Το ελληνικό κρασί του χειμώνα

 

 

Είμαστε πια στην καρδιά του χειμώνα και καθώς τη διατροφή μας την εμπλουτίζουμε με περισσότερα λιπαρά και ζωϊκές τροφές, οι επιλογές μας στο κρασί κάπως κατευθύνονται προς περισσότερο ρωμαλαία παλαιωμένα με πλούσιο σώμα κρασιά. Από λευκά ίσως να επιλέξουμε πιο πολύπλοκα, περασμένα από βαρέλι, κρασιά από ασύρτικο Chardonnay, Σαββατιανό, Μοσχοφίλερο και από ερυθρά βαρέλι Αγιωργίτικο.

 

 

Ξινόμαυρο, Λημνιώνα, Τσαπουρνάκο, Μαυρούδι, Μαυροδάφνη. Σαφώς, δεν αποκλείουμε κανένα κρασί από το τραπέζι μας εφόσον το ταιριάξουμε με το αντίστοιχο φαγητό. Την τιμητική τους τον χειμώνα έχουν και τα γλυκά επιδόρπια μοσχάτα, μαυροδάφνες, λιαστά, ασύρτικα, κ.λπ., καθώς και τα αφρώδη τις γιορτινές και όχι μόνο μέρες. Όσοι έχουν την τύχη να εκδράμουν από τις πόλεις, πολλοί χειμερινοί προορισμοί διαθέτουν εξαιρετικά επισκέψιμα οινοποιεία που μας περιμένουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι δρόμοι του κρασιού είναι αρκετοί σε όλη την Ελλάδα και μας επιφυλάσσουν πάντα ευχάριστες εκπλήξεις!

 

Αντιγόνη Καραμβάλη

Οινολόγος