Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κα Χριστίνα Αλεξοπούλου : Καθήκον μας να προσφέρουμε στον πολίτη την καλύτερη ποιότητα ζωής

 

Συνέντευξη της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κας Χριστίνας Αλεξοπούλου στην Παναγιώτα Σουρτζή

 

Για τα σχέδια του υπουργείου να καταστήσει τις αστικές συγκοινωνίες πιο φιλικές για τον χρήστη και το περιβάλλον καθώς και μια σειρά δράσεων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των συγκοινωνιών, όπως επίσης, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, μιλά στο grtraveller η Υφυπουργός κα Χριστίνα Αλεξοπούλου, τονίζοντας πώς στόχος είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής για τον πολίτη.

κυρία Αλεξοπούλου, αναλάβατε τη θέση της Υφυπουργού Mεταφορών, έχοντας, ήδη ένα πλούσιο πολιτικό και κοινοβουλευτικό υπόβαθρο. Μιλήστε μας για την πορεία σας και τους στόχους που έχετε θέσει, υπηρετώντας την παρούσα θέση;

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τίμησε αναθέτοντας μου τις Μεταφορές, έναν τομέα κρίσιμο και ταυτόχρονα ιδιαίτερα χρήσιμο, τόσο στην εθνική οικονομία, όσο και στην ελληνική κοινωνία συνολικά.

Ασφαλώς θέλω να ευχαριστήσω τους κάτοικους της Αχαΐας οι οποίοι με εμπιστεύτηκαν για δεύτερη φορά με την τιμητική ψήφο εμπιστοσύνης τους. Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε στον πολίτη την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στόχος είναι μέσω των Μεταφορών να αλλάξουμε κουλτούρα και μέσα από μαζικές «πράσινες» μεταφορές να γίνουν τα ΜΜΜ φιλικά και επιλέξιμα.

 

Εάν είναι εύχρηστο, ασφαλές και γρήγορο το μέσο μαζικής μεταφοράς ο κόσμος θα το χρησιμοποιήσει,

θα αφήσει στην άκρη το αυτοκίνητο

με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των μεγάλων αστικών κέντρων.

 

Αναγνωρίζω τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου και τις ανάγκες των πολιτών που προσβλέπουν σε μία βελτιωμένη, αναπτυσσόμενη και πιο ασφαλή καθημερινότητα στις μεταφορές τους.

Άλλωστε, ο σύγχρονος πολιτικός, καλείται να αναλάβει δύσκολα εγχειρήματα και να προσαρμόζεται ταχέως σε νέα περιβάλλοντα προσφέροντας ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις.

 

Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι κυριότερες προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε ως υφυπουργός υποδομών και μεταφορών; Ποιες οι προτεραιότητες και οι δράσεις του υπουργείου για την επόμενη 4ετία;

Ο τομέας των Μεταφορών έχει σοβαρές προκλήσεις. Η βούλησή μας είναι σαφής. Πρέπει τα ελληνικά ΜΜΜ και οι υπηρεσίες τους να είναι αντάξιες, αν όχι και υπέρτερες, της Ευρωπαϊκής ποιότητας και αξιοπιστίας.

Όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, επιβάλλεται σε όλα να γίνουμε Ευρώπη. Πρωτίστως γιατί αφορούν την ασφάλεια των πολιτών. Πρέπει να καταστεί σαφές πώς από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνουν σημαντικές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης. Ήδη, έχουμε προχωρήσει στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης αιτήσεων χιλιάδων δικαιούχων επιδότησης και προετοιμάζουμε το επόμενο πρόγραμμα στήριξης της στην χώρα μας.

Ασφαλώς είναι μεγάλη πρόκληση η σωστή διαχείριση αλλά και η ανεύρεση νέων πόρων για την ανανέωση, συντήρηση και διεύρυνση του υπάρχοντος στόλου. Ήδη αλλάζουμε σταδιακά την εικόνα. Δίνουμε κίνητρα για την ανανέωση των αστικών και των υπεραστικών ΚΤΕΛ. Ελέγχουμε επίσης την ποιότητα των υπαρχόντων συγκοινωνιακών υπηρεσιών. Εργαζόμαστε για τη βελτίωση της τεχνικής επάρκειας των κυκλοφορούντων οχημάτων.

Ως εκ τούτου, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα μας την αυτοματοποίηση και διασφάλιση της ποιότητας των ελέγχων των ΚΤΕΟ, η οποία, μεσοπρόθεσμα, θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια και θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του στόλου.

 

Επικαιροποιούμε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας – “Ελλάδα 2030”, το οποίο, εκτός των άλλων,

αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων κατά 50%

έως το 2030.

 

Ήδη επεξεργαζόμαστε προτάσεις για τον νέο νόμο Οδικής Ασφάλειας, βελτιώσεις του ΚΟΚ, το Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας και την Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική Οδικής Ασφάλειας.

Προτεραιότητά μας είναι, επίσης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Αξιοποιούμε τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την ψηφιοποίηση δεκάδων διαδικασιών και υπηρεσιών, οι οποίες ταλαιπωρούν τόσο τους πολίτες, όσο και τους εργαζομένους. Επενδύουμε στην ψηφιακή εξωστρέφεια.

Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται στρατηγικές με πράσινο αποτύπωμα. Οφείλουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον με όποιον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα. Είτε αυτό αφορά νομοθετικές πρωτοβουλίες, είτε με την απαραίτητη και αποδοτική εποπτεία.

 

Ποια είναι η σημασία των υπεραστικών συγκοινωνιών και ποιες υποδομές σχεδιάζετε ως υπουργείο για τη διευκόλυνση του έργου τους; Ποιος, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να είναι ο ρόλος των υπεραστικών συγκοινωνιών στον τουρισμό και πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση των μετακινήσεων εκδρομέων και τουριστών εντός της χώρας;

Αναγνωρίζουμε τον πολύ σημαντικό ρόλο του συγκοινωνιακού έργου, τόσο σε αστικό αλλά και σε υπεραστικό επίπεδο, έναν τομέα ιδιαίτερα κρίσιμο. Οι υπεραστικές συγκοινωνίες αποτελούν τη σύνδεση των μεγάλων αστικών κέντρων μεταξύ τους αλλά και των ευρύτερων περιφερειακών ενοτήτων.

Στόχος του υπουργείου είναι η στήριξη για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πρώτον, για την καλύτερη και πιο ασφαλή εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών και ακολούθως για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού.

 

Τι είδους μέτρα σχεδιάζει το υπουργείο για πιο “πράσινες” οδικές μεταφορές;

Το Υπουργείο μας ενισχύει την ανάπτυξη πράσινων υποδομών και μεταφορών, όπως έχει τονίσει και ο Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

Ανανεώνουμε τον συγκοινωνιακό στόλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με 1.300 νέα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Επιπροσθέτως, χαρακτηριστικό παράδειγμα που πρέπει να αναφέρουμε είναι η ενίσχυση του προγράμματος «πράσινα ταξί». Έχουμε καταγράψει τα σχετικά αιτήματα των επαγγελματιών οδηγών, τα έχουμε αξιολογήσει, και είμαστε σε φάση προετοιμασίας των απαραίτητων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την υλοποίηση σημαντικού αριθμού αυτών.

Η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.

 

Από ποια μέρη που έχετε επισκεφθεί στην Ελλάδα έχετε τις ομορφότερες αναμνήσεις;

Είμαι άνθρωπος του βουνού. Αγαπώ τα δάση, τα βουνά και το καθαρό οξυγόνο. Στα τοπία αυτά είναι που νιώθω ότι γεμίζω μπαταρίες. Μεγάλη μου αδυναμία είναι ο Χελμός, και συγκεκριμένα η πανέμορφη Ζαρούχλα στην ορεινή Αχαϊα. Έχω εξαιρετικές αναμνήσεις με την κόρη μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μας περνώντας τις διακοπές μας εκεί.

 

Ποιο είναι το όραμά σας για την Ελλάδα την επόμενη τετραετία;

Ως μέλος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη συμμερίζομαι το όραμα του πρωθυπουργού για μία Ελλάδα που στο τέλος της τετραετίας θα προσφέρει μία πιο ποιοτική και άνετη ζωή στους πολίτες, αντάξια των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Επίσης προσβλέπω σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Κράτος στην υπηρεσία του συνόλου.

Πιστεύω σε μία αρμονική συνεργασία πολιτών και Κράτους μέσω της ψηφιοποιημένων διαδικασιών, χωρίς ταλαιπωρίες, γραφειοκρατία και αναμονές.

Έχουμε θέσεις τις βάσεις και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε έργο με μεγάλη αντανάκλαση στην καθημερινότητα αλλά και στις Μεταφορές.