Δύση (Ήπειρος – Ιόνια Νησιά) – ΑΝΟIΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠOΡΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟY

Βλέπεις

Από τα καντούνια των Επτανήσων στα λιθόστρωτα γραφικά ιστορικά κέντρα της Ηπείρου, οι γειτονιές της δυτικής Ελλάδας μαγεύουν με την καταπληκτική θέα τους στα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου και στα καταπράσινα βουνά της Ηπείρου. Στα στενά καντούνια του Καμπιέλο στην Κέρκυρα, με τις απλωμένες μπουγάδες που σαν γιρλάντες κρέμονται μεταξύ των μπαλκονιών και τις μικρές πλατείες. Στις γειτονιές του Αργοστολίου με το λιθόστρωτο, του γραφικού Ληξουρίου, του κοσμοπολίτικου Φισκάρδο και της πανέμορφης Άσσου, χτισμένης ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια. Στην πλατεία Διονυσίου Σολωμού στη Ζάκυνθο και στα γραφικά καντούνια της Λευκάδας. Στην παλιά πόλη των Ιωαννίνων με τα πλακόστρωτα στενά και τις πετρόκτιστες στοές. Στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας με το λιθόστρωτο Σαϊτάν, τον Πύργο και το ηλιακό ρολόι. Στις γειτονιές της ιστορικής και ηρωικής Παραμυθιάς Θεσπρωτίας με τις βυζαντινές καταβολές τους.

Καντούνι στην παλιά Πόλη της Κέρκυρας

Ακούς

“Ταξιδεύουμε” με τους ήχους των μαντολίνων, των κιθάρων και των βιολιών και τις μελωδικές φωνές των τροβαδούρων που συνοδεύουν τις επτανησιακές καντάδες, τις σερενάτες και τις αρέκιες. Παραδοσιακά ηπειρώτικα τραγούδια με κλαρίνο και βιολιά μάς μεταφέρουν στις βουνοκορφές της οροσειράς της Πίνδου, εκεί που “χτυπά” ακόμη λεβέντικα η ελληνική ψυχή.

 

Οσφρένεσαι

Η μυρωδιά των εσπεριδοειδών της ηπειρώτικης γης σμίγει με αυτήν των πεύκων και των ελάτων από τις πλαγιές των ψηλών βουνών της. Το χειμωνιάτικο αεράκι του Ιονίου θα μάς φέρει τις μυρωδιές της αλισφακιάς και του μοναδικού ιθακιώτικου σάψυχου μαζί με δενδρολίβανο και θυμάρι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεύεσαι

Ήπειρος και Επτάνησα φημίζονται για τα τυριά τους και το εξαιρετικό κρασί τους. Συνδυάζουμε και συνοδεύουμε με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από το Ιόνιο και τον Αμβρακικό κόλπο, με φακές Εγκλουβής, το κερκυραϊκό αλλαντικό, νούμπουλο και το “χρυσό καρπό” κουμ κουάτ, γλυκά κρεμμύδια Ζακύνθου, αυγοτάραχο Πρέβεζας, θεσπρωτικά μανταρίνια και ακτινίδια από την Άρτα.

Για τις γιορτές στρώνουμε τραπέζι με γιαννιώτικο αγριογούρουνο σαλμί, κεφαλονίτικη “πουτρίδα” (χοιρινό με λάχανο ή κουνουπίδι) και συνοδεύουμε με ηπειρώτικη μπατσαριά (σπανακόπιτα).

Ζυμώνουμε τη ζακυνθινή κουλούρα, το γλυκό ψωμί των Χριστουγέννων και γλυκαινόμαστε με κλασικά μπακλαβαδάκια και τα ζαγορίτικα “σπάργανα” που μοιάζουν με τηγανίτες.

 

 

 

 

 

 

Αγγίζεις

Κατάφυτη η Δυτική Ελλάδα, με μοναδικά μέρη για περπάτημα και ποδηλασία σε δάση ή δίπλα από θάλασσες και λιμνοθάλασσες. Διαδρομές μέσα στη φύση με ποδήλατο στη νότια Κέρκυρα δίπλα στη λιμνοθάλασσα Κορισσίων μέχρι το κεδροδάσος και στη βόρεια Κέρκυρα προς τη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη. Ακολουθούμε τα σηματοδοτημένα μονοπάτια του Φισκάρδο. Κάνουμε το γύρο του Αμβρακικού κόλπου με το ποδήλατο ή το αυτοκίνητο. Εξερευνούμε παραδεισένιες διαδρομές δίπλα στον ποταμό Αχέροντα και ανακαλύπτουμε καταπράσινα μονοπάτια στα γραφικά χωριά των Ζαγοροχωρίων και των Τζουμέρκων.

INFO      Η Ήπειρος, η Κέρκυρα και η Λευκάδα, αποτελούσαν ένα μεγάλο τμήμα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, κράτος που προέκυψε από τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά την Δ’ Σταυροφορία το 1204 και που, μαζί με αυτό της Νίκαιας, συνέβαλλαν στην ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης και την ανασύσταση του Βυζαντίου. Ιδρυτής του ήταν ο Μιχαήλ Άγγελος Κομνηνός Δούκας. “Απομεινάρια” του δεσποτάτου αυτού είναι το Αγγελόκαστρο στην Κέρκυρα, από τα πιο σημαντικά Βυζαντινά κάστρα στην Ελλάδα με απίστευτη θέα σε ολόκληρο το νησί, το Κάστρο της Άρτας, όπου κατά την Επανάσταση του ‘21 έγινε τόπος φυλάκισης του στρατηγού Μακρυγιάννη και η Παναγία η Παρηγορήτρια, η εκκλησία με τον πρωτοποριακό τρούλο που “αιωρείται” και το κτιστό τέμπλο.