ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Bασιλική Χατζηραφαήλ

Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ρομποτική,

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

www.hatzirafail.gr

 

Η υστεροσκόπηση είναι μια απλή και ανώδυνη μέθοδος με πολύ μεγάλη διαγνωστική ικανότητα.

Υπάρχουν δύο είδη υστεροσκοπήσεων, η διαγνωστική και η επεμβατική υστεροσκόπηση.

 

1. ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Είναι μία μέθοδος με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας της γυναίκας (ενδομήτριο) χωρίς να χρειάζεται να γίνονται τομές. Ο γυναικολόγος εισάγει μια πολύ μικρή κάμερα από τον κόλπο μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα και βλέπει με λεπτομέρεια το ενδομήτριο. Συνήθως δεν χρειάζεται αναισθησία και είναι πολύ καλά ανεκτή από την ασθενή.

Με την εξέταση αυτή ελέγχουμε τον ενδοτράχηλο για πολύποδες, συμφύσεις ή κακοήθεια, και την κοιλότητα της μήτρας για ύπαρξη διαφράγματος, ανωμαλιών διάπλασης της μήτρας, συμφύσεων, ινομυωμάτων, πολυπόδων, υπερπλασία και κακοήθειας.

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση είναι απαραίτητη και σε περιπτώσεις υπογονιμότητας. Επίσης, χρειάζεται και πριν από τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

2. ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χειρουργικές επεμβάσεις μέσα στην κοιλότητα της μήτρας όπως:

• Πολύποδες ενδομητρίου
• Λύση συμφύσεων
• Διάφραγμα μήτρας
• Ινομυώματα
• Βιοψία υπό οπτικό έλεγχο για πιθανότητα κακοήθειας του ενδομητρίου
• Θεραπευτική αφαίρεση του ενδομητρίου σε αιμορραγίες της μήτρας πολύ συχνές στην κλιμακτήριο ή στην εμμηνόπαυση.

 

 

 

 

 

Η επεμβατική υστεροσκόπηση γίνεται στο χώρο του χειρουργείου με ελαφριά αναισθησία (μέθη). Ο γυναικολόγος εισάγει από τον κόλπο μέσα στη μήτρα της ασθενούς μόνο ένα πολύ λεπτό εργαλείο μαζί με την κάμερα, βλέπει ακριβώς στη θέση του μορφώματος (πολύποδα, ινομυώματα, συμφύσεις) και το αφαιρεί από τον κόλπο, χωρίς καμία απολύτως τομή στην κοιλιά.

Ποιες μέρες του κύκλου είναι οι κατάλληλες για να γίνει η υστεροσκόπηση;

Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας η υστεροσκόπηση γίνεται μετά το τέλος της περιόδου δηλαδή 4η-8η μέρα του κύκλου (ανάλογα το κύκλο της κάθε γυναίκας). Στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα.

Πόσο διαρκεί η νοσηλεία στο νοσοκομείο;

Συνήθως δεν χρειάζεται να παραμείνει η γυναίκα στο νοσοκομείο πέραν της μιας ώρας μετά την επέμβαση και επιστρέφει στη δραστηριότητα της χωρίς περιορισμό.

Η απόξεση μπορεί να αντικαταστήσει την υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση είναι μία πολύ εξειδικευμένη και μοναδική μέθοδος για την αφαίρεση πολυπόδων, ινομυωμάτων, λύση συμφύσεων και διαφράγματος καθώς και για εντοπισμένη βιοψία ή θεραπευτική αφαίρεση του ενδομητρίου και δεν μπορεί ποτέ να αντικατασταθεί από την απόξεση της μήτρας. Η μεγάλη διαφορά της απόξεσης της μήτρας από την υστεροσκόπηση είναι ότι: α) η απόξεση είναι μια τυφλή μέθοδος, δεν υπάρχει δηλαδή οπτική εικόνα του εσωτερικού της μήτρας και β) στην απόξεση δεν χρησιμοποιείται διαθερμία άρα δεν μπορεί να κοπεί και να αφαιρεθεί κανένας ιστός (π.χ. ινομύωμα, πολύποδας, σύμφυση, διάφραγμα μήτρας).

Η υστεροσκόπηση είναι ευτυχώς στη διάθεσή μας!
Είναι μέθοδος ελάχιστα τραυματική, μοναδική και αναντικατάστατη για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του εσωτερικού τμήματος της μήτρας.