ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ ΚΑΣ ΧΡΙΣΤIΝΑΣ ΤΕΤΡAΔΗ, ΑΝΤΙΠΡOΕΔΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟY ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡIΟΥ ΕΛΛAΔΟΣ (ΞΕΕ), ΠΡOΕΔΡΟΣ ΞΕΝΟΔOΧΩΝ ΖΑΚYΝΘΟΥ

“Πιστεύω στη θέληση και στη δύναμη της γυναίκας!” – ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ ΚΑΣ ΧΡΙΣΤIΝΑΣ ΤΕΤΡAΔΗ, ΑΝΤΙΠΡOΕΔΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟY ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡIΟΥ ΕΛΛAΔΟΣ (ΞΕΕ), ΠΡOΕΔΡΟΣ ΞΕΝΟΔOΧΩΝ ΖΑΚYΝΘΟΥ

Γόνος ξενοδοχειακής οικογένειας από τη Ζάκυνθο, η κα Χριστίνα Τετράδη έμαθε από μικρή την έννοια της φιλοξενίας, την οποία συνεχίζει να υπηρετεί έως και σήμερα. Επιτυχημένη επιχειρηματίας, ενεργό μέλος σημαντικών τουριστικών φορέων, μητέρα και σύζυγος. “Η σύγχρονη γυναίκα μπορεί πραγματικά να πετυχαίνει σε όλα τα επίπεδα”, τονίζει, γιατί “Όταν αγαπάς κάτι, αποδίδεις και πετυχαίνεις”!

Ποιά είναι η Ζάκυνθος της “καρδιάς” σας και ποιες εμπειρίες θα προτείνατε στους Έλληνες ταξιδιώτες να ζήσουν στο νησί;

Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί που προσφέρει απλόχερα χρώματα, αρώματα, εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και πάνω απ’ όλα τη ζεστασιά της φιλοξενίας, συνδυάζοντας τον πολιτισμό, την ιστορία, την παράδοση, την υπέροχη φύση με την ξεκούραση και την ηρεμία.
Θα τους πρότεινα να εξερευνήσουν τις καθαρές και καταγάλανες θάλασσες, τα φιλόξενα ακρογιάλια, το φημισμένο «Ναυάγιο», τις Σπηλιές, τις Μυζήθρες, να βιώσουν την υπέροχη φύση της Ζακύνθου, να απολαύσουν τη μουσική παράδοση της καντάδας και της αρέκιας, στα παραδοσιακά ταβερνάκια του νησιού, να δοκιμάσουν τις ντόπιες γαστρονομικές σπεσιαλιτέ και τα υπέροχα κρασιά, καθώς και τα Ζακυνθινά προϊόντα όπως τυρί, λάδι, σταφίδα, μαντολάτο, παστέλι.
Όσο για τη Ζάκυνθο της “καρδιάς” μου, όπως αναφέρει με έναν χαρακτηριστικό στίχο του, ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος: «ωραία και μόνη η Ζάκυνθος με κυριεύει». Ελπίζω να κυριεύσει και εσάς.

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τον κλάδο της φιλοξενίας και τί ήταν αυτό που σας ώθησε στον τουρισμό;

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν αποτελούν απλά «επάγγελμα», αλλά «Τρόπο Ζωής». Ξενοδόχος «ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ» δεν γίνεσαι.
Το πρώτο ξενοδοχείο μας κτίστηκε όταν ήμουν πολύ μικρή οπότε, από τότε που συνειδητοποίησα τον εαυτό μου, θυμάμαι να κινούμαι μέσα στο χώρο αυτόν, σαν να ήταν το σπίτι μου. Ακόμα και σε αυτήν τη μικρή ηλικία παρακολουθούσα κάθε λεπτομέρεια με ενδιαφέρον, γιατί φυσικά η ξενοδοχειακή λειτουργία ήταν στα μάτια μου, ένα πολύ «ξεχωριστό παιχνίδι». Το τηλεφωνικό κέντρο της εποχής εκείνης με τα βύσματα ήταν ένα από τα ωραιότερα παιχνίδια μου.
Το Ξενοδοχειακό επάγγελμα είναι δημιουργικό, ιδιαίτερα κοινωνικό και επικοινωνιακό και μου δίνει τη δυνατότητα να προβάλλω την προσωπικότητά μου και το προσωπικό μου ύφος, μέσα από αυτό. Επίσης, ενώ είναι πολύ απαιτητικό, δεν είναι ποτέ «μονότονο», γιατί υπάρχει συνεχής εναλλαγή παραστάσεων και καταστάσεων.
Όταν βρίσκομαι στα ξενοδοχεία μου, νιώθω σαν «οικο-δέσποινα» που καθημερινά φιλοξενώ και δεξιώνομαι τους καλεσμένους μου.
Έχετε βραβευθεί ως “Γυναίκα Ηγέτης Επτανήσων”.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μία γυναίκα να επιτύχει
σ’ έναν παραδοσιακά “ανδροκρατούμενο” χώρο;

Θεωρώ ότι αυτές είναι ξεπερασμένες απόψεις. Οι δυσκολίες είναι ίδιες για όλους, γυναίκες και άνδρες. Ο επιχειρηματίας δεν κρίνεται από το φύλο του, αλλά από τις αποφασιστικές και επιχειρηματικές του ικανότητες.
Πιστεύω στη θέληση και στη δύναμη της γυναίκας!
Η σύγχρονη γυναίκα μπορεί πραγματικά να πετυχαίνει σε όλα τα επίπεδα, είναι δυναμική και δημιουργική, ξέρει να αγωνίζεται με πίστη, όραμα, προοπτική και αισιοδοξία, κατακτά τη θέση της στον κόσμο, πολεμά τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, διευρύνει τη συμμετοχή της στη δημόσια ζωή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, δεν ακολουθεί απλά ή προσαρμόζεται, αλλά μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Ηγείται!

Ως σύζυγος και μητέρα, πώς καταφέρνετε να διατηρείτε την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής;

O εναρμονισμός και η ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή είναι ασφαλώς μια πρόκληση. Σκέπτομαι πολλές φορές ότι αποκλείεται να τα προλάβω όλα. Κι όμως, κι εγώ, όπως και οι περισσότερες γυναίκες, με κάποιο ικανό και όχι μαγικό τρόπο, τα καταφέρνουμε.
Αναθεώρησα τις προτεραιότητές μου και προσάρμοσα το πρόγραμμά μου.
Πιστεύω ότι κάθε γυναίκα έχει τη δική της συνταγή.
Τα συστατικά της δικής μου είναι πρώτα από όλα η αγάπη, η κατανόηση, σίγουρα η οργάνωση και η ευελιξία και φυσικά η αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά! Όταν αγαπάς κάτι, αποδίδεις και πετυχαίνεις.

Τι συμβουλή θα δίνατε στις γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με τον τουριστικό κλάδο;

Να το κάνουν, φυσικά! Ειδικότερα στην τουριστική βιομηχανία, σήμερα, υπάρχουν πολλές γυναίκες επιχειρηματίες που διευθύνουν ορισμένες από τις καλύτερες επιχειρήσεις του τομέα και είναι αποδεκτές από τον επιχειρηματικό κόσμο, γιατί διαθέτουν ικανότητες συνδυαστικές και είναι επικοινωνιακές.