους μαθητές για τις εμπειρίες τους και τα μαθήματα που πήραν από το σχολείο του αθλητισμού, με έναν οργανωμένο και δομημένο τρόπο. Ήδη είχε ξεκινήσει μας έκοψε λίγο ο κορωνοϊός αλλά θα το συνεχίσουμε, γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η βιωματική σχέση των παιδιών με τους πρωταγωνιστές του αθλητισμού, μπορούν να τους περάσουν σημαντικά μηνύματα.

Ο Αθλητικός Τουρισμός παρουσιάζει μια ξεχωριστή άνθηση με άρτιες διοργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει πλάνο ενίσχυσης του σε συνεργασία με Περιφέρειες και Δήμους;

Ναι ο αθλητικός τουρισμός είναι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Έχουμε κάποια παγκόσμια αθλητικά τοπόσημα όπως η Ολυμπία, ο Μαραθώνας, ο Όλυμπος που δεν τα έχουμε αξιοποιήσει όσο θα μπορούσαμε. Έχουμε τον καλύτερο ναυταθλητικό στίβο ανοιχτής θάλασσας στον κόσμο που λέγεται Αιγαίο Πέλαγος με τα εκατοντάδες νησιά, αλλά και το πανέμορφο Ιόνιο. Έχουμε βουνό και θάλασσα. Κάθε μέρος μας έχει τα δικά του χαρίσματα που μπορεί να τα αξιοποιήσει στο κομμάτι του αθλητικού τουρισμού και να γίνει ακόμα και παγκόσμιος προορισμός όπως η Κάλυμνος στην αναρρίχηση ή η Αμοργός στις καταδύσεις. Ασφαλώς χρειάζονται συνέργειες με Περιφέρειες, Δήμους και το Υπουργείο Αθλητισμού ώστε ως ΓΓΑ να τους μεταφέρουμε την αθλητική τεχνογνωσία. Και βέβαια μη φοβόμαστε να πούμε για τον σημαντικό ρόλο που  μπορεί να παίξει και ο ιδιωτικός τομέας, καθότι έχουμε από τους καλύτερους αθλητικούς μάνατζερ events στον κόσμο. Το κράτος δεν χρειάζεται να τα καπελώνει όλα, αλλά να βάζει το πλαίσιο και να συνδράμει προς όφελος τελικά της χώρας.

Στο πλούσιο αθλητικό βιογραφικό σας ξεχωρίζουν οι πέντε Ολυμπιάδες. Ποιο θα είναι για εσάς το παγκόσμιο μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2021;

Όπως είπα και όταν αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, η φλόγα δεν έσβησε απλώς θα μείνει λίγο παραπάνω αναμμένη. Ελπίζω οι αγώνες του Τόκιο να είναι ένα ορόσημο επιστροφής του κόσμου στην κανονικότητα μετά την περιπέτεια του κορωνοϊού.

Ποια είναι η δική σας ατομική αθλητική απόδραση μετά από μια δύσκολη ημέρα;

Το «γυμναστήριό» μου είναι η σοφίτα όπου έχω διάδρομο, βάρη, μονόζυγο και λάστιχα. Κάνω διάδρομο βλέποντας σειρές στο laptop (τελευταίο ήταν το «Last Dance» που το απόλαυσα γιατί είδα πολλά γνώριμα πράγματα από το backstage του αθλητισμού που είναι συνήθως πίσω από την «αστραφτερή» κουρτίνα). Οι βόλτες με τον σκύλο κάθε πρωί είναι η πρωινή γυμναστική ενώ το καλοκαίρι κολυμπάω στη θάλασσα κυρίως τα Σαββατοκύριακα που έχω χρόνο. Όχι πια χλώριο, μόνο αλάτι…

Οι δύο αγαπημένοι σας προορισμοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

Μετά από σχεδόν 25 χρόνια αθλητικής καριέρας, που αναπόφευκτα έχει πολλά ταξίδια, ξέρεις που θα ήθελες να ξαναπάς (αλλά και που δεν θα ήθελες να ξαναπάς…). Από το εξωτερικό με γοήτευσε η Βαρκελώνη και μου άρεσε πολύ το Σίδνεϊ. Από τη θητεία μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης γνώρισα καλά και το Στρασβούργο το οποίο είναι επίσης εξαιρετική πόλη. Η Ελλάδα έχει καταπληκτικούς προορισμούς που μια ζωή δεν σε φτάνει να δεις ούτε τους μισούς. Αγαπημένος προορισμός είναι η Ύδρα (καταπληκτικό φως, άγρια νερά, μιάμιση παραλία) και το Πήλιο (βουνό και θάλασσα δύο σε ένα). Αλλά ότι και να θέλεις στην Ελλάδα θα το βρεις. Χιόνι και βουνό, άμμο και θάλασσα, δάσος και περπάτημα, όλα τα έχουμε σχεδόν παντού σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Ρούμελη, νησιά. Πάντα όμως να ξέρετε ο καλύτερος προορισμός είναι τα παιδικά μας χρόνια και επειδή αυτά τα πέρασα στη Βουλιαγμένη, δεν την αλλάζω με τίποτε.

Υπάρχει κάποιος προορισμός που όλο σχεδιάζεται να επισκεφθείτε αλλά ακόμα δεν τα έχετε καταφέρει;

Πολλοί, όχι μόνο ένας. Και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και μου αρέσει και το ταξίδι ως ξεχωριστή διαδικασία όχι μόνο η άφιξη στον προορισμό. Όμως οι καλύτεροι προορισμοί πάντα έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους. Με μια καλή παρέα, ακόμα και ένας «ταπεινός» προορισμός, εξιδανικεύεται. Σημασία λοιπόν εκτός από το «πού» έχει και το «με ποιους».