Μπαίνουμε σιγά σιγά στο Φθινόπωρο και είναι μια ωραία ευκαιρία για μικρές αποδράσεις, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα για κοντινούς προορισμούς, όπως η Πελοπόννησος. Η Πέλοπος Νήσος, αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση αμπελουργικό τμήμα της Ελλάδας, και το δεύτερο μετά την Στερεά Ελλάδα σε όγκο εμφιαλωμένων οίνων.
Γνωστή από την αρχαιότητα και σε όλο τον κόσμο, για την παραγωγή Σουλτανίνας και Κορινθιακής σταφίδας, μάς προσφέρει εκπληκτικά κρασιά από τις ποικιλίες Μοσχοφίλερο (κυρίως στην Μαντινεία), Μαυροδάφνη (κυρίως στην Πάτρα), Αγιωργίτικο (κυρίως στην Νεμέα), αλλά και Μοσχάτο λευκό Ροδίτη, Ασπρούδες, αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Refosco, Syrah, Pinot noir, Viognier, Sauvignon blanc. Συναντάμε κατηγορίες οίνων ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) για οίνους τυποποιημένους, επώνυμους, με το τοπωνύμιο της περιοχής, αλλά και οίνους ΠΓΕ (προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης) που δηλώνουν την γεωγραφική καταγωγή τους σε επίπεδο περιφέρειας, περιφερειακής ενότητας. Στους οίνους ΠΟΠ ανήκουν οι οίνοι που χαρακτηρίζονται ως ΟΠΑΠ και ΟΠΕ (οίνοι προέλευσης ανωτέρας ποιότητας και οίνοι προέλευσης ελεγχόμενης, αντίστοιχα) και στους οίνους ΠΓΕ οι οίνοι τοπικοί Τ.Ο. και οι οίνοι κατά παράδοση . Παρουσιάζουμε, λοιπόν, τους δρόμους του κρασιού της Πελοποννήσου, με κάποια από τα επισκέψιμα οινοποιία. Έτσι λοιπόν, στην Αργολίδα συναντάμε τα οινοποιεία Σκούρα, Κορωνιώτη και Παπαντώνη, στην Αρκαδία τα οινοποιεία Τσέλεπου, Τρουπή και Σπυρόπουλου, στην Αχαΐα τα οινοποιία Αντωνόπουλου, Cavino, Tετράμυθος, Ρούβαλη, Riva, Κιντώνη Αχαιών, Sant’or, στην Ηλεία το κτήμα Μερκούρη, Κτήμα Παλιόμυλος, Μπριντίκη, Σταυρόπουλου, Ολυμπία Γη, Μαυρογιάννη, στην Κορινθία το
κτήμα Παπαιωάνου, Λαφαζάνη Οινοποιητική, Ρεπάνη, Μπίζιου, Γκιούλη, Στοφιλιά, Λαυκιώτη, Γαία, Σεμέλη, Ζαχαριά, Ράπτη, Νέμειον, Παλυβού, Γκόφα, Λαντίδη, Μπαϊρακτάρη, στη Λακωνία
το κτήμα Θεοδωράκου, Lacovino Μονεμβασιάς και στη Μεσσηνία το οινοποιείο Νέστωρ και Παναγιωτόπουλου. Εκεί, μπορούμε, κατόπιν επικοινωνίας, να περιηγηθούμε στους αμπελώνες, να ξεναγηθούμε στα οινοποιεία και τις κάβες, να γευθούμε υπέροχα βραβευμένα κρασιά, αλλά και να αγοράσουμε τα αγαπημένα μας κρασιά.
Καλή απόλαυση
Αντιγόνη Καραμβάλη
Οινολόγος
• Επισκέψιμα οινοποιεία • Το βιβλίο του κρασιού • Ελληνική Οινογνωσία
(Πιθανή παράλειψη κάποιων οινοποιείων δεν αφαιρεί την σημαντικότητά τους)