Τα κρασιά στην Αττική

Τα κρασιά στην Αττική

 

Το φθινόπωρο είναι προ των πυλών και τι πιο ωραίο από το να αποδράσουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να εξερευνήσουμε τους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Αττικής! Παρατείνουμε τη χαρά των διακοπών αφού τα περισσότερα οινοποιεία της Αττικής είναι σε ονειρικά εξοχικά μέρη, κυρίως των Μεσογείων.

 

 

Δεσπόζουσα είναι η ποικιλία του Σαββατιανού, γνωστή στους περισσότερους από τη Ρετσίνα. Πρόκειται για μια ποικιλία με μεγάλη προσαρμοστικότητα στις εδαφολογικές συνθήκες και αντοχή στην ξηρασία. Στην Αττική, το Σαββατιανό μάς δίνει ντελικάτα κρασιά με υπέροχα αρώματα λουλουδιών, φρούτων και βοτάνων, ευχάριστη οξύτητα, φρεσκάδα, ισορροπημένη γεύση και μακρά επίγευση. Κατά την οινοποίηση στην περίπτωση της Ρετσίνας προστίθεται ρητίνη εκλεκτής ποιότητας που προσδίδει τα χαρακτηριστικά αρώματα και γεύση. Εκτός από το Σαββατιανό, από λευκά κρασιά στην Αττική θα συναντήσουμε επίσης Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Chardonnay ενώ από κόκκινες ποικιλίες, Αγιωργίτικο, Grenache rouge, Merlot και Cabernet Sauvignon. Στην Αττική υπάρχουν καταπληκτικά οινοποιεία για επίσκεψη και γευσιγνωσία, μερικά εκ των οποίων είναι του Αλαγιάννη, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου – όπου θα συναντήσουμε και το αρχαιότερο πατητήρι, του Παπαγιαννάκου, του Μάρκου, του Γκίκα, της Στροφιλιάς, του Κοκοτού, του Ζαχαίου, του Greek Wine Cellars, του Γ. Λαφαζάνη, της Αναστασίας Φράγκου, της Οινότριας Γης.

Καλή διασκέδαση!

 

Αντιγόνη Καραμβάλη

Οινολόγος