ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ‘Σταυροδρόμι πολιτισμών’

Στην άκρη της χώρας, τόσο άκρη που και στον χάρτη που θυμάσαι στη μαθητική τάξη ήταν σαν περίσσευε και κάπως έπρεπε να χωρέσει. Αυτό που δεν περισσεύει είναι τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας και  τα αποτυπώματα συμμάχων, κατακτητών και πολιτισμών  που η αύρα τους διατρέχει κάθε σπιθαμή του Καστελλόριζου.  Μια σταλιά τόπος με υπερηφάνεια γίγαντα και χρώματα βγαλμένα από παραμύθι, νησί  ανείπωτης ομορφιάς, ικανό να ξετρελάνει με την ομορφιά του και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη!

Περπατώντας στα σοκάκια του νησιού νιώθεις πως είσαι κομμάτι ενός έργου τέχνης με το φως του Αιγαίου και της  Μεσογείου να λούζει τα αρχοντικά που αν τα παρατηρήσεις θα δεις τα ιωνικά κυανόκρανα, τη βυζαντινή τεχνική, την ενετική «πινελιά». Στην κορυφή το μεσαιωνικό κάστρο και απέναντι τα Μικρασιατικά παράλια.

Το Καστελλόριζο οφείλει το ένδοξο και πλούσιο παρελθόν του στο λιμάνι του. Ένα γεωφυσικό χάρισμα που βρίσκεται στο θαλάσσιο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο και ήταν φυσικό να δημιουργήσει σημαντική εμπορική και ναυτική κίνηση. Αυτό οδήγησε στη μεγάλη εμπορική ανάπτυξη και σε ξακουστή ναυτική παράδοση.

Όταν περπατήσεις μια έναστρη νύχτα με το φεγγάρι να  λαμπυρίζει στη θάλασσα, μην απορήσεις αν στο «μονοπάτι» του διακρίνεις, Δωριείς και Φοίνικες, Αιγύπτιους και Σταυροφόρους, Τούρκους και Βενετούς. Όλοι τους πόθησαν το Καστελλόριζο και άφησαν το ίχνος τους.