ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ & ΟΜΟΡΦΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Για όποιον λόγο και αν επιλέξετε να επισκε-φτείτε φέτος το Πάσχα τη Μονεμβασιά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως στα καλντερίμια και τους πλακόστρωτους δρόμους της θα νιώσετε τι σημαίνει κατάνυξη και θα «ταξιδέψετε» σε μια άλλη εποχή, μια εποχή μακρινή και παραμυθένια.

Ανάσταση στην Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού
Στην Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού στην Κάτω Πόλη, στην κεντρική πλατεία της Μονεμβασιάς, πραγματοποιούνται, επίσης, οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ εκεί δίνεται το Άγιο Φως και ακούγονται τα πρώτα «Χριστός Ανέστη», τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Φαγητό στην καστροπολιτεία τη Γέφυρα και γύρω
Την Ανάσταση του Κυρίου ακολουθεί μια βόλτα στην καλοδιατηρημένη καστροπολι-τεία για την παραδοσιακή μαγειρίτσα και άλλα πασχαλινά εδέσματα. Στα γραφικά καλντερίμια της Μονεμβασιάς, στη Γέφυρα και τους κοντινούς οικισμούς ο επισκέπτης θα βρει τα εστιατόρια και τις καφετέριες που θα ικανοποιήσουν τα γευστικά του γούστα.

Το κάψιμο του Ιούδα
Ένα έθιμο που συναντάται την περίοδο του Πάσχα και στη Μονεμβασιά είναι το κάψιμο του Ιούδα. Λαμβάνει χώρα το μεσημέρι της Κυριακής στον περίγυρο της πλατείας του Ελκομένου Χριστού και προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες και ντόπιους, οι οποίοι συγκεντρώνονται έξω από την παλαιότερη εκκλησία του κάστρου, για να παρακολουθήσουν ένα από τα πιο διαδεδομένα λαμπριάτικα έθιμα. Ο Ιούδας τυλίγεται στις φλόγες και «τιμωρείται» για την προδοσία του και οι πιστοί ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Το κάψιμο του Ιούδα πραγματοποιείται στη μεγάλη πλατεία της Χρυσαφίτισσας.

Επίσκεψη στις εκκλησίες του κάστρου
Επίσκεψη στις υπόλοιπες εκκλησίες του κάστρου: Στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα φυλάσσεται το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο που κοσμούσε κάποτε την εκκλησία του Ελκομένου Χριστού, ενώ στην άκρη της Κάτω Πόλης, βρίσκεται ο μικρός ναός της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας. Όσον αφορά στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες, δεσπόζει στην Άνω Πόλη και συγκεκριμένα στην κορυφή του βράχου της Μονεμβασιάς.

Η Μονεμβασιά είναι ο ιδανικός προορισμός για όποιον θέλει να πάρει μια αληθινή γεύση από την κατάνυξη των ημερών του Πάσχα σε ένα περιβάλλον βγαλμένο από άλλες εποχές. Σαν παραμύθι…

Δεν είναι μόνο η επιβλητική και υποβλητι-κή ατμόσφαιρα της Καστροπολιτείας τη Μεγάλη Εβδομάδα που δημιουργεί ένα ονειρικό σκηνικό.
Είναι η βυζαντινή μεγαλοπρέπεια που αναδύεται από κάθε γωνιά του κάστρου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Πάσχα στη Μονεμβασιά, είναι μια εμπειρία που θα τη θυμάστε για πάντα.