Συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο GRtraveller
Ως υπουργός υγείας ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει αναλάβει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις προκλήσεις ενός κλάδου που διαχρονικά αποτελεί την “καυτή πατάτα” της εκάστοτε κυβέρνησης. Στη συνέντευξή του στο GRtraveller μιλά για τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα το υπουργείο για τον εκσυγχρονισμό των δομών υγείας καθώς και για τη μεταμόρφωση του ΕΣΥ σε ένα πιο ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας αξιοποιώντας μεταξύ άλλων τις νέες τεχνολογίες και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις για τον κλάδο της υγείας στην Ελλάδα σήμερα και ποια μέτρα και δράσεις υλοποιείτε για την αντιμετώπιση τους;
Ως Υπουργός Υγείας ανέλαβα δυο μεγάλα στοιχήματα έναντι των ασθενών. Πρώτον, να μειωθεί ο μέσος χρόνος αναμονής στα χειρουργεία -που ήδη μειώνεται με τα απογευματινά χειρουργεία- ώστε να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και δεύτερον, να κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό ώστε να μειωθεί η αναμονή στα επείγοντα.
Τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο, έδωσαν λύση σε χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι μπόρεσαν επιτέλους να χειρουργηθούν γρηγορότερα και να γλιτώσουν πολλά χρήματα. Επιπλέον, από τις 28 Νοεμβρίου, έχουν ξεκινήσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και έχουμε βάλει ορόσημο, μέχρι το τέλος του 2025, να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 34.500. Έτσι, θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε σημαντικά την πρωινή λίστα αναμονής και να δώσουμε σταδιακά «ανάσα» στο σύστημα.
Όσον αφορά τα επείγοντα, προκειμένου να μειώσουμε την αναμονή που όντως είναι πολύωρη, έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων που κάποια ήδη εφαρμόζονται και κάποια άλλα θα εφαρμοστούν το προσεχές διάστημα. Π.χ. έχουμε αλλάξει τον τρόπο συνεφημέρευσης, έχουμε προσλάβει περισσότερους γιατρούς και τραυματιοφορείς στα ΤΕΠ, έχουμε βγάλει εγκύκλιο ώστε τα νοσοκομεία να παίρνουν γνωμάτευση από ακτινολόγο εξ αποστάσεως αν δεν υπάρχει βάρδια ακτινολόγου και μέσα στο επόμενο διάστημα θα δείτε να εφαρμόζεται πιλοτικά το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» – δηλαδή το σύστημα ιχνηλάτησης των ασθενών στα επείγοντα-, σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, ώστε μέχρι τον Μάρτιο να έχει επεκταθεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας. Με τα μέτρα που ήδη σας ανέφερα πιστεύω ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουμε πετύχει μια αναλογική μείωση δύο με δυόμιση ώρες.
Ποιες δράσεις έχετε αναλάβει και υλοποιείτε ως Υπουργείο για πιο εύκολη πρόσβαση των πολιτών στην Υγεία και πιο ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας;
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου στο Υπουργείο Υγείας, σε αυτή τη δεύτερη θητεία, έθεσα στους συνεργάτες μου έναν πρωταρχικό στόχο. Να σχεδιάσουμε προσεκτικά τα βήματα μας ώστε να φτιάξουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας πιο ανθρωποκεντρικό που θα εστιάζει στον ασθενή.
” ο τουρισμός υγείας και ευεξίας
αποτελεί πεδίο στο οποίο η χώρα μας
έχει τη δυνατότητα
να διαδραματίσει κομβικό ρόλο.”
Έχω πει πολλές φορές ότι το ΕΣΥ αλλάζει και αυτό θα το αντιληφθεί σταδιακά ο ελληνικός λαός. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης σε 93 από τα 125 νοσοκομεία και σε 156 από τα 318 κέντρα υγείας. Κάνουμε τις περισσότερες προσλήψεις μονίμου προσωπικού από την ίδρυση του ΕΣΥ μέχρι σήμερα. Δίνουμε τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ και τη δυνατότητα ιδιωτών να δουλεύουν στο ΕΣΥ. Ιδρύουμε επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία θα λειτουργούν ως Σταθμοί Τηλεϊατρικής για την αποτελεσματική παρακολούθηση και αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. Επενδύουμε πάνω από 200 εκ. ευρώ για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Καθιερώνουμε την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων προκειμένου να έχουμε μια συνολική εικόνα για τις αναμονές σε κάθε νοσοκομείο.
Προφανώς δεν είναι όλα τέλεια, υπάρχουν ακόμα προβλήματα και ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το βέβαιο όμως είναι ότι το ΕΣΥ αλλάζει και αλλάζει σημαντικά προς το καλύτερο.
Πως πάνε τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων «Σπύρος Δοξιάδης»; Τι να αναμένουμε ακόμη;
Τα προγράμματα των προληπτικών εξετάσεων «Σπύρος Δοξιάδης» για τον καρκίνο του μαστού, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου πάνε εξαιρετικά καλά. Πολύ σύντομα, ξεκινάει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που αφορά 5,5 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30 – 70 ετών. Πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κάνει τόσο ολοκληρωμένο σύστημα προληπτικών εξετάσεων για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πέραν του οφέλους στην υγεία που προφανώς είναι το μείζον, έχουν και ένα χαρακτήρα εξοικονόμησης πολύ μεγάλων πόρων, διότι αντιμετωπίζοντας αυτές τις ασθένειες από την αρχή, τελικά σου κοστίζουν πολύ λιγότερο από ό,τι αν τις αντιμετωπίσεις στη συνέχεια. Το να έχεις ισχυρή πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα σου εξοικονομήσουν πόρους που σίγουρα στο μέλλον θα τους χρειαστείς.
Η τεχνολογία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των υπηρεσιών Υγείας. Ποιες είναι οι τελευταίες καινοτομίες που προωθεί το υπουργείο για τη χρήση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη;
Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση είναι ο ιατρικός φάκελος ασθενούς, ο οποίος θα είναι έτοιμος μέσα στο καλοκαίρι του 2025. Θα αλλάξει τα πάντα στις παροχές υπηρεσιών υγείας της χώρας και όλοι οι γιατροί θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες. Όμως, και πριν από αυτό θα έχουμε τη δυνατότητα της διάγνωσης από απόσταση όλων των απεικονιστικών εξετάσεων από οποιοδήποτε σημείο στην Ελλάδα μέσω της κεντρικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ. Φυσικά, την ηλεκτρονική διασύνδεση πλέον όλων των νοσοκομείων σε πρώτο χρόνο, την ιχνηλάτηση των ασθενών και ούτω καθεξής. Γενικά πάμε πολύ καλά σε αυτό και το οφείλουμε κυρίως στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρόσφατα ανακοινώσατε το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου υγείας για την παραβατικότητα των ανηλίκων. Πώς προσεγγίζει το πρόγραμμα το ζήτημα αυτό ;
Πρόκειται για μια πιλοτική δράση που ξεκινήσαμε στη Θεσσαλονίκη και επιλέξαμε να την επεκτείνουμε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στους Δήμους Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κηφισιάς και Λυκόβρυσης – Πεύκης. Το πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαίτερα ουσιώδες καθώς δυστυχώς στην εποχή μας η βία των ανηλίκων έχει γίνει μάστιγα. Είναι λοιπόν ευθύνη μας ως Υπουργείο Υγείας να σταθούμε στο πρόβλημα αυτό με επιστημονική προσέγγιση. Σκοπός μας μέσα από τις δράσεις που θα γίνουν είναι να αποκτήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία και να επεκτείνουμε τις δράσεις αυτές από τους δήμους στο σύνολο της επικράτειας της χώρας. Δράσεις, δηλαδή, που θα επηρεάσουν θετικά το σύνολο της κοινωνίας. Είναι ένα απαιτητικό πρόγραμμα και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους τους επιστήμονες, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους που συμμετέχουν σε αυτό. Εμείς ως Υπουργείο Υγείας θα είμαστε δίπλα τους να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε και ελπίζουμε μετά από μερικούς μήνες στην διεύρυνση του προγράμματος όσο γίνεται περισσότερο.
“Ο στόχος μου παραμένει συγκεκριμένος:
Να παρέχονται
ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας στους πολίτες
που τις έχουν πραγματικά ανάγκη,
τη στιγμή που τις χρειάζονται.”
Το πρόγραμμα στοχεύει αρχικά στην πρώιμη ανίχνευση των ανηλίκων με αποκλίνουσα συμπεριφορά και με κίνδυνο εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς. Στοχεύει, επίσης, στην παροχή άμεσης κοινωνικής βοήθειας όπου χρειάζεται, ιδίως στον εκπαιδευτικό και εργασιακό τομέα. Παράλληλα, αποσκοπεί στην παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε ανήλικους, σε γονείς και τις οικογένειές τους.
Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η αύξηση της παραβατικότητας των ανηλίκων στις μέρες μας;
Δεν είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζεται εύκολα. Το συζητώ και με τους γύρω μου, είμαι έντονα προβληματισμένος. Πραγματοποιήσαμε μάλιστα και ευρεία συζήτηση σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με αυτό το πολυπαραγοντικό θέμα. Μια αιτία είναι η πολύ μεγάλη εξάρτηση των παιδιών από το κινητό και τα παιχνίδια βίας που παίζουν από νεαρή ηλικία. Δεύτερος παράγοντας είναι ότι βιώνουμε μια κρίση αξιών στον δυτικό κόσμο και φυσικά στη χώρα μας, δυστυχώς, στον θεσμό της οικογένειας και στην έννοια της πειθαρχίας. Τα παιδιά, σε πολλές περιπτώσεις, είναι εντελώς ανεξέλεγκτα. Μια τρίτη αιτία είναι ότι υπάρχουν πρότυπα βίας γενικά στην κοινωνία μας, που παρασύρουν ιδιαίτερα τους εφήβους.
Η Κυβέρνηση έρχεται ορθά και αυστηροποιεί το πλαίσιο με την απαγόρευση της χρήσης κινητών στα σχολεία. Και αυστηροποιεί και το πλαίσιο των ποινών κυρίως ως προς τους γονείς, διότι το να είσαι γονέας είναι μία μεγάλη απόφαση και μία μεγάλη ευθύνη. Δεν κάνεις ένα παιδί και το αφήνεις να υπάρχει. Πρέπει να είσαι δίπλα του όσο σε χρειάζεται και να το καθοδηγείς. Είναι ζωτικής σημασίας οι νέοι γονείς να μπουν σε αυτή τη λογική. Ως Πολιτεία δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, για αυτό πρέπει να είμαστε δίπλα στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία.
Ποιο είναι το όραμα σας για το δημόσιο σύστημα υγείας για τα επόμενα χρόνια;
Ο στόχος μου παραμένει συγκεκριμένος: Να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας στους πολίτες που τις έχουν πραγματικά ανάγκη, τη στιγμή που τις χρειάζονται. Με σύγχρονες δομές υγείας, εξιδεικευμένο προσωπικό, προγράμματα προληπτικών εξετάσεων, χωρίς μεγάλες αναμονές που ταλαιπωρούν τον πολίτη. Όταν θα παραδώσω το ΕΣΥ στον επόμενο Υπουργό επιθυμώ να έχουν εξαλειφθεί πολλά από τα προβλήματα που κάποια εξ αυτών χρονίζουν.
Πιστέψτε με, κάθε μέρα προσπαθώ με την ομάδα μου να λύνω ένα ή και περισσότερα προβλήματα. Για παράδειγμα αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια που επί θητείας μου φτιάχτηκε η νέα Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική Μεταμόσχευσης Ήπατος στο Λαϊκό νοσοκομείο και έτσι λύθηκε ένα αίτημα 22 ετών. Αρκεί να σας πω ότι η τελευταία τριετία είναι η καλύτερη από την έναρξη των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα καθώς έχουμε τριπλασιάσει τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων. Όταν θα ξεκινήσει και το Ωνάσειο μεταμοσχευτικό κέντρο, στις αρχές του χρόνου, σε συνδυασμό με τα άλλα μεταμοσχευτικά κέντρα που έχουμε στα υπόλοιπα νοσοκομεία, η Ελλάδα θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει προορισμός για τον ιατρικό τουρισμό και πόσο έτοιμη είναι από πλευράς υποδομών και στελέχωσης του συστήματος υγείας;
Από την πρώτη μου θητεία στο Υπουργείο Υγείας γνώριζα και εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα ότι με τον ιατρικό τουρισμό μπορούν να γίνουν θαύματα στη χώρα μας, καθώς είναι πολλαπλά τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για το τουριστικό μας προϊόν. Στην πρώτη μου θητεία φτιάχτηκε και το πρώτο θεσμικό πλαίσιο για τον ιατρικό τουρισμό στη χώρα μας.
Στις πρόσφατες επαφές μου με τον Γερμανό ομόλογό μου, συνεργαστήκαμε στενά για τον ιατρικό τουρισμό, καθώς η τεχνογνωσία που κατέχει η Γερμανία στον συγκεκριμένο τομέα είναι ίσως η υψηλότερη στον κόσμο. Επίσης, το παράδειγμα της βόρειας Ευρώπης δείχνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν αδρά για να κάνουν οι ασθενείς τις θεραπείες που χρειάζονται σε άλλες χώρες. Σκεφτείτε, λοιπόν, το όφελος για την Ελλάδα.
Άρα, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας αποτελεί πεδίο στο οποίο η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει κομβικό ρόλο, καθότι διαθέτει σωστό κλίμα, κατάλληλο περιβάλλον και υψηλού επιπέδου ιατρικές υποδομές και υπηρεσίες.