ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΥΓΙΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ         

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ

ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΚΥΡΙΚΟ

 

Η πανδημία, τα αναπτυξιακά προγράμματα στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο εκλογικός νόμος στους ΟΤΑ και οι διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία. Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης στο grtraveller

 

Πως κρίνετε τον χειρισμό της πανδημίας από την Κυβέρνηση; Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα;

 

Ικανοποιητικό εν συγκρίσει και με την αντίδραση που επέδειξαν άλλες χώρες με ισχυρότερα συστήματα υγείας. Να θυμίσω ότι η χώρα μας αποτέλεσε παγκόσμιο παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας και δεν άφησε ούτε έναν συνάνθρωπό μας χωρίς υγειονομική φροντίδα, όπου αυτό απαιτήθηκε. Παράλληλα, ενισχύσαμε οικονομικά κάθε κλάδο που είχε πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα. Φυσικά, μέσα σε ένα καθεστώς παγκόσμιας πανδημίας δεν μπορεί κανείς να θριαμβολογεί για τα παραπάνω, ωστόσο είναι σαφές ότι πετύχαμε να καταστήσουμε την Ελλάδα στη συνείδηση ολόκληρης της ανθρωπότητας, μία ασφαλή χώρα. Κάθε μας απόφαση ελήφθη και λαμβάνεται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώνονται καθημερινά. Συνεπώς, γίνεται νομίζω ευλόγως αντιληπτό, ότι η όποια συζήτηση περί του χρόνου στον οποίο αποφασίστηκε κάθε φορά η λήψη των αναγκαίων μέτρων μέσα σε ένα καθεστώς πανδημίας με τα δεδομένα να μεταβάλλονται συνεχώς, καθίσταται άκυρη.

 

 ‘  …επεκτείνουμε τη θητεία Δημάρχων και Περιφερειαρχών στην πενταετία, δίνοντας τους το χρόνο να υλοποιήσουν όλα εκείνα για τα οποία εξελέγησαν ‘

 

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι το «διαβατήριο» για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας;

 

Είναι σίγουρα ένα ισχυρό χαρτί προκειμένου να επιτύχουμε το άνοιγμα της αγοράς και κυρίως της βαριάς βιομηχανίας μας, του τουρισμού με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Αποτελεί πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία εξαρχής βρήκε ισχυρή απήχηση σε πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είδαμε ότι μόλις πρόσφατα υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να την απαξιώσει.

Ποιος είναι ο στόχος της μεταρρύθμισης για τον εκλογικό νόμο στους ΟΤΑ;

 

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να επαναφέρουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε καθεστώς κυβερνησιμότητας, έπειτα από την εφαρμογή του καταστροφικού συστήματος της απλής αναλογικής που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της ιδεοληψίας του, με σκοπό να χαϊδέψει εσωκομματικά ώτα. Δίνουμε τη δυνατότητα στο νικητή συνδυασμό που θα συγκεντρώσει ποσοστό 43% να αναλάβει τη διακυβέρνηση του Δήμου ή της Περιφέρειας από την πρώτη Κυριακή, ο οποίος ταυτόχρονα θα καταλαμβάνει και τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου προκειμένου να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Παράλληλα, εισάγουμε όριο εισόδου 3%  για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου και επεκτείνουμε τη θητεία Δημάρχων και Περιφερειαρχών στην πενταετία, δίνοντας τους το χρόνο να υλοποιήσουν όλα εκείνα για τα οποία εξελέγησαν.

 

 ‘ …έχουμε νομοθετήσει υπέρ ενός σύγχρονου και αδιάβλητου συστήματος προσλήψεων,

του νέου ΑΣΕΠ ‘ 

 

Περισσότερες αρμοδιότητες και πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρόνιο αίτημα Περιφερειαρχών και Δημάρχων.
Ποια είναι τα νέα εργαλεία στήριξης;

 

Έχουμε δημιουργήσει δύο πολύ σημαντικά αναπτυξιακά προγράμματα συνολικού ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το «Αντώνης Τρίτσης» και το «Φιλόδημος ΙΙ» με τα οποία ενισχύουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνονται μικρά και μεγάλα έργα πνοής που θα δώσουν σε Δημάρχους και Περιφερειάρχες τη δυνατότητα να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους υπέρ των τοπικών κοινωνιών στην κατεύθυνση της συνολικής αναμόρφωσης των περιοχών τους.

 

Ποιο είναι το σχέδιο σας για την αναμόρφωση του ελληνικού Δημοσίου;

Εργαζόμαστε μεθοδικά για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου μέσα από τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του και την εμπέδωση ενός καθεστώτος αξιοκρατίας με στόχο να εξαλείψουμε τον εξισωτισμό και την απαξίωση που επικρατούσε μέχρι πρότινος σε αυτό. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο που έχουμε θέσει σε δημόσια διαβούλευση για την αναμόρφωση του συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία δικλείδων ασφαλείας που θα θωρακίσουν την ορθή λειτουργία του προστατεύοντας παράλληλα τους δημοσίους υπαλλήλους. Επιπλέον, έχουμε νομοθετήσει υπέρ ενός σύγχρονου και αδιάβλητου συστήματος προσλήψεων, του νέου ΑΣΕΠ. Με το συγκεκριμένο σύστημα προσλήψεων, αφού πρώτα συγκεντρώσουμε τις ανάγκες στελέχωσης της Δημόσιας Διοίκησης στη συνέχεια θα έρθουμε, μέσω ενός πανελλήνιου διαγωνισμού και θα επιλέξουμε, μεταξύ των επιτυχόντων, τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση με στόχο να αναβαθμίσουμε ριζικά τη λειτουργία και την εικόνα των δημόσιων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Απώτερος στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τον Δημόσιο τομέα σε μία σύγχρονη και υγιής επιχείρηση η οποία θα λειτουργεί μέσα σε ένα ελκυστικό περιβάλλον απαλλαγμένο από τις στρεβλώσεις και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Τι απαντάτε στον χαρακτηρισμό «Υπουργός των Εκλογών»;

 

Άστοχος χαρακτηρισμός. Έχω εξηγήσει επανειλημμένως ότι η αλλαγή προσώπων στην πολιτική ηγεσία ενός Υπουργείου δεν συνεπάγεται και αλλαγή πολιτικής. Νομίζω ότι έχει εξαντληθεί η συγκεκριμένη συζήτηση από τη στιγμή που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η παρούσα Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία.

 

 ‘ …κάθε θέση ευθύνης μπορεί να μετατραπεί σε “ηλεκτρική καρέκλα” όταν αυτός που την αναλαμβάνει δεν την αντιμετωπίζει ως πρόκληση ‘ 

 

 

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία. Συμφωνείτε σε αυτό το πλαίσιο διαλόγου;

 

Η Ελλάδα ήταν και συνεχίζει να είναι ανοιχτή στον διάλογο, μόνο όμως για ζητήματα που αφορούν στην επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων. Εν προκειμένω, οι όποιες διαφορές εντοπίζονται στη χάραξη θαλασσίων ζωνών και μόνο αυτές έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία. Εξάλλου, έχουμε καταστήσει προς πάσα κατεύθυνση σαφές το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα πιστή στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, ικανή ωστόσο να υπερασπιστεί με κάθε μέσο τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε περίπτωση που ορισμένοι επιχειρήσουν να τα θέσουν υπό αμφισβήτηση.

Είναι ηλεκτρική καρέκλαή πρόκληση για έναν πολιτικό το Υπουργείο Εσωτερικών;

 

Κάθε θέση ευθύνης την οποία εμπιστεύεται ο Πρωθυπουργός σε έναν πολιτικό συνιστά πρόκληση. Κάθε Υπουργείο έχει τα δικά του σημαντικά ζητήματα να επιλύσει στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου τους και συνεπώς δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να διαχωρίσω για κάποιο λόγο το Υπουργείο Εσωτερικών από τα υπόλοιπα σημαντικά Υπουργεία. Επίσης, θεωρώ ότι κάθε θέση ευθύνης μπορεί να μετατραπεί σε “ηλεκτρική καρέκλα” όταν αυτός που την αναλαμβάνει δεν την αντιμετωπίζει ως πρόκληση.

Με τι σας αρέσει να ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Με την οικογένειά μου.

Οι δύο αγαπημένοι σας προορισμοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

Η Μάνη και το Παρίσι.