ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η Ήπειρος χαρακτηρίζεται από ορεινούς όγκους και γραφικές λίμνες.

Στον οινικό χάρτη, ο αμπελώνας της Ηπείρου με 1,1% είναι στην 8η θέση μεταξύ των εννέα αμπελουργικών περιφερειών ως προς την έκταση αμπελιών.

Η διαδρομή των κρασιών της Ηπείρου αναφέρεται στη Ζίτσα και το Μέτσοβο με τα οινοποιεία ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε., Κτήμα Γκλίναβος, Κατώγι Αβέρωφ.

Οι ποικιλίες που συναντάμε είναι η Ντεμπίνα με 7.500 στρέμματα, το βλάχικο, το μπεκάρι, το πρώιμο Μετσόβου λευκός και το μαυρούδι Τζουμέρκων κ.ο.κ.

Η Ντεμπίνα μάς δίνει ξηρά κρασιά με μέτριο αλκοολικό τίτλο, διακριτικό άρωμα, καλή οξύτητα, αλλά και ημιαφρώδη.

Οι τύποι κρασιών ΠΟΠ Ζίτσα αναφέρονται στους:
• λευκούς ξηρούς ήσυχους,
• λευκούς ξηρούς αφρώδεις ή ημιαφρώδεις,
• λευκούς ημίξερους ημιαφρώδεις ή αφρώδεις.

Βασικότερα οινοποιεία της περιοχής

  • Κατώγι ΑΒΕΡΩΦ, όπου όλα ξεκινούν 1950, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει στην περιοχή την ποικιλία Cabernet Sauvignon. Το 1989 ιδρύεται η εταιρεία Κατώγι Α.Ε. δημιουργώντας ένα επισκέψιμο οινοποιείο με σύγχρονο εξοπλισμό και κελάρι, παράγοντας εξαιρετικούς οίνους όπως η σειρά Κατώγι, Inima, Rossiu di Munte. κ.ά.
  • ΖΟΙΝΟΣ (πρώην ΖΙΤΣΑ). Το 1954 ιδρύεται από αμπελουργούς της περιοχής ο οινοποιητικός συνεταιρισμός και το 2006 αποσπάται από την ΕΑΣ Ιωαννίνων για να μας χαρίσει οίνους όπως οι Ορεινές Διαδρομές, Ζίτσα κλασσικό, αλλά και αφρώδη, ημιαφρώδη όπως το escape, Ζίτσα ημιαφρώδης, κ.ά.
  • Γκλίναβος. Το 1960 ξεκινάει από τον Λευτέρη Γκλίναβο για να συνεχιστεί επαξίως από το 1990 από τον Θωμά Γκλίναβο, εντάσσοντας και το 2004 ένα σύγχρονο αποσταγματοποιείο. Με εξαιρετικούς οίκους όπως τα Άσπρα Χώματα, Κόκκινο Βελούδο κ.ά. στα Premium, Άπειρος Χώρα, Αμπελώνες στα κλασσικά αλλά και Glinavos brut και demi sec, Anna Maria στα αφρώδη και Κυρά Φροσύνη, Ντεμπίνα, κ.ά. στα ημιαφρώδη

Καλή απόλαυση!
Αντιγόνη Καραμβάλη
Οινολόγος