Στερεά Ελλάδα / Πολυποίκιλος προορισμός γεύσεων

Συνεχίζοντας την περιπλάνηση μας στον ελληνικό αμπελώνα, κάνουμε στάση στη Στερεά Ελλάδα. Κοντινός προορισμός, περιλαμβάνει την Αττική, την Εύβοια και την Βοιωτία, οι οποίες παράγουν περίπου το 1/3 των ελληνικών κρασιών. Το Σαββατιανό είναι η κυρίαρχη ποικιλία ενώ τα τελευταία χρόνια φυτεύτηκαν και Ασύρτικο Syrah και Cabernet Sauvignon. Δημοφιλής από την αρχαιότητα είναι η ρετσίνα, η οποία είναι το λευκό, ξηρό ρητινωμένο κρασί που παράγεται από το Σαββατιανό. Το ρετσίνι είναι ένα συντηρητικό του κρασιού, που προσδίδει όμως και τα αντίστοιχα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. H Στερεά Ελλάδα έχει τους περισσότερους οίνους ΠTΕ (τοπικούς) (προστατευόμενη τοπική ένδειξη) απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Η ρετσίνα μπορεί να φέρει τον τίτλο του οίνου Ονομασίας κατά την παράδοση με γεωγραφική προέλευση οπότε κατατάσσεται στους οίνους ΠΓΕ (Ρετσίνα Αττικής, Μεσογείων, Κορωπίου, Μαρκόπουλου, Μεγάρων, Παιανίας, Παλλήνης, Πικερμίου, Σπάτων, Βοιωτίας, Θήβας, Ευβοίας, Χαλκίδας, Γιαλτρών, Καρύστου).

Μερικά από τα οινοποιία που συναντάμε και κατόπιν συνεννόησης, επισκέψιμα είναι:
ΑΤΑΛΑΝΤΗ
• Κτήμα ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ, με αρκετούς ιδιόκτητους αμπελώνες από cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Σαββατιανό, Αθήρι, Ροδίτης.
ΑΤΤΙΚΗ
• Οινοποιείο Παπαγιαννάκου, το μοναδικό βιοκλιματικό οινοποιείο στην Αττική με βραβείο για την αρχιτεκτονική του.
• Κτήμα Βασιλείου, Κτήμα Στροφιλιά, στην Ανάβυσσο Αττικής Κτήμα Αναγνώστου, στο Κορωπί Αττικής Οινοποιείο Γκίκα,
• Κτήμα Αναγνώστου, Μεγαπάνου, Αμπελώνες Μάρκου, Μυλωνάς μικροινοποιεία,
• Αναστασία Φράγκου, κτήμα Κοκοτού, Οινότρια Γη, Αμπελώνες Παπαχρήστου κ.α.
ΘΗΒΑ
• Μαλαματίνα, Κτήμα Παπακωνσταντίνου, Καραμαγκιώλης, Κτήμα Αντωνίου κ.α
ΕΥΒΟΙΑ
• Οινοποιείο Λύκου, Κτήμα Αβαντίς, Βρινιώτης, Κτήμα Σαμπάνη κ.α. Όσο ο καιρός το επιτρέπει, μπορούμε λοιπόν, να οργανώσουμε μια μικρή απόδραση κοντά στην φύση και να δοκιμάσουμε εκλεκτά κρασιά, τα οποία τα τελευταία έτη έχουν σαρώσει διεθνείς διακρίσεις!

Καλή απόλαυση!
Αντιγόνη Καραμβάλη
Οινολόγος