ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟEΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΟΤ, ΚΑΣ AΝΤΖΕΛΑΣ ΓΚΕΡEΚΟΥ ΣΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΟΥΣΟΥ

“Οφείλουμε οι γυναίκες να αναδεικνύουμε την ξεχωριστή προσπάθεια που καταβάλλουμε”  – ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟEΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΟΤ, ΚΑΣ AΝΤΖΕΛΑΣ ΓΚΕΡEΚΟΥ ΣΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΟΥΣΟΥ

Με καταγωγή από την Κέρκυρα, η πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου μάς μιλά για τις δυνατότητες ανάπτυξης των Ιόνιων Νησιών, τις ομορφιές τους και μάς εξηγεί γενικότερα τους λόγους που η Ελλάδα είναι θελκτικός προορισμός διεθνώς. Mε αφορμή την ημέρα της Γυναίκας, παραδέχθηκε ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες της διαφορετικότητας λόγω φύλου.

Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι κυριότεροι λόγοι που ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών από το εξωτερικό επιλέγουν να επισκεφθούν μία ή και περισσότερες φορές την Ελλάδα;

Ο βασικός λόγος είναι η φιλοξενία, η οποία είναι μια έννοια συνυφασμένη με την Ελλάδα. Σήμερα η Ελλάδα συνδυάζεται με τοπία φυσικής ομορφιάς και προσφέρει την ασφάλεια μίας σύγχρονης χώρας – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι και παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το γεγονός των πολλαπλών επιλογών που προσφέρει στο διεθνή επισκέπτη.
Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων με την κατάλληλη διαχείριση και προώθηση, προσελκύει, ένα σταθερά μεγάλο αριθμό τουριστών από την Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς και από πιο μακρινές περιοχές.

Το περιοδικό grtraveller έχει αφιέρωμα στα Ιόνια νησιά. Γιατί πιστεύετε ότι ένας επισκέπτης από την Ευρώπη θα επιλέξει τα Ιόνια για τις διακοπές του. Ένας Έλληνας έχει λόγο να επισκεφθεί τα Ιόνια για διακοπές;

Κάθε Περιφέρεια της Ελλάδας έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και συνδυάζει λόγους για να προσελκύει επισκέπτες τόσο αλλοδαπούς όσο και από τη χώρα μας. Έτσι και τα Ιόνια νησιά έχουν και αυτά το δικό τους μέρος στη συνολική εικόνα της πατρίδας μας.

Τα Ιόνια συνδυάζουν καθαρές ακτές και θάλασσες, μαζί με τουριστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, πολιτιστικό πλούτο και θεματικές δράσεις.

Τα Επτάνησα έχουν τη δική τους φυσιογνωμία λόγω της ιστορικής τους παράδοσης και αποτελούν γνώριμο τόπο για αρκετούς Ευρωπαίους ταξιδιώτες, ενώ ταυτόχρονα προσελκύουν σταθερά και τον Έλληνα επισκέπτη. Το ύφος των Ιόνιων νησιών συνιστά βασική αιτία επιλογής τους.

Γιατί πιστεύετε ότι το Ιόνιο θεωρείται ιδανική θάλασσα για το γιώτινγκ και την ιστιοπλοΐα;

Η Ελλάδα συνολικά λόγω της ποιότητας των περιβαλλοντικών και θαλάσσιων πλεονεκτημάτων της και του πολύ καλού κλίματος, αποτελεί προορισμό όπου το γιώτινγκ (yachting) αφορά σημαντικό μερίδιο στο σύνολο των επισκεπτών μας.
Στο Ιόνιο προσφέρονται πολλές επιλογές για θαλάσσιες δραστηριότητες στις κατά τόπους περιοχές, με αποτέλεσμα να τις προτιμούν πολλοί επισκέπτες.
Ως ΕΟΤ, προχωρούμε στη στρατηγική προβολή του θαλάσσιου τουρισμού, του οποίου βασικό σκέλος αποτελεί το γιώτινγκ, που προσφέρει και σημαντικά έσοδα στις τοπικές κοινωνίες. Απαιτούνται βέβαια άμεσες βελτιώσεις στην κατάσταση των Μαρινών, σε όλη τη χώρα ώστε να μπορούν με οργανωμένες υποδομές να υποδέχονται τους διεθνείς επισκέπτες. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Τουρισμού έχει κινήσει τις διαδικασίες για παραχωρήσεις Μαρινών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους η Ζάκυνθος και το Αργοστόλι στην Κεφαλονιά.

Η Βρετανική αγορά επιλέγει για διακοπές εδώ και πολλά χρόνια τα Ιόνια νησιά. Σε ποιους παράγοντες πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η προτίμηση;

Οι επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία γνωρίζουν τις δυνατότητες των Ιονίων, που προσφέρουν μία πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική πολυχρωμία – κοντά στην κουλτούρα τους, και συνδυάζεται με υψηλή παροχή υπηρεσιών και προϊόντων.
Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει κανείς να επαναπαυτεί από αυτά τα δεδομένα, αλλά με κριτήριο την ποιότητα σε κάθε στάδιο της τουριστικής διαδικασίας, πρέπει και τα Ιόνια να προχωρήσουν προς τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την κατάλληλη προβολή τους. Είναι ξεκάθαρο ότι για να παραμείνουν τα Ιόνια ως προορισμός στην προσέλκυση της βρετανικής αγοράς, χρειάζεται σύγχρονη διαφημιστική προσέγγιση και το προσφερόμενο προϊόν να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των επισκεπτών.

Πιστεύετε ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν και ειδικότερα το τουριστικό προϊόν που προσφέρουν τα Ιόνια νησιά έχει καλή σχέση τιμής και ποιότητας προϊόντος;

Η χώρα μας φημίζεται για την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων που παρέχει. Ο στόχος σήμερα είναι οι επισκέπτες να μεταφέρουν μία εμπειρία, μία ιστορία που αξίζει να λεχθεί όταν επιστρέφουν στις πατρίδες τους.
Αυτή είναι και η καλύτερη διαφήμιση. Σε αυτό το ζήτημα έχει καθοριστικό ρόλο η σχέση ποιότητας – τιμής, μιας και ο κάθε άνθρωπος μπορεί να κρίνει τι λαμβάνει.
Σήμερα υπάρχει μια καλή ισορροπία που όμως αξίζει και πρέπει να βελτιωθεί, καθώς γίνεται πιο ποιοτικός ο μαζικός τουρισμός και αναδεικνύεται ο θεματικός. Αυξάνοντας την ποιότητα στο προσφερόμενο προϊόν θα πρέπει οι τιμές να βρεθούν σε μία καλή ισορροπία, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανταγωνίστριες χώρες.
Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης θα δώσουν περισσότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις να οδηγηθούν πιο σθεναρά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ποιες κινήσεις των τοπικών επιχειρηματιών αλλά και των κατοίκων των Ιόνιων νησιών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη και επομένως και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;

Πρέπει να δίνεται έμφαση στην ποιότητα και προσφορά πολλαπλών επιλογών στο θεματικό τουρισμό. Αυτό εγγυάται τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι υπάρχουσες ενώ δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας. Επίσης η εξωστρέφεια είναι σημαντικός παράγοντας και εδώ βρίσκεται και το σημείο επαφής και συνεργασίας με τον ΕΟΤ.  Οι επιχειρηματίες του τουρισμού καθώς και η Αυτοδιοίκηση χρειάζονται κατ’ αρχήν συνέργειες μεταξύ τους, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα και η προώθηση του προορισμού να γίνεται αποτελεσματικότερα. Η κατάλληλη προβολή των Ιονίων και οι λύσεις στα τοπικά προβλήματα των υποδομών αποτελούν μία σίγουρη πορεία για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Γιατί πιστεύετε ότι ένας απόφοιτος λυκείου ή γυμνασίου θα έπρεπε να επιλέξει τον τομέα των Τουριστικών σπουδών ως σωστή επιλογή με προοπτική;

Είναι υποχρέωση του κράτους να δίνει τις μορφωτικές και εργασιακές δυνατότητες σε κάθε νέο από όπου και αν προέρχεται, ώστε να επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των ευκαιριών και των ικανοτήτων του κάθε ατόμου. Ο τουρισμός στην Ελλάδα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία και ενισχύει σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες και πλέον, με την εξειδίκευση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και των υποστηρικτικών- στην τουριστική διαδικασία -δραστηριοτήτων, οι εργασιακές και επαγγελματικές επιλογές είναι αρκετές και με ποικιλομορφία. Η ελληνική τουριστική δραστηριότητα μέσα από τη στρατηγική βιωσιμότητας της, εγγυάται μια σταθερή οικονομική λειτουργία, δίνοντας ουσιαστικές επαγγελματικές επιλογές στους νέους. Με βάση την κλίση και τις δυνατότητες του καθένα, υπάρχουν ουσιαστικές ευκαιρίες απασχόλησης με σημαντικές αποδοχές.

Γνωρίζετε αν υπάρχει προοπτική επενδύσεων σε τουριστικά έργα στα Ιόνια νησιά και σε τι επενδύσεις αφορούν;

Προχωρά ήδη η επίλυση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα και σύντομα συνολικά για τα Ιόνια, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι οι υποδομές αποτελούν το βασικό πυλώνα για την προσέλκυση επενδύσεων.
Επίσης, η επιτάχυνση της παραχώρησης των Μαρινών με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού αποτελεί βασικό μοχλό επενδυτικών διαδικασιών συνολικά για την περιοχή, ενώ το νέο νομικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια προσφέρει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για τις μετακινήσεις.

Πως πιστεύετε ότι οι επενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην επιμήκυνση της Τουριστικής περιόδου που είναι και το ζητούμενο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν και για τα Ιόνια νησιά;

Βασική στόχευση του ΕΟΤ είναι η καθιέρωση της Ελλάδας ως προορισμού που παραμένει «Always in season», όπως είναι και το θέμα της φετινής καμπάνιας. Βέβαια, η προσέλκυση τουριστών όλες τις εποχές του χρόνου συναρτάται άμεσα με το είδος και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται καθώς και με την πληθώρα των επιλογών που μπορεί να λάβει ο επισκέπτης κατά την καθιερωμένη περίοδο του καλοκαιριού αλλά και ευρύτερα. Οι επενδύσεις που ενισχύουν το θεματικό τουρισμό αφορούν κατά βάση σε κινήσεις που έχουν άμεσο αποτέλεσμα στην τοπική οικονομία, όταν αυτές συνδυάζονται και με την κατάλληλη προβολή.
Είναι βέβαιο ότι μία συντονισμένη λειτουργία επενδυτικών δράσεων, βελτίωσης των υποδομών παράλληλα με στοχευμένη προώθηση της περιοχής, μπορούν να οδηγήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και επομένως στην αύξηση των εσόδων.

Από τη θέση της προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε στην τουριστική ανάπτυξη των Ιόνιων νησιών αλλά και στην ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος;

Στον ΕΟΤ η θέση του Προέδρου έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες και μία από αυτές είναι η εκπροσώπηση του ΕΟΤ στη διαμόρφωση και υλοποίηση των τουριστικών προγραμμάτων των Περιφερειών.

Ο ΕΟΤ συνεργάζεται με τις Περιφέρειες ώστε να αναδεικνύεται η θεματική εξειδίκευση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Προβάλλονται οι ξεχωριστές δυνατότητες κάθε τόπου και προωθείται η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ώστε να υπάρχει σταθερή αύξηση των εσόδων αλλά
και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Η δραστηριότητά αυτή εξειδικεύεται για κάθε Περιφέρεια, ώστε να προωθείται η Ελλάδα, με στόχο προσέλκυσης επισκεπτών όλες τις εποχές, προσδίδοντας περισσότερες επιλογές και ποιότητα στους διεθνείς μας επισκέπτες, πέραν του γνωστού μας μοτίβου «ήλιος και θάλασσα».

Το γεγονός ότι είστε γυναίκα επηρέασε θετικά ή αρνητικά την πορεία σας στην επαγγελματική / πολιτική σας εξέλιξη;

Είναι γεγονός ότι, καθημερινά, παρά τις νομικές διατάξεις προστασίας καθώς και την επικοινωνιακή ανάδειξη, οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες της διαφορετικότητας λόγω φύλου, τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στις κοινωνικές τους δραστηριότητες.
Είναι ζήτημα που έχει διεθνή σημασία και συμβαίνει και στην Ελλάδα. Η γυναίκα καλείται να αποδείξει περισσότερα καθώς και να προσπαθήσει πολλές φορές περισσότερο για να έχει μία ισότιμη μεταχείριση, ενδεχομένως και από τις άλλες γυναίκες. Η εξέλιξη της γυναίκας επαγγελματία, εργαζόμενης, μητέρας, (και της πολιτικού) έχει ως βασικό ζήτημα ότι πάντοτε χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και για αυτό οφείλουμε οι γυναίκες να αναδεικνύουμε την ξεχωριστή προσπάθεια που καταβάλλουμε η κάθε μία καθημερινά, αλλά και να επιδιώκουμε την εφαρμογή του νομικού πλαισίου προστασίας που είναι η τυπική οδός που χρειαζόμαστε.

Γεννηθήκατε στην Κέρκυρα, ένα νησί που η τουριστική του παράδοση χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950. Πώς αυτό επηρέασε τη μετέπειτα πορεία σας, ως υφυπουργό τουρισμού και πολιτισμού αλλά και σήμερα ως πρόεδρος του ΕΟΤ;

Η παιδεία και οι παραστάσεις μαζί με την κουλτούρα που έχει η Κέρκυρα μου έχουν δώσει μία ευρύτερη αντίληψη πιο «μελωδική» και πιο «πολύχρωμη» στα ζητήματα, ώστε να είναι πιο άμεσος ο τρόπος συνεργασίας αλλά και υλοποίησης πολιτικών που αφορούν τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Γενικότερα η καταγωγή ενός ανθρώπου δεν αφορά τον γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά τις παραδόσεις, την κουλτούρα και τη γενικότερη ταυτότητα του τόπου του και στην Κέρκυρα η επίδραση αυτή είναι ισχυρή.
Είναι μεγάλη μου χαρά και ακόμη μεγαλύτερη τιμή η δυνατότητα που είχα να εκπροσωπώ στη Βουλή των Ελλήνων το νησί της Κέρκυρας τα περασμένα χρόνια και σήμερα μέσα από τον ΕΟΤ, κάθε προσπάθεια βελτίωσης του νησιού είναι ευπρόσδεκτη.