Σαν το κρασί της Χαλκιδικής δεν έχει…

 

Το κρασί της Χαλκιδικής, έχει μια μακρά παράδοση, αφού χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Εκεί συναντάμε τον αυστηρό οίνο (ξηρό) και τον μαλθακό (ημίγλυκο). Ο Αριστοτέλης στην πατρίδα του, τα Στάγειρα, φύτεψε τον πρώτο πρότυπο αμπελώνα. Ο δρόμος του κρασιού στη Χαλκιδική ξεκινάει από τον Άγιο Παύλο, συνεχίζει στο Νέο Μαρμαρά, στη Σιθωνία, στην Αυτόνομη Πολιτεία Αγίου Όρους, Αρναία για να ολοκληρωθεί στη Μαραθούσα. Περιλαμβάνει παραθαλάσσια θέρετρα και καταπράσινα ορεινά τοπία. Στις ιδανικές συνθήκες αμπελοκαλλιέργειας θα συναντήσουμε τις λευκές ποικιλίες της Μαλαγουζιάς, του Ασύρτικου, του Αθηρίου, του Ροδίτη, του Μοσχάτου Αλεξανδρείας αλλά και τον Sauvignon Blanc. Από τις ερυθρές, το Λημνιό, το Μοσχάτο Αμβούργου αλλά και το Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Grenache rouge μάς δίνουν εξαιρετικά κρασιά. Θα επισκεφθούμε εκπληκτικά οινοποιεία, του Πόρτο Καρρά, Τσάνταλη, Αγίου Παύλου και Μετόχι Χρωμίτσα, Μυλοπόταμος Αγίου Όρους, Κτήμα Τζήκα, Κλαούντια Παπαγιάννη, Κρασιά ΠΟΠ, Πλαγιές Μελιτίνια, ΠΓΕ Αγίου Όρους και ΠΓΕ Χαλκδική. Παράλληλα με τις οινολογικές εξορμήσεις μας, μπορούμε να επισκεφθούμε κι άλλα αξιοθέατα, όπως το Άλσος του Αριστοτέλη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, το Κάστρο της Τορώνης, το ελατόδασος του Ταξιάρχη και βεβαίως να κάνουμε τον γύρο του Αγίου Όρους με πλοίο.

Καλή διασκέδαση!

 

Αντιγόνη Καραμβάλη
Οινολόγος