Κέρκυρα – Η ΑΡΧOΝΤΙΣΣΑ ΤΟΥ ΙΟΝIΟΥ

Κλασσική αγαπημένη με ρομαντικές νότες και σύγχρονες πινελιές, μάς μεταφέρει σε άλλες εποχές, όταν γαλαζο-αίματοι περπατούσαν στα καντούνια της και άφησαν πίσω τους εντυπωσιακά μνημεία να τη “στολίζουν”, το Μον Ρεπό και το Αχίλλειον. Περπατήστε στο ιστορικό κέντρο της πόλης με την πλατεία Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη των Βαλκανίων, τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, τα καντούνια του Καμπιέλο και το Λιστόν, σημείο συνάντησης για καφέ και ανοιξιάτικες “περατζάδες”. Ανεβείτε στο παλαιό και νέο φρούριο με πανοραμική θέα και φωτογραφηθείτε με φόντο το διάσημο Ποντικονήσι. Ζήστε μαγευτικά ηλιοβασιλέματα στο “Θρόνο του Κάιζερ” στον Πέλεκα, στο Αγγελόκαστρο με θέα σε ολόκληρο το νησί και στον Παντοκράτωρα με φόντο τα όμορφα Κερκυραϊκά χωριά.

Τροβαδούροι με παραδοσιακές στολές, ακορντεόν, μαντολίνα και κιθάρες, γυρίζουν στα καντούνια τραγουδώντας τις εύθυμες, μελωδικές καντάδες, χαρακτηριστικές της μουσικής των Ιονίων Νήσων. Μια γιορτινή ατμόσφαιρα απλώνεται παντού στο νησί, όπου ιδρύθηκε η πρώτη φιλαρμονική στην Ελλάδα (1840) και γεννήθηκε ο συνθέτης του εθνικού μας ύμνου, Νικόλαος Μάντζαρος.

Μην “προσπεράσετε” τη μυρωδιά της ρί-γανης στα βουνά του νησιού, το θυμάρι και το φασκόμηλο για όσους ακολουθήσετε τα μονοπάτια της μέ-σα στη φύση.

Γευτείτε την περίφημη ή μοσχάρι, το κλασσικό σοφρίτο και το μπουρδέτο με ψάρι ή χταπόδι. Πιάτα με βενετσιάνικες καταβολές, κυρίως, αλλά και πολυπολιτισμικές επιρροές. Δοκιμάστε τα νόστιμα τυριά της, πιάτα μαγειρεμένα με το αυθεντικό βούτυρο και φυσικά το αλλαντικό της, το νούμπουλο. Δοκιμάστε λικέρ κουμ-κουάτ ή απολαύστε τον χρυσό αυτόν καρπό σε γλυκό.

Διάσημες παραλίες σάς περιμένουν, στις Μπενίτσες, στην Παλαιοκαστρίτσα αλλά και στην εντυπωσιακή “Κανάλι του Έρωτα” (Canal d’ Amour). Για τους πιο δραστήριους, υπάρχουν όμορφες διαδρομές με τα πόδια ή το ποδήλατο. Η νότια Κέρκυρα δίπλα στη λιμνοθάλασσα Κορισσίων μέχρι το κεδροδάσος, η βόρεια Κέρκυρα προς τη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη είναι εκπληκτικές διαδρομές που θα γεμίσουν την ανοιξιάτικη απόδρασή σας με μοναδικές εικόνες.

INFO Το ξέρατε ότι στην Κέρκυρα λειτουργεί Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και μάλιστα από το 1928; Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και αφορμή υπήρξε η δωρεά 10.500 έργων Ιαπωνικής και Κινεζικής τέχνης από τον Έλληνα διπλωμάτη, Γρηγόρη Μάνο, στα τέλη του 19ου αιώνα. Στεγάζεται στο ανάκτορο Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου.