Ποιοί βραβεύθηκαν στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα»

 

Η αυλαία του 6ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» “έπεσε” στις 29 Αυγούστου 2021 με την ανακοίνωση των νικητών της φετινής διοργάνωσης, προβολή ταινιών και συναυλίες.

 

To ντοκιμαντέρ «Midnight Traveler» παραγωγής ΗΠΑ, Κατάρ, Καναδά και Ηνωμένου Βασιλείου του 2019, κέρδισε το φετινό Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 29 Αυγούστου στο ακριτικό νησί.

Το Midnight Traveler» σε σκηνοθεσία Hassan Fazili και Emelie Mahdavian, παρουσιάζει τον αγώνα, τις δυσκολίες και τους κινδύνους του Αφγανού σκηνοθέτη Hassan Fazili να διαφύγει με τη σύζυγο και τις δυο κόρες του στο εξωτερικό όταν οι Ταλιμπάν τον είχαν επικηρύξει  ζητώντας το θάνατό του.

Στο σκεπτικό της η κριτική επιτροπή του φετινού 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου επισημαίνει «την εξαιρετικά προσωπική κινηματογράφηση της φυγής της οικογένειας του κινηματογραφιστή από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη, με την αποκάλυψη στιγμών τρόμου, αγάπης, θυμού και ελπίδας, και την εισαγωγή μιας οπτικής πάνω στην καθημερινότητα που σπάνια είχαμε δει μέχρι τώρα. Αυτή η ταινία δείχνει την ιστορία εν τω γίγνεσθαι σε μία περίοδο διαρκούς διαμάχης».

Το Βραβείο Καλύτερου Κοινωνικοπολιτικού Ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία: «The Patriarch’s Room», της Danae Elon, παραγωγής Καναδά του 2017. Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία του Ελληνορθόδοξου πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου, την καθαίρεση από το θρησκευτικό του αξίωμα, τα όσα επακολούθησαν αλλά και προηγήθηκαν της απόφασης που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην ορθόδοξη εκκλησία.

Η κριτική επιτροπή στο σκεπτικό της τονίζει «την εξαιρετική διερεύνηση και αποκάλυψη της συνωμοσίας των ανθρώπων στην εξουσία και για τη μεταφορά της σε μία πολύ καλά επεξεργασμένη, κινηματογραφική και διασκεδαστική αφήγηση».

– Το Βραβείο Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία: Dafa Metti (Difficult) του Tal Amiran , παραγωγής 2015, Ηνωμένο Βασίλειο. Η ταινία παρουσιάζει με αυθεντικό τρόπο την αντίθεση ανάμεσα στη ζωή των μεταναστών μικροπωλητών στους δρόμους του Παρισιού και τα λαμπερά φώτα της πόλης.

Τα τρία παραπάνω βραβεία έχει θεσμοθετήσει η Βουλή των Ελλήνων.

– Το Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (με την ευγενική χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) απέσπασε η ταινία: “Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας” της Angelique Kourounis, παραγωγής 2021. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η επιμονή της σκηνοθέτιδας να κινηματογραφήσει τα πέντε χρόνια του αγώνα δικαίωσης για τα θύματα του φασισμού στην Ελλάδα, δίνοντας το παράδειγμα για το πώς η προσωπική εμπλοκή μπορεί να προστατέψει τις δημοκρατίες μας.

– Το Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας» (με την ευγενική χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών) απέσπασε το ντοκιμαντέρ: «Ο Δικός μου Προσωπικός Λίβανος» του Θοδωρή Παναγόπουλου, παραγωγής 2020, Ηνωμένο Βασίλειο.

– Το Ειδικό Βραβείο «Μεσογειακής Φιλίας» (με την ευγενική χορηγία του ΕΚΟΜΕ) απέσπασε το ντοκιμαντέρ: «Express Scopelitis» της Αιμιλίας Μήλου, παραγωγής 2020.

–  Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής απέσπασε η ταινία: «A Black Jesus» του Luca Lucchesi, παραγωγής 2020, Γερμανία.

Ειδική Μνεία από την Κριτική Επιτροπή απέσπασε η ταινία: «High Maintenance», του Barak Heymann, παραγωγής 2020, Ισραήλ.

Σε όλους τους βραβευμένους σκηνοθέτες και παραγωγούς οι διοργανωτές πρόσφεραν ακριβές αντίγραφο του χρυσού στεφανιού κισσού της Μεγίστης, που βρέθηκε στον λυκιακού τύπου λαξευμένο τάφο του Καστελλορίζου και σήμερα φυλάσσεται στο Εθνικό και  Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ και γενική γραμματέας του ΙΔΙΣΜΕ Ειρήνη Σαρίογλου στην ομιλία της ευχαρίστησε θερμά όλους όσους και φέτος εργάστηκαν σκληρά για την επίτευξη του στόχου, που ήταν η διοργάνωση ενός άρτιου και ολοκληρωμένου φεστιβάλ. Εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς το πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου που έθεσε υπό την αιγίδα της τη φετινή διοργάνωση στηρίζοντας έμπρακτα αυτό τον πολιτιστικό θεσμό που στόχο έχει την πνευματική αναγέννηση του Καστελλορίζου, την προβολή της ιστορίας και των παραδόσεών του. Ευχαρίστησε επίσης θερμά τα μέλη της πενταμελούς κριτικής επιτροπής και για τη συνεργασία τους καθώς είχαν ένα πολύ δύσκολο έργο, δεδομένου ότι το επίπεδο όλων των διαγωνιζομένων ταινιών ήταν πολύ υψηλό.

Στη σημασία και τη συμβολή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου αναφέρθηκε η επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Heike Dettmann, δίνοντας συγχαρητήρια προς όλους τους διοργανωτές.

Η αυλαία του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα τα Σύνορα» έπεσε με την προβολή της ταινίας: «The Cradock Murders», σκηνοθεσίας των Michel Noll και David Forbes, παραγωγής 2010, Νότια Αφρική και Γαλλία.

Ακολούθησε συναυλία από το μουσικό σύνολο ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ. Οι μουσικοί Δημήτρης Παπαγγελίδης, Σπύρος Παγίστης, Δημήτρης Κουφογιώργος και Μαριλίζα Παπαδούρη ταξίδεψαν μουσικά τον κόσμο σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, τραγουδώντας όλοι μαζί γνωστά και αγαπημένα κομμάτια και συνθέσεις.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes  (Παρίσι). Έχει την υποστήριξη ή/και χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Μεγίστης, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθήνας, του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ.

Παρακαλούμε βρείτε το Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ: http://beyondborders.gr/wp-content/uploads/2021/08/programma.pdf

Δείτε το διαφημιστικό σποτ του 6ου «Πέρα από τα Σύνορα» 2021 στο https://www.youtube.com/watch?v=hhNX8yzMs18 και ένα σύντομο φιλμ με στιγμιότυπα από την περσινή διοργάνωση στο https://youtu.be/ZWDvx-7VMEE

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή να επικοινωνήστε με το Φεστιβάλ στη διεύθυνση info@beyondborders.gr