Ζάκυνθος – FIORE DI LEVANTE

Γνωρίστε τον τόπο που μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία και ορκίστηκαν οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του ’21, γενέτειρα της Επτανησιακής Σχολής και του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Δώστε ραντεβού στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου προσωπικότητες των γραμμάτων, όπως ο Ανδρέας Κάλβος, είχαν ως σημείο συνάντησης. Επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου. Ατενίστε τα ηλιοβασιλέματα στο Μπόχαλη, στο Καμπί με θέα στον Κόλπο της Φώκιας και στο Κερί με το γνωστό φάρο, ύ-ψους 9 μέτρων. Εξερευνήστε τον Λαγανά, με τα εξαιρετικά τοπία, τις εντυπωσιακές παραλίες και τα όμορφα χωριά.

Η μουσική της παράδοση παραμένει “ζωντανή”, στα ταβερνάκια του νησιού. Οι γνωστές και χιλιοτραγουδισμένες ζακυνθινές καντάδες, οι σερενάτες τα μαντολινάτα και η αρέκια, το τετράφωνο, ζακυνθινό, λαϊκό τραγούδι. Για όσους επιλέξετε τις ημέρες του Πάσχα, θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα από το άκουσμα ύμνων στην ιδιάζουσα Ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική, τη Μεγάλη Πέμπτη.

Την άνοιξη, η Ζάκυνθος “πλημ-μυρίζει” από το άρωμα των μπου-γαρινιών, είδος γιασεμιού που “ξε-χειλίζει” στις αυλές των παλιών σπιτιών στην πόλη καθώς και από τις καραμελωμένες μάντολες έξω από τα διάφορα εργαστήρια.

Το ποδήλατο είναι ένας από τους υγιέστερους και πιο συναρπαστικούς τρόπους για να ανακαλύψετε τη Ζάκυνθο. Τα όμορφα χωριά, με το ήρεμο, καταπράσινο τοπίο, που διατηρούν τη λαϊκή παράδοση και τη διάλεκτο. Κάντε “πετάλι” κατά μήκος της ακτογραμμής του κόλπου Λαγανά, στο θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου με τις εκατοντάδες φωλιές της χελώνας καρέτα – καρέτα. Εναλλακτικά, ζήστε την εμπειρία της ιππασίας ή εξερευνήστε με καραβάκι, τη διάσημη παραλία “Ναυάγιο”, τις Γαλάζιες σπηλιές, το Μαραθονήσι και τις Σπηλιές Κερίου.

Το ‘εθνικό’ πιάτο του νησιού, είναι η «σάρτσα» από βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας, με ντομάτα, ντόπιο λαδοτύρι και ρίγανη. Γευστικά πιάτα με ζα-κυνθινό κουνέλι και το περίφημο “σκορδοστούμπι” από μελιτζάνα και σκόρδο. Συνοδεύεστε με το φρουτώ-δες κρασί ρομπόλα και το δροσιστικό βερντέα (verdea). Για επιδόρπιο γευτεί-τε μαντολάτο και παστέλι.

INFO Στο ψηλότερο σημείο της πόλης του νησιού, βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο του Μπόχαλη με μαγευτική θέα. Εκεί ανέβαινε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κι έδειχνε στο γιο του την Πελοπόννησο και του έλεγε: «Εκεί έζησαν οι προπάτορές μας, τώρα η γη εκείνη στενάζει εις τον ζυγόν…».