EKO Acropolis Rally 2023 Γιορτάζοντας 70 χρόνια ιστορίας…

 

                                                                                                                                                                                                                                                                         του Γιάννη-Μάριου Παπαδόπουλου

 

Το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις γιορτάζει! Φέτος συμπληρώνονται επτά δεκαετίες από τότε που το όνειρο εκείνης της ομάδας ανθρώπων που υλοποίησε το 1951 τον πρώτο αγώνα αυτοκινήτων υπό την επωνυμία «Ράλλυ Ακρόπολις» απέκτησε διεθνή υπόσταση.

Το Ράλλυ Ακρόπολις είναι πάντα μια μοναδική πρόκληση. Οι σκληροί δρόμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν προσεκτική διαχείριση των ελαστικών και των αυτοκινήτων. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες στις επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, όταν οι βράχοι και οι πέτρες που βγαίνουν στην επιφάνεια του οδοστρώματος κατά τη διάρκεια του πρώτου περάσματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια.

 

Σε μια χρονική συγκυρία, λοιπόν, κατά την οποία ο αγώνας συμπληρώνει 70 χρόνια στη διεθνή αθλητική σκηνή, στη διαδρομή του διατηρούνται ή και επανέρχονται ορισμένες εμβληματικές ειδικές διαδρομές, οι οποίες στο πέρασμα των δεκαετιών έγιναν συνώνυμο του εθνικού μας αγώνα.

Ειδικές όπως η Ελάτεια, η Παύλιανη, οι Καρούτες, το Ελευθεροχώρι και ο Ταρζάν, θα συνθέσουν την εικόνα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023. Η εκκίνηση του αγώνα στις 7 Σεπτεμβρίου κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης θα σημάνει και το ξεκίνημα ακόμα μίας μάχης των καλύτερων αυτοκινήτων ράλλυ στον κόσμο με το χρόνο αλλά και με τις σκληρές συνθήκες των ελληνικών βουνών, που χαρακτηρίζονται από την ποικιλία οδοστρωμάτων και την απαιτητικότητά τους σε επίπεδο οδηγικών ικανοτήτων.

Όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, μετά την εκκίνηση και τη διεξαγωγή μίας υπερειδικής διαδρομής, τα πληρώματα θα διανυκτερεύσουν στο Λουτράκι, από όπου θα ξεκινήσουν το καθαρά αγωνιστικό μέρος το πρωί της Παρασκευής, με τις ειδικές διαδρομές «Λουτράκι» και «Πίσια».

 

Το πέρασμα στις ειδικές διαδρομές της Στερεάς Ελλάδας και στη Λαμία, που θα αποτελέσει και πάλι το επίκεντρο του αγώνα, θα γίνει μέσω της ειδικής διαδρομής «Λιβαδειά», που κέρδισε συμμετέχοντες και θεατές πέρυσι, και εν συνεχεία μέσω της μεγάλης εκδοχής της ειδικής διαδρομής «Ελάτεια», που με μήκος 28,32 χλμ. θα τερματίζει πριν το Ρεγκίνι.

Η απαιτητικότερη ημέρα του αγώνα, με συνολικό μήκος 141,40 αγωνιστικά χιλιόμετρα, θα είναι το Σάββατο, με τη διεξαγωγή από δύο φορές των ειδικών διαδρομών «Παύλιανη», «Καρούτες» και «Ελευθεροχώρι».

 

 

Την Κυριακή, με τον «Ταρζάν» να έχει πλέον εδραιώσει τη θέση του στη σύγχρονη διαδρομή του αγώνα, προστίθεται φέτος η ειδική διαδρομή «Γραμμένη». Μάλιστα, η ειδική διαδρομή που τελευταία φορά συμπεριελήφθη στον αγώνα το 2005, θα αποτελεί φέτος την Power Stage, η οποία μοιράζει επιπρόσθετους βαθμούς.

Το Servicepark θα βρίσκεται και πάλι στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, 220 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας.

 

Ιστορία

Το Ράλλυ Ακρόπολις διεξήχθη για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο το 1953 και ήταν ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA το 1973. Στη δεκαετία του 1970 περιελάμβανε τακτικά περισσότερες από 50 ειδικές διαδρομές και 850 αγωνιστικά χιλιόμετρα.

Εκτός από το 1974, όταν ακυρώθηκε λόγω πετρελαϊκής κρίσης, και το 1995, όταν ήταν μόνο γύρος του Κυπέλλου FIA Δύο Λίτρων, παρέμεινε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μέχρι το 2010. Επέστρεψε το 2011, αλλά αποσύρθηκε από το WRC στο τέλος του 2013, μετά το οποίο έγινε αγώνας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Το 2005 το Ακρόπολις ανακηρύχθηκε «Ράλλυ της Χρονιάς» μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη σούπερ ειδική διαδρομή σε ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Ο Colin McRae είναι ο κυρίαρχος του Ακρόπολις με πέντε νίκες μεταξύ 1996 και 2002. Κέρδισε δύο φορές με ένα Subaru Impreza πριν από ένα χατ τρικ νικών από το 2000 με ένα Ford Focus. Η λίστα των νικητών περιλαμβάνει τους πρώην παγκόσμιους πρωταθλητές Walter Röhrl, Björn Waldegård, Ari Vatanen, Miki Biasion, Juha Kankkunen, Carlos Sainz και Sébastien Loeb. Η Ford βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των κατασκευαστών με 13 νίκες.