ΠΩΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ;

 

Μοριακός Βιολόγος,

Διευθυντής του Κέντρου Γενετικής & Γενωμικής της Megalab-MediconHellasSA

 

 

 

 

ΠΩΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ;

 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής κατέστησε την επικοινωνία σημαντικό παράγοντα της καθημερινότητας ώστε οποιαδήποτε διαδικασία διακοπής της, δημιουργεί μια αίσθηση ανασφάλειας και απογοήτευσης.

Η εμφάνιση της πανδημίας του SARSCoV2 όμως, περιόρισε τους ανθρώπους στο σπίτι, περιέκοψε τις μετακινήσεις και δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία. Παρόλο που βρισκόμαστε στην εποχή του 4ου κύματος της πανδημίας και έχουν αρθεί οι απαγορεύσεις μετακίνησης, υπάρχουν ακόμα κανόνες στον τρόπο μετακίνησης, για την προάσπιση της υγείας των ταξιδιωτών.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς θα μετακινηθούμε νόμιμα και με ασφάλεια.

Δεδομένου ότι, δεν έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, η πολιτεία εξέδωσε  οδηγίες μετακίνησης ανάλογα με την εμβολιαστική τους κατάσταση.

Μη εμβολιασμένοι

Μέσα μετακίνησης: ΚΤΕΛ, Αεροπλάνα, Πλοία.

ΕΝΗΛΙΚΕΣ και ΑΝΗΛΙΚΟΙ 12 ετών και άνω

Για να μετακινηθεί ο πολίτης με τα παραπάνω μέσα θα πρέπει να έχει:

1) ΑΡΝΗΤΙΚΟ COVID19 PCR (Μοριακό τεστ) το οποίο ισχύει προς επίδειξη και μετακίνηση για 72 ώρες και κοστίζει 60€ σε διαγνωστικά κέντρα, μικροβιολογικά εργαστήρια.

2) ΑΡΝΗΤΙΚΟ COVID19 Rapid τεστ, το οποίο ισχύει προς επίδειξη και μετακίνηση για 48 ώρες και κοστίζει 10€ σε διαγνωστικά κέντρα, μικροβιολογικά εργαστήρια, ιατρούς ιδιώτες και φαρμακεία.

ΑΝΗΛΙΚΟΙ από 4-11 ετών

ΑΡΝΗΤΙΚΟ τεστ αυτοδιάγνωσης COVID19 (self test) το οποίο ισχύει προς επίδειξη και μετακίνηση για 24 ώρες και προσφέρεται δωρεάν από την πολιτεία μέσω των φαρμακείων.

Προσοχή όλα τα τεστ πρέπει να δηλώνονται στο GOV.GR (πριν ξεκινήσετε να ταξιδέψετε) ώστε μέσω της ιστοσελίδας να εκδίδεται το πιστοποιητικό του εργαστηριακού αποτελέσματος και να μπορεί να ανιχνευτεί το QRcode του εγγράφου από την ειδική εφαρμογή σκαναρίσματος CovidfreeApp που διαθέτουν οι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Εμβολιασμένοι

Μέσα μετακίνησης: ΚΤΕΛ, Αεροπλάνα, Πλοία.

Για να μετακινηθεί με τα παραπάνω μέσα θα πρέπει να έχει:

1) Πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο έχει εκδοθεί 14 ημέρες μετά και την εκτέλεση και της 2ης δόσης.

2) Πιστοποιητικό νόσησης που αποδεικνύει νόσηση, εντός του τελευταίου 6μηνου.

Προσοχή όλα τα πιστοποιητικά εκδίδονται μόνο μέσω του GOV.GR για να μπορεί να ανιχνευτεί το QRcode του εγγράφου από την ειδική εφαρμογή σκαναρίσματος CovidfreeApp που διαθέτουν οι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια του ελέγχου.