ΠΟΔΗΛΑΤΟΥΠΟΛΕΙΣ: Ο Γύρος της Ελλάδος με ένα ποδήλατο

Το ποδήλατο είναι το πιο οικολογικό μέσο στον κόσμο και παράλληλα κάνει καλό στην υγεία μας. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που θα εορταστεί από τις 16 – 22 Σεπτεμβρίου 2019, με
έμφαση στην ποδηλασία και στο περπάτημα, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να πάρουμε το ποδήλατό μας και να κάνουμε το γύρο της Ελλάδος ή τουλάχιστον της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Τα υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ) δέχονται στις μπαγκαζιέρες τους και ποδήλατα, έτσι μπορούμε να έχουμε μαζί μας το δικό μας για το οδοιπορικό στις περισσότερο οργανωμένες ποδηλατουπόλεις της χώρας.

Αθήνα
Αφετηρία του ταξιδιού μας η Αθήνα. Πριν φύγουμε, μπορούμε να περιηγηθούμε μέσα στην πόλη ακολουθώντας τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου που ανηφορίζει στην Ακρόπολη. Μπορούμε επίσης να ακολουθήσουμε τον ποδηλατόδρομο που οδηγεί από το Γκάζι στο Παλαιό Φάληρο, έκτασης 7,5 χιλιομέτρων για να επισκεφθούμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Αν δεν
έχετε ποδήλατο μπορείτε να νοικιάσετε μπροστά από το Ίδρυμα ενώ αν σάς αρέσει η ιδέα του ποδηλάτου αλλά δεν ξέρετε, το ΙΣΝ παραδίδει δωρεάν μαθήματα για παιδιά και ενήλικες την 1η Σεπτεμβρίου.

Καλαμάτα
Ξεκινάμε για Καλαμάτα, όπου μπορούμε με ασφάλεια να κάνουμε ποδηλατάδα στην πόλη, επιλέγοντας μία από τις τρεις διαδρομές. Το νέο ποδηλατόδρομο Καλαμάτας, διαπλατυσμένο
πεζοδρόμιο που οδηγεί στην παραλία, τον παλαιό ποδηλατόδρομο, ξεχωριστή λωρίδα επί του οδοστρώματος, που οδηγεί επίσης στην παραλία ή την κεντρική πλατεία της πόλης, που αποτελεί πεζοδρομημένη περιοχή.

Ηγουμενίτσα
Ανηφορίζουμε στην Ηγουμενίτσα, όχι για να πάρουμε το πλοίο για τα Ιόνια Νησιά αλλά για να απολαύσουμε μία μοναδική ποδηλατάδα δίπλα στη θάλασσα και στο πράσινο. Ο ποδηλατόδρομος είναι ασφαλτοστρωμένος, με δική του χάραξη και χωρίς αυτοκίνητα να περνούν από δίπλα μας. Ονειρεμένα!

Τρίκαλα
Στα Τρίκαλα πολλοί κάτοικοι κυκλοφορούν με ποδήλατα μέσα στην πόλη, περίπου 7 στους 10, και με ασφάλεια καθώς διαθέτει τους πιο οργανωμένους ποδηλατόδρομους στην Ελλάδα. Πρόσφατα, βάφτηκαν με κόκκινο χρώμα για να ξεχωρίζουν αισθητά από τον υπόλοιπο δρόμο. Αξίζει να ζήσουμε την εμπειρία της ποδηλατάδας στα Τρίκαλα καθώς όπως λένε η αντιμετώπιση προς τους ποδηλάτες είναι εφάμιλλη μίας σύγχρονης πολιτισμένης ευρωπαϊκής πόλης.

Καρδίτσα
Κατηφορίζουμε προς την Καρδίτσα για να δούμε από κοντά την “πόλη του ποδηλάτου”. Σήμερα, το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων έχει μήκος 7,3 χλμ μέσα στην πόλη και 10,5 χλμ. γύρω από αυτήν.

Θεσσαλονίκη
Παίρνουμε πάλι τον δρόμο προς τον Βορρά για να επισκεφθούμε την όμορφη Θεσσαλονίκη και να απολαύσουμε τη βόλτα μας στον ποδηλατόδρομο της παραλίας που αποτελεί μία ξεχωριστή διαδρομή. Στάση για αναμνηστική φωτογραφία στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και φύγαμε!

ΒOΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡIΠΟΛΗ
Η Τρίπολη το Φθινόπωρο έχει τα πιο ωραία χρώματα. Και είναι η πιο ιδανική εποχή για κοντινές εκδρομές μιας και είναι στο κέντρο της Πελοποννήσου και είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση.
Εδώ στο πρώτο άρθρο μας θα σας δώσω λίγα tip για την πρωτεύουσα του Μοριά. Η Τρίπολη έχει πολλές πλατείες οπότε δεν χάνεσαι. Ανάμεσα σε αυτές η κεντρική Πλατεία με την Μητρόπολη , τον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου να δεσπόζει με τα μαγαζιά από κάτω. Δίπλα σε αυτή την πλατεία το  Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης το οποίο έχει σπάνια εκθέματα, όπως το νεκρικό εκμαγείο του Κολοκοτρώνη. Είπα για τον Κολοκοτρώνη και τι θυμήθηκα..

Ότι πρέπει να περάσετε μια βόλτα από την Πλατεία Άρεως, η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες πλατείες της Ελλάδας. Σήμα κατατεθέν το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη όπου στη βάση του βρίσκονται τα οστά του. Μη χάσετε στα τέλη Σεπτέμβρη τις επετειακές εκδηλώσεις της Άλωσης της Τριπολιτσάς με την αναπαράσταση σε μια εκπληκτική βραδιά! Φεύγοντας μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τοπικά προϊόντα όπως τυριά, ζυμαρικά και κρασιά!

Ραντεβού στο επόμενο τεύχος !
Βάλια Αμπατζή
Δημοσιογράφος
chrisovalantia@hotmail.gr