Συνοπτικός οδηγός ενίσχυσης της άμυνας του οργανισμού, την εποχή του Covid-19

Σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης, όπως αυτή της πανδημίας Covid-19, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί θέμα μεί-ζονος σημασίας για την πρόληψη υγείας.

Το ανοσοποιητικό είναι το πολύπλοκο σύστημα του οργανισμού μας που είναι υπεύθυνο για να αμύνεται σε επιβλαβείς πα-ράγοντες, όπως ιούς, βακτήρια και επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Σε κάθε εποχική αλλαγή, ο ανθρώπινος οργανισμός βιώνει αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, μεταβολισμού, ακόμα και στις διατροφικές προτιμήσεις.

Ένα φυσικό επακόλουθο της εποχικής αλλαγής είναι οι συχνές ιώσεις λόγω της μειωμένης άμυνας του οργανισμού.

Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού:
• το υπερβολικό βάρος,
• το κάπνισμα,
• η έλλειψη ύπνου,
• η καθιστική ζωή,
• η αποφυγή του ήλιου,
• η τήρηση των κανόνων υγιεινής, τόσο στην καθημερινότητα
(πλύσιμο χεριών κ.λπ.), όσο και στην μαγειρική και
• η διατροφή

Απλά βήματα πρόληψης υγείας:

Η ισορροπημένη διατροφή είναι η βάση για την καλή υγεία, αλλά και για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Ο εμπλουτισμός της διατροφής μας με αντιοξειδωτικές τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις ιώσεις.

Η άσκηση επιλογής μας χρειάζεται και ενδείκνυται να γί-νεται συστηματικά 3-4 φορές την εβδομάδα (με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες ΠΟΥ, 150’ την εβδομάδα).

Η έκθεση στο ηλιακό φως για περισσότερο από 20 λεπτά την ημέρα, ισχυροποιεί το σκελετό μας και ενισχύει το ανο-σοποιητικό μας σύστημα.

Η αναθεώρηση συνηθειών, όπως το κάπνισμα, είναι ένας επι-πλέον παράγοντας προστασίας. Η διακοπή του συμβάλλει στη μείωση καρδιαγγειακών συμβαμάτων αλλά και λοιμώξεων του αναπνευστικού, στις οποίες είναι επιρρεπείς οι καπνιστές λόγω της χρόνιας βρογχίτιδας.

Η σωστή υγιεινή και η συμμόρφωση και προσαρμογή μας στους κανόνες που καθημερινά προβάλλονται από τους ειδικούς και τα ΜΜΕ, αποτελούν παράγοντες προστασίας όλων μας.

Η σωστή χρήση μάσκας προσώπου (αυτήν τη χρονική περίοδο και για όσο χρειαστεί) περιορίζει την εξάπλωση ιογενών λοι-μώξεων κι είναι ένας παράγοντας προσωπικής προστασίας αλλά και διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

‘Η περίοδος που διανύουμε είναι μια
παγκόσμια δοκιμασία επιβίωσης της ανθρωπότητας. Είναι η επιστροφή μας σε απλούς κανόνες συμμόρφωσης σε σχολαστικές συνθήκες υγιεινής, είναι μια δοκιμασία αλληλεγγύης
και συλλογικής προσπάθειας για την προστασία
της δημόσιας υγείας.‘

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι, ίσως, η ευκαιρία μας να μάθουμε να λειτουργούμε συνολικά και στοχευμένα ως κοινωνία, με σκο-
πό το κοινό καλό! Αξίζει να το προσπαθήσουμε προς όφελος όλων μας.

Αθηνά Γρέκα – MD
Ειδικός παθολόγος-Διατροφολόγος, Εξειδίκευση στην Γεροντολογία
www.pathologosgreka.gr

 

 

 

Γιάγκος Τσικκίνης -MD
Ειδικός παθολόγος-Βιολόγος, Εξειδίκευση στην υπέρταση
fb: @YA.partners