ΘΡΑΚΗ – ΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

ΘΡΑΚΗ – ΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

της Οινολόγου Αντιγόνης Καραμβάλη

Ταξιδεύοντας στη Θράκη, που κατά την οινική χωροταξία ανήκει στη Βόρεια Ελλάδα, συναντούμε μία ανερχόμενη αμπελουργική περιφέρεια με ενδιαφέρουσα δυναμική.

 

 

Μπορούμε, λοιπόν, να επισκεφθούμε οινοποιεία στα Άβδηρα, τη Μαρώνεια και στο κεντρικό-βόρειο τμήμα του Έβρου.

Εδώ συναντάμε τις γηγενείς ποικιλίες Όψιμος Σουφλίου, Παμίδι, Παπάς, Καρλαχανάς, θρακικό Μαυρούδι, και Κερατσούδα. Επίσης, όμως, καλλιεργούνται κι άλλες ποικιλίες όπως Λημνιό, Sangiovese, Cabernet, Sauvignon, Mαλαγουζιά, Chardonnay, Shiraz, κ.ά.

Μεγάλη παράδοση στη Θράκη αποτελεί και το τσίπουρο που παράγεται και σε αρκετά οινοποιεία εκτός από τα αποσταγματοποιεία.

“…η Μαρώνεια της Θράκης

αναφέρεται ως η πρώτη περιοχή

που παράχθηκε ποτέ κρασί στην Ευρώπη…”

Αξίζει να επισκεφθούμε κάποια από τα οινοποιεία όπως των Αφών Μπέλλα, τους αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας Κίκονες, το κτήμα Βουρβουκέλη.

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Μαρώνεια της Θράκης αναφέρεται ως η πρώτη περιοχή που παράχθηκε ποτέ κρασί στην Ευρώπη, σύμφωνα με πηγές από το μουσείο οίνου της Βουργουνδίας.