ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ GOV.GR;

Μοριακός Βιολόγος,

Διευθυντής του Κέντρου Γενετικής & Γενωμικής της Megalab-MediconHellasSA

 

 

 

ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ GOV.GR;

Τα ταξίδια, οδικά, ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά, για αναψυχή ή εργασία είναι συχνά αναγκαία ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας.

Απαραίτητο προαπαιτούμενο, όμως, η ασφάλεια των ταξιδιωτών, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Οι επιβάτες υποχρεούνται είτε να έχουν εμβολιαστεί πλήρως (καλό θα ήταν και με την τρίτη δόση), είτε να διαθέτουν τα κατάλληλα διαγνωστικά τεστ, που προτείνονται από τους λοιμωξιολόγους και την πολιτεία.

Για να έχουν ισχύ όλες οι παραπάνω ενέργειες, οι επιβάτες, οφείλουν να διαθέτουν έγκαιρα τις απαραίτητες δηλώσεις στον ΕΟΔΥ και να επιδεικνύουν στον έλεγχο, είτε σε έντυπη μορφή είτε ηλεκτρονικά, τα επίσημα πιστοποιητικά της εφαρμογής GOV.GR.

Όλα πρέπει να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ, είτε ο εμβολιασμός είτε η διαγνωστική εξέταση. Η δήλωση του εμβολιασμού γίνεται από το εμβολιαστικό κέντρο και η δήλωση των διαγνωστικών εξετάσεων PCR και Rapid test από τα διαγνωστικά κέντρα.

Τα διαγνωστικά εργαστήρια – κέντρα είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν το αποτέλεσμα, κάθε φορά διενεργείται έλεγχος για Covid19, έτσι ώστε να μπορεί ο επιβάτης να εκδώσει το αντίστοιχο πιστοποιητικό, το οποίο στην επάνω δεξιά γωνία, υπάρχει το QR code (τετράγωνο σήμα) το οποίο σκανάρεται από την ειδική εφαρμογή (Covid free App) που έχουν στα κινητά τους οι υπάλληλοι που ασκούν τον έλεγχο κατά την αναχώρηση.

Πολλά διαγνωστικά εργαστήρια, στο απαντητικό αποτέλεσμα που χορηγούν, έχουν, επίσης, στη δεξιά επάνω γωνία ένα αντίστοιχο QR Code. Αυτό το QR code όταν σκανάρεται, με μια απλή εφαρμογή διαθέσιμη στο κινητό, αποδεικνύει την αυθεντικότητα του αποτελέσματος εμφανίζοντας τα στοιχεία του εξεταζόμενου και το αποτέλεσμα του τεστ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Το QR Code του εργαστηριακού αποτελέσματος, δεν μπορεί να σκαναριστεί από την ειδική εφαρμογή που έχουν οι υπάλληλοι στα ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα.

Σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μόνο το QR code που εκδίδεται από το GOV.GR ισχύει και επιτρέπει στον επιβάτη να ταξιδέψει.