Φιλόξενα χωριά της Κρήτης

 

 

Μοναδικής ομορφιάς τοπία με αυθεντική κρητική φιλοξενία

 

 

Ανώγεια

 

Περπατήστε στις γειτονιές των Ανωγείων, τις γεμάτες παράδοση και ένδοξη ιστορία, εκεί στη σκιά του Ψηλορείτη, με την άγρια ομορφιά και τους τεράστιους επιβλητικούς όγκους να ορθώνονται μπροστά σας. Ξεκινήστε από το σπίτι του “Αρχάγγελου της Κρήτης”, του διάσημου λυράρη, Νίκου Ξυλούρη. Κατηφορίστε προς το Μουσείο του Αλκιβιάδη Σκουλά, με ξυλόγλυπτα και έργα ζωγραφικής του λαϊκού καλλιτέχνη των Ανωγείων. Ανηφορίστε προς τη δίκλιτη καμαροσκέπαστη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Εισοδίων της Θεοτόκου με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και την “Παραμυθιά” , όπως προσφωνούν τη σπάνια τοιχογραφία της Παναγίας Γλυκοφιλούσας. Ήχους και μαντινάδες από λύρες στο διάβα σας και αυθεντικοί Κρητικοί με τα στιβάνια και τα μαύρα ρούχα να σας καλωσορίζουν στα καφενεία του χωριού. Μην αρνηθείτε να πιείτε μαζί τους μια ρακή με μεζέ και να γευτείτε το νόστιμο αντικριστό, αρνί που σιγοψήνεται απέναντι από τη θράκα, στις ταβέρνες της περιοχής.

Αρχάνες

 

Μεταφερθείτε σε ένα χωριό διαφορετικό στην όψη από τα υπόλοιπα της Κρήτης αλλά και με την φιλοξενία που χαρακτηρίζει από άκρη σε άκρη του νησιού τους Κρητικούς. Μόλις μισή ώρα από το Ηράκλειο, ανακαλύψτε ένα μοτίβο από πολύχρωμα σπίτια με αυλές “πλημμυρισμένες” με δέντρα και φυτά, νεοκλασική αρχιτεκτονική, πλακόστρωτες πλατείες, βυζαντινές εκκλησίες, ασπροβαμμένα ξωκκλήσια με ιστορία και πέτρινα δρομάκια που οδηγούν σε αρχαιολογικούς χώρους από την εποχή των Μινωϊτών. Στα πόδια του, ο εύφορος κάμπος με ελαιώνες και αμπελώνες και στο βάθος η θάλασσα. Αναζητήστε την παράδοση και την ιστορία του μέσα από το Λαογραφικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Επισκεφθείτε οινοποιεία, ανεβείτε στις Επάνω Αρχάνες για να μάθετε τα πάντα για την παραγωγή του ελαιολάδου και γευτείτε ντόπιες νοστιμιές όπως χορτόπιτες, κρητική σαλάτα με τη συνοδεία ρακής.

 

 

 

Κριτσά

 

Ζήστε σε ήρεμους ρυθμούς, μακριά από την πολύβουη καθημερινότητα, σε ένα περιβάλλον απαράμμιλης φυσικής ομορφιάς και εντρυφήστε στον αυθεντικό φιλόξενο κρητικό τρόπο ζωής. Σε ένα μικρό χωριουδάκι με τους λιγοστούς κατοίκους, κοντά στον Άγιο Νικόλαο, την Κριτσά. Περπατήστε στα παραδοσιακά δρομάκια του χωριού και απολαύστε την αρχιτεκτονική των πέτρινων σπιτιών, τις πλακόστρωτες αυλές και τα λουλούδια που διακοσμούν τα μπαλκόνια. Απολαύστε τη φύση και περπατήστε σε υπεραιωνόβιους ελαιώνες. Παραδοσιακά καφενεία σάς περιμένουν για να γευτείτε κάτω από τη σκιά των δέντρων, κατσικάκι λεμονάτο, κόκκορα με σιουφιχτά, και άλλες κρητικές νοστιμιές πάντα με τη συνοδεία ρακής.