2 ΑΙΩΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ – Στα “βήματα” του Κολοκοτρώνη

“Κολοκοτρώνης φώναξε, κι ὅλη ἡ Τουρκιὰ ἐτρόμαξε.
Γιέ μ᾿ ὁ Θοδωρῆς φωνάζει καὶ τὸ στράτευμα προστάζει.”
“ΣΤΑ ΤΡIΚΟΡΦΑ”, ΔΗΜΟΤΙΚO ΤΡΑΓΟYΔΙ

Ξεκινάμε για να γνωρίσουμε τους τόπους που γεννήθηκε, περ- πάτησε και πολέμησε, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως αρμα-τολός, κλέφτης και ηγετική μορφή του Αγώνα.
Από τα γραφικά χωριουδάκια της Πελοποννήσου, την Τρίπολη και το Ναύπλιο φθάνουμε στην Αθήνα, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή σε μία ελεύθερη Ελλάδα.

Τρίπολη
Μία σύγχρονη ζωντανή πόλη με μουσεία, πλατείες και μέρη για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. Το 1821, ο Κολοκοτρώνης με το στράτευμά του, εκτόπισαν τους Τούρκους και “πήραν την Τριπολιτσά”. Στη βάση του έφιππου ανδριάντα του, στην πλατεία Άρεως, φυλάσσονται τα οστά του. Από την Τρίπολη εξορμούμε στο ηρωικό Βαλτέτσι με τους ανδριάντες του Κολοκοτρώνη και Νικηταρά να κοσμούν την πλατεία του χωριού, στην Ι.Μ. Κερνίτσας, όπου ο πατέρας του Κολοκοτρώνη είχε κρύψει την οικογένειά του, καθώς και στη Δημητσάνα, με το μουσείο υδροκίνησης, τόπος παραγωγής μπαρουτιού για τα όπλα της Επανάστασης.

Λιμποβίσι Αρκαδίας
Από την Τρίπολη κατευθυνόμαστε βο-ρειοδυτικά προς τον τόπο καταγωγής των Κολοκοτρωναίων, το Λιμποβίσι, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, μέσα στα έλατα του Μαινάλου. Επισκεπτόμαστε το πατρικό σπίτι του ήρωα που λειτουργεί ως μουσείο ιστορίας της Επανάστασης του 21 καθώς και τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη.

Καρύταινα
Το ορμητήριο του Κολοκοτρώνη, η Καρύταινα, θα μας μαγέψει με την ομορφιά της. Επιβλητικός διατηρητέος οικισμός χτισμένος γύρω από το θρυλικό κάστρο με τη μαγευτική θέα, που δικαίως ονομάζεται και “Τολέδο της Ελλάδας”. Επισκεπτόμαστε το σπίτι του, το κάστρο και το ιστορικό πέτρινο γεφύρι που μαζί με τον Γέρο του Μοριά, κοσμούσαν το πεντοχίλιαρο. Για τους λάτρεις των σπορ, ράφτινγκ στον Αλφειό ποταμό, στο σημείο που ενώνεται με τον Λούσιο.

Λεοντάρι
Σ’ αυτό το καταπράσινο, μικρό, γραφικό χωριουδάκι κοντά στη Μεγαλόπολη, ο Κολοκοτρώνης έζησε από 15 χρονών. Εκεί στα είκοσί του χρόνια παντρεύτηκε κι έκανε παιδιά, συνεχίζοντας ωστόσο, τον αγώνα κατά των Τούρκων.

Ραμοβούνι Μεσσηνίας
Συνεχίζοντας νότια προς Καλαμάτα, κάνουμε πικ νικ στο καταπράσινο βουνό του Ραμοβουνίου, εκεί που γεννήθηκε το 1770. Ένα ειδυλλιακό μέρος με γάργαρο νερό να τρέχει από τα θεμέλια της εκκλησίας του Αγ.Στεφάνου. Καθώς φθάνουμε αντικρίζουμε τον έφιππο ανδριάντα του να αγναντεύει από ψηλά.

Ναύπλιο
Το μαγευτικό Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας, υπήρξε τόπος φυλα-κής για τον Κολοκοτρώνη εξαιτίας της σκευωρίας των Βαυαρών αντιβασιλέων εναντίον του. Ανεβαίνουμε τα 1.000 σκα-λοπάτια που οδηγούν στο Κάστρο του Παλαμηδίου για να δούμε από κοντά το κελί του καθώς και να θαυμάσουμε τη συναρπαστική θέα προς την πόλη, το Μπούρτζι και σε όλο τον Αργολικό κόλπο.

Δερβενάκια
Καθώς αναχωρούμε από το Ναύπλιο με κατεύθυνση τον τελικό μας προορισμό, την Αθήνα, είναι επιβεβλημένη μία στάση στα Δερβενάκια. Εκεί που αργολικός και κορινθιακός κάμπος ενώνονται, το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στέκει “αγέρωχο” για να θυμίζει τη μεγάλη μάχη, γνωστή ως “Νίλα του Δράμαλη”, όπου ο μεγάλος ήρωας “ξεδίπλωσε” όλη του τη στρατηγική ευφυΐα, κατατροπώνοντας 30.000 άνδρες του τουρκικού στρατού. Ο ίδιος εμψύχωνε τους στρατιώτες του λέγοντας “Έλληνες, σήμερα εγεννήθημεν και σήμερα θα πεθάνωμεν δια την σωτηρίαν της πατρίδος μας και δια την εδικήν μας” καταλήγοντας “Ο Θεός είναι με ημάς να μή σας μέλλη τίποτε…”

Αθήνα
Όταν περπατούμε στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Λέκκα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι εκεί βρισκόταν το σπίτι του Γέρου του Μοριά, που έμεινε έως το τέλος της ζωής του, το 1843. Εκεί στήθηκε η δαφνοστόλιστη αψίδα του πρώτου εορτασμού της εθνικής επετείου του 21, εν έτει 1838. Την ίδια χρονιά, ο μεγάλος αυτός άνδρας, ανέβηκε στην Πνύκα για να μιλήσει σε μαθητές γυμνασίου που “διψούσαν” για Σύνταγμα και δημοκρατία.